Puterea şi opoziţia revendică, fiecare, paternitatea proiectului de lege privind finanţarea partidelor politice. Adoptat ieri, de Camera Deputaţilor, proiectul a provocat dispute între deputaţii liberali şi cei social-democraţi. Deputatul PSD Florin Iordache a ţinut să amintească colegilor din PNL că o reglementare pe acest palier -Legea 43/2003 - există încă din timpul guvernării social-democrate. Iordache a precizat totuşi că proiectul supus dezbaterii Camerei are şi un element de noutate, anume înfiinţarea Autorităţii Electorale Permanente. Această struc-tură are ca scop "controlul asupra respectării prevederilor legale privind finanţarea partidelor politice". Realizările guvernării PSD au fost apreciate şi de conservatori, în condiţiile în care PC a fost partenerul social-democraţilor în Executivul din perioada 2000-2004. În acest context, "înţelepciunea" coaliţiei de guvernământ "de a păstra ceea ce este bun din guver-narea PSD" este văzută de partidul lui Voiculescu drept un element pozitiv.
Liberalii, mai puţin laudativi la adresa realizărilor social-democrate, au ţinut să facă unele completări esenţiale la afirmaţiile lui Florin Iordache. Aceştia susţin că, deşi legea a fost adoptată în timpul guvernului Năstase, propunerea legislativă a venit din partea unui membru PNL, Valeriu Stoica.
Legea privind finanţarea partidelor politice are drept scop "asigurarea egalităţii de şanse în competiţia politică şi a transparenţei în finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale". Conform noului act legislativ, partidele vor primi subvenţii de la stat în funcţie de rezultatele obţinute la alegerile parlamentare şi locale. De asemenea, legea, în noua sa formă, prevede ca mandatul candidaţilor aleşi să nu fie validat dacă partidele din care aceştia fac parte nu prezintă un raport detaliat al veniturilor şi cheltuielilor din campania electorală.