Guvernul turc a decis să amâne până în octombrie planificatele majorări de taxe pentru contribuabilii bogaţi şi pentru vânzările de locuinţe luxoase, deoarece Parlamentul intră în vacanţa de vară, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Trezoreria şi Ministerul de Finanţe pregătesc măsuri pentru a preveni o nouă deteriorare a finanţelor publice ale Turciei, după ce deficitul bugetar s-a majorat cu 225% în primele cinci luni ale anului.
Alte surse au declarat că Executivul de la Ankara a revenit asupra unui plan anterior care viza transferul a aproximativ 46 de miliarde lire (8 miliarde dolari) din rezervele legale ale Băncii Centrale a Turciei pentru sus-ţinerea bugetului. Transferul acestor rezerve de la Banca Centrală ar fi reprezentat ultima măsură neortodoxă a Guvernului preşedintelui Tayyip Erdogan de a scoate Turcia din recesiune şi a susţine lira după criza monetară de anul trecut.
Analiştii susţin că planul a fost amâ-nat de tema reacţiilor pieţei cu privire la diminuarea capacităţii Băncii Centrale de a răspunde la o nouă criză, conform Agerpres. Rezervele legale sunt sumele de bani pe care Banca Centrală a Turciei le pune deoparte din profituri pentru a putea fi utilizate în circumstanţe extraordinare.
Planificatele majorări de taxe includ impozite de aproximativ 50% pentru cei care câştigă un milion de lire turceşti pe an, de la 35% în prezent, şi introducerea unor noi taxe la vânzările de locuinţe luxoase. Dar sursele susţin că aceste măsuri nu sunt încă definitivate şi vor fi amânate până la reluarea lucrărilor Parlamentului, în octombrie. În 15 iulie Parlamentul Turciei ar urma să intre în vacanţă.
Datele oficiale publicate de Minis-terul Finanţelor arată că în primele cinci luni ale anului Turcia a înregis-trat un deficit bugetar de 66,5 miliarde lire, chiar dacă în luna ianuarie Banca Centrală a transferat la bugetul de stat profituri în valoare de aproximativ 37 miliarde lire.
Guvernul de la Ankara prognozează un deficit de 80,6 miliarde lire pentru anul 2019, adică 1,8% din PIB. În schimb, economiştii se aşteaptă la un deficit mai apropiat de 3% din PIB, însă utilizarea rezervelor legale ale Băncii Centrale ar putea reduce nivelului deficitului cu aproximativ un punct procentual.