SUSPICIUNEA PSD "Prin compania energetică naţională a fost proiectat un monopol"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 aprilie 2008

"Prin compania energetică naţională a fost proiectat un monopol"

Deputaţii PSD acuză Guvernul că vor să decidă soarta sectorului energetic românesc prin înfiinţarea, printr-o hotărâre, a companiei energetice naţionale, fără consultarea Parlamentului. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie a Camerei Deputaţilor, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Nu avem nimic împotriva constiturii unei companii naţionale. Noi dorim ca această companie să func­ţioneze în condiţii de deplină transparenţă şi să nu deţină monopol pe piaţă. Ori, având în vedere proiectul prezentat de AVAS, viitorul campion energetic naţional este anticoncurenţial prin deţinerea celei mai ieftine energii de pe piaţă, în procent de peste 50% din totalul producţiei naţionale. În plus, proiectul de hotărâre de Guvern nu prevede şi condiţiile de funcţionare pe piaţa concurenţială. Date recente care au intrat în posesia mea mă fac să cred că structura pe care au gândit-o va fi special făcută pentru a reveni la epoca celebrelor contracte negociate direct, între producătorii de stat şi băieţii deştepţi".

Domnia sa susţine că deţine informaţii de la operatorii din piaţă, potrivit cărora "Electrica" SA, care va conduce viitoarea companie, a solicitat anularea ordinului Ministerului Economiei nr. 408/2006, care obligă producătorii de stat să-şi vândă energia transparent, pe pieţele centralizate administrate de OPCOM. Deputatul PSD a mai declarat că, în aceste condiţii, viitoarea companie riscă să devină un CONEL mai mic, ce va dicta preţurile pe piaţa de energie şi care va încheia contracte preferenţiale aşa cum va dori.

Iulian Iancu a mai arătat că "Hidroelectrica" şi complexurile Turceni şi Rovinari sunt cei mai ieftini producători de energie din ţară. Cooptarea lor într-o companie puternică îi va falimenta pe ceilalţi producători. Domnul Iancu a explicat: "În afara campionului, rămân Termoelectrica, Nuclearelectrica şi Complexul Craiova. Nuclearelectrica este un producător competitiv de energie ieftină, dar Complexul Craiova are costuri cu circa 15 dolari mai mari pe MWh decât Rovinariul şi Turceniul. Iar Termoelectrica şi filialele sale produc o energie mult mai scumpă decât Complexul Craiova. Este clar că aceşti producători vor intra în faliment pentru că nu-şi vor mai putea vinde energia".

PSD militează pentru o structură echilibrată a viitoarei companii, astfel încât să nu deţină monopolul pe piaţă. Parlamentarii PSD nu înţeleg de ce Guvernul a aruncat la gunoi studiul comandat de "Transelectrica" SA, care propunea mai multe variante de constituire a unor producători cu un mixt variat de capacităţi hidro, pe cărbune şi pe gaze naturale. Astfel, preţul rezultat al energiei era foarte apropiat şi se păstra concurenţa pe piaţă.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz susţine că viitoarea companie energetică naţională încalcă angajamentele asumate de ţara noastră în procesul de integrare. Domnia sa a precizat, în conferinţa de presă de ieri: "România s-a angajat să construiască o piaţă concurenţială a energiei, motiv pentru care divizarea fostului CONEL a fost o condiţie de aderare. Acum Guvernul Tăriceanu vrea să constituie un CONEL mai mic, prin care să instituie un nou monopol pe piaţă. Constituirea viitoarei companii a fost şansa Guvernului Tăriceanu să repare greşeala făcută în perioada 1998-2000, când producătorii au fost împărţiţi în funcţie de resursele utilizate în generarea de energie. Deci piaţa a pornit din start cu un handicap, întrucât concurenţa dintre ei este inegală".

Parlamentarii PSD ameninţă Guvernul că dacă vor promova viitoarea companie printr-o hotărâre, o vor ataca ulterior. Potrivit deputatului Duvăz, Parlamentul poate adopta o Lege care să anuleze hotărârea de Guvern sau poate decide ca Guvernul, în cele şase luni rămase până la alegeri, să nu mai ia decizii de importanţă strategică şi naţională fără Parlament şi să poată să-şi desfăşoare numai activitatea curentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb