Suspendarea preşedintelui a speriat leul

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iulie 2012

Suspendarea preşedintelui a speriat leul

Cursul oficial de la BNR a trecut de 4,5 lei/euro

Cotaţiile interbancare au ajuns la 4,5400 lei/euro

John J. Hardy, Saxo Bank: O rată de 5 lei/euro nu este exclusă

Moneda naţională s-a depreciat, vinerea trecută, faţă de euro până la nivelul de 4,5142 lei, la cursul Băncii Naţionale a României (BNR), în aşteptarea votului din Parlament, pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Cotaţia a fost cu 3,46 bani mai mare faţă de cea din şedinţa precedentă.

Pe piaţa interbancară, paritatea leu/euro nu a rezistat presiunilor investitorilor, depreciindu-se până la 4,5400 lei/euro (nivel care a reprezentat un maximum istoric), pe fondul mesajelor venite de pe plan internaţional, care au exprimat îngrijorarea oficialilor străini privind situaţia politică a ţării noastre.

John J. Hardy, şeful departamentului de strategie valutară din cadrul Saxo Bank, ne-a declarat că nu este exclus ca leul să se deprecieze faţă de euro până la valoare de 5 lei/euro, adăugând că BNR are rezerve valutare "considerabile", ca să reziste în faţa presiunilor investitorilor.

Domnia sa ne-a precizat: "Ori de câte ori există o criză de încredere într-o ţară, mişcările din piaţă se pot extinde oriunde - deci o rată de 5 lei/euro nu este exclusă - pentru moment. Întrebarea mai importantă este care va fi cursul stabil, şi în această privinţă 5 lei/euro ar părea un nivel prea ridicat, cu excepţia cazului în care situaţia ar scăpa de sub control.

Banca Centrală are rezerve considerabile şi poate rezista la o mare parte din presiuni. Atâta timp cât relaţiile cu instituţiile internaţionale cheie, precum FMI, se menţin şi situaţia politică, în cele din urmă, se calmează, nu există nici un motiv să ne aşteptăm că BNR se va afla sub o presiune severă, în special, dacă aceasta permite pieţei valutare să facă o parte din ajustare".

În opinia şeful departamentului de strategie valutară din cadrul Saxo Bank, turbulenţele politice din ţara noastră sunt un lucru "foarte regretabil", producându-se într-un moment dificil pentru Europa, care este consumată de problemele datoriilor suverane.

John J. Hardy ne-a precizat: "Dacă ne-am fi aflat în momente normale, atunci situaţia din România ar fi primit o atenţie considerabilă, dar având în vedere că Uniunea Europeană se luptă pentru propria supravieţuire, răbdarea UE şi a altor instituţii internaţionale ar putea avea o limită. Deci, în cazul în care România nu poate rezolva situaţia, singură şi rapid, există un risc considerabil, ca urmare a problemelor deja existente în cadrul UE, ca liderii politici ai UE să acorde o atenţie redusă situaţiei".

Analiştii financiar-bancari de la noi estimează că, în următoarele şase luni, cursul leu/euro va oscila între 4,40 lei/euro şi 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei, cotaţia se va plasa la 4,49 lei/euro, conform răs­punsurilor la un sondaj realizat în rândul membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din Româ­nia (AAFBR).

În primele minute ale şedinţei de tranzacţionare de vinerea trecută, cursul leu/euro a fost la 4,5000 - 4,5025 unităţi, iar la ora 15:40, cursul a atins un nou maxim istoric, de 4,5400 lei/euro. La scurt timp după atingerea recordului, cursul de schimb afişat de bănci a fost 4,5400 - 4,5420 lei, cu 5,25 bani peste ultimele cotaţii de joia trecută, de 4,4875 - 4,4895 lei/euro.

"Dacă ne uităm la volumele de tranzacţionare, şedinţa de azi (n.r. vinerea trecută) a fost una dintre cele mai bune din acest an, rulajele fiind comparabile cu cele înregistrate în ziua când a picat Guvernul Ungureanu", a afirmat un dealer, potrivit Mediafax.

Cotaţiile au încheiat şedinţa interbancară, de la sfârşitul săptămânii trecute, la 4,5375 - 4,5399 lei/euro.

Dacă faţă de euro, leul a pierdut, vinerea trecută, 3,46 bani, în raport cu dolarul american, moneda naţională s-a depreciat cu 6,53 bani, până la 3,6480 lei/dolar.

De asemenea, leul a scăzut, la sfârşitul săptămânii trecute, şi faţă de moneda elveţiană. Paritatea leu/franc elveţian a fost de 3,7582 unităţi, în creştere cu 3,03 bani, faţă de nivelul precedent. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată pe 5 septembrie 2011, când francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Leul a început să piardă teren faţă de monedele valutare, în cursul săptămânii trecute, ca urmare a intensificătii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

În perioada 2-6 iulie, moneda naţională a scăzut cu 1,45% faţă de euro şi faţă de francul elveţian, iar în raport cu dolarul american, a coborât cu 3,61%.

Euro - în cea mai mare depreciere din ultimele zece luni, faţă de dolar

Moneda europeană a coborât sub 1,23 dolari

Euro a înregistrat în intervalul 2-6 iulie, pe pieţele internaţionale, cea mai mare scădere săptămânală din septembrie 2011 până în prezent, faţă de dolar, după ce Banca Centrală Europeană a estimat că economia uniunii monetare continuă să fie ameninţată de riscuri.

Euro a coborât cu 3% săptămâ­na trecută, la 1,2290 dolari vineri, la New York, de la 1,2667 în 29 iunie. Scăderea a fost cea mai importantă din 9 septembrie 2011 până la momentul actual. Pe parcursul zilei de vineri, cotaţia monedei unice s-a depreciat până la 1,2260 dolari - cel mai redus nivel atins după luna iulie 2010. Menţionăm că în ultima zi a săptămânii trecute, euro a pierdut 0,8% faţă de moneda SUA.

La data de 5 iulie, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să reducă dobânda de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, la nivelul minim istoric de 0,75%, aşa cum anticipau analiştii.

Dar, analiştii sunt de părere că această măsură nu va fi suficientă ca să susţină economia şi să atenueze criza datoriilor.

În condiţiile în care dolarul a câştigat teren faţă de moneda împărţită de 17 state din UE, preţul aurului s-a înscris pe un curs des­cendent. Cotaţia aurului cu livrare în august a coborât cu 1,9% vineri, la Comex New York, ajungând la 1.578,90 dolari uncia.

În trimestrul al doilea din 2012, preţul metalului galben a pierdut 4%. (A.V.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ... dat unui copil in fata intregii tari

    si 

    disparitia a 1000 spitale  

    si 

    disparitia a 2000 de scoli 

    si injumatatirea pensiilor si salariilor 

    si ... 

    ...

    a speriat leul 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb