Departamentul de Justiţie din SUA a lansat o investigaţie care priveşte tranzacţiile de pe piaţa titlurilor americane de stat, după ce, anterior, a iniţiat unele cazuri de succes împotriva practicilor ilegale de pe Wall Street în sectorul operaţiunilor cu valute, spun surse apropiate situaţiei, citate de agenţia Bloomberg.
Conform acestora, guvernul american continuă totodată să analizeze posibile activităţi de manipulare pe pieţele aurului şi argintului, respectiv în domeniul indicilor de referinţă din sectorul petrolului.
Sursele afirmă că investigaţia se află într-un stadiu incipient, iar anchetatorii analizează dacă informaţiile furnizate de instituţiile financiare au fost împărtăşite în mod necorespunzător.
Piaţa obligaţiunilor din SUA, cea mai mare din lume, atrage numeroşi investitori din China, Japonia, Arabia Saudită etc., care plasează mii de miliarde de dolari anual în titluri americane de trezorerie. În pofida dimensiunii şi importanţei sale, piaţa de profil din Statele Unite are o reglementare slabă.
Peter Carr, purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie, a refuzat să facă vreo declaraţie cu privire la o eventuală anchetă.
Amintim că unele dintre cele mai mari bănci din lume şi subsidiarele lor şi-au recunoscut vinovăţia după ce autorităţile au demonstrat că traderii au acţionat în cartel ca să-şi coordoneze poziţiile pe pieţele valutare. Aceste practici au încălcat normele federale antitrust.
În luna februarie, Wall Street Journal (WSJ) anunţa, citând surse anonime, că Departamentul de Justiţie şi Comisia pentru tranzacţii futures cu materii prime (CFTC) din SUA investighează cel puţin zece bănci majore pentru posibila manipulare a pieţelor metalelor preţioase. Conform surselor, procurorii americani verifică modul de stabilire a preţurilor pentru aur, argint, platină şi paladiu la Londra, iar CFTC a deschis o investigaţie civilă.
Băncile investigate sunt "HSBC Holdings" Plc, "Bank of Nova Scotia", "Barclays" Plc, "Credit Suisse Group" AG, "Deutsche Bank" AG, "Goldman Sachs Group" Inc, "JPMorgan Chase & Co.", "Société Générale" SA, "Standard Bank Group" Ltd. şi UBS AG.
În 2014, "Deutsche Bank" şi-a închis divizia de tranzacţionare a metalelor preţioase, în condiţiile în care banca germană şi-a redus expunerea pe materiile prime. Tot atunci, "Barclays", "Deutsche Bank", "Bank of Nova Scotia", HSBC şi "Société Générale" au fost acuzate, în instanţă, de manipularea cotaţiei aurului London fix.
1. ce folos?
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 11.06.2015, 09:42)
Pana la urma or s-o dea la pace, ca de fiecare data. Statul american ia si el parte din prada, iar investitorii vor ramane cu paguba...
In rest toate bune si frumoase nimeni nu face puscarie, nimeni nu plateste despagubiri; halal stat de drept...