• Posibile consecinţe ale suspendării: deprecierea leului şi creşterea dobânzilor titlurilor de stat
Investitorii, în special cei din afara ţării, vor fi influenţaţi negativ de suspendarea preşedintelui şi vor percepe România ca având un grad de risc mai mare, potrivit opiniei mai multor analişti, care consideră că tensiunile actuale din mediul politic pot avea o influenţă nefastă asupra mediului economic autohton.
Radu Crăciun, analist şef al "ABN Amro Bank" România, ne-a declarat: "Decizia de suspendare a preşedintelui şi, implicit, organizarea de alegeri anticipate vor avea un impact asupra politicii economice a ţării noastre. Ne-am obişnuit ca, în anii în care sunt organizate alegeri, politica fiscală a ţării noastre să fie una relaxată". Domnul Crăciun crede că investitorii deja percep gradul de risc al ţării noastre ca fiind în creştere, în special din cauza deficitului extern, care s-a majorat peste aşteptările analiştilor. Analistul şef al "ABN Amro" consideră că, în cazul în care preşedintele va fi suspendat, cursul euro/leu se va deprecia, iar dobânda pentru titlurile de stat va creşte.
La licitaţia titlurilor de stat din 5 aprilie, Ministerul Economiei şi Finanţelor a atras un miliard de lei, cu 500 de milioane de lei mai puţin decât anunţase, întrucât a considerat că randamentul cerut de investitori era prea mare, iar ţara noastră s-ar fi împrumutat prea scump.
Ionuţ Dumitru, economist-şef al "Raiffeisen Bank", ne-a declarat: "Prima de risc a crescut pentru ţara noastră la ultima emisiune de titluri de stat. În cazul în care preşedintele va fi suspendat, investitorii vor dori ca prima de risc să crească şi mai mult. Acest lucru înseamnă că ţara noastră se va împrumuta din ce în ce mai scump."
Alegerile anticipate ar putea duce la schimbarea ratingului de ţară
Ionuţ Dumitru crede că România va fi mult mai afectată de tulburările politice, dacă acestea vor duce la schimbarea ratingului de ţară. Astfel, în cazul în care vor fi organizate alegeri anticipate, va exista o perioadă de incertitudine, care va afecta şi mediul economic. Acest aspect va duce, aşa cum crede Ionuţ Dumitru, la modificarea aşteptărilor investitorilor în ceea ce priveşte raportul dintre riscuri şi câştiguri.
La rândul său, Florin Cîţu, economist-şef al "ING Bank" România, a afirmat că, în cazul în care preşedintele va fi suspendat sau îşi va da demisia, investitorii nu vor fi atraşi de randamentul actual oferit de investiţiile în ţara noastră. Domnul Cîţu ne-a mai declarat: "Există riscul ca piaţa din ţara noastră să devină mult mai volatilă, iar leul să se deprecieze în raport cu euro. Prima de risc a ţării noastre va trebui să crească până la nivelul la care investitorii vor considera că este o rentabilitate bună".
Rozalia Pal, senior economist la "UniCredit" România, este de părere că evenimentele actuale de pe scena politică pot avea influenţe pe termen scurt şi asupra indicatorilor macroeconomici. Doamna Pal ne-a spus: "Evoluţia leului depinde mai mult de tendinţele pieţei valutare la nivelul Europei Centrale şi de Est. În România, fundamentele economice sunt favorabile, cu perspective de continuare a creşterii susţinute".
Doamna Pal crede că, pe termen lung, presiunea asupra leului în contextul politic actual nu va fi semnificativă, aceleaşi argumente fiind valabile şi în ceea ce priveşte randamentul titlurilor de stat.