Suspiciuni de evaziune fiscală la tranzacţii cu acţiuni "Fondul Proprietatea"

Ramona UNGUREANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 mai 2011

Unii brokeri sunt neliniştiţi că ar putea intra în vizorul procurorilor DIICOT, după ce au intermediat tranzacţii cu acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP), în pierdere, aparent, pentru clienţii care le-au achiziţionat de pe piaţa "gri".

Brokerii au intrat la bănuieli după ce unii dintre clienţii lor ar fi declarat, pe proprie răspundere, că au cumpărat acţiuni FP, prin Depozitarul Central, la preţuri chiar şi de câteva ori mai mari faţă de cel la care şi-au vândut acţiunile pe bursă, raportând pierderi şi nemaifiind nevoiţi să plătească impozit.

Surse care nu au dorit să le fie menţionate numele susţin:

"Brokerii sunt obligaţi să sesizeze organele abilitate atunci când apare ceva suspect. Or, faptul că unii dintre clienţi susţin că au cumpărat milioane de acţiuni FP la un leu pe piaţa gri, vânzându-le apoi la 0,6 lei, la Bursă, este mai mult decât suspect, în condiţiile în care foştii proprietari au protestat mereu că tranzacţiile prin Depozitarul Central se făceau la dis­counturi de 50-60% din valoarea nominală. Normal că unii brokeri sunt neliniştiţi că vor fi luaţi la rost de DIICOT pentru că nu au reacţionat atunci când au acceptat astfel de declaraţii de la clienţii lor", susţin surse care nu au dorit să le fie menţionate numele.

Semne de întrebare apar, însă, cu privire la motivele pentru care unii şi-ar vinde milioane de acţiuni la "Fondul Proprietatea", în pierdere, pe bursă, după ce ar fi plătit de câteva ori mai mult pentru ele, pe piaţa "gri".

Sursele citate avansează următorul scenariu:

"Haideţi să ne imaginăm că, de fapt, unii au cumpărat drepturi litigioase sau acţiuni FP, la preţuri între 0,1 lei şi 0,5 lei, după care le-au vândut, apoi la Bursă, în profit, dar, în declaraţia pe proprie răspundere, au scris că au marcat pierderi". Scenariul continuă, atrăgând atenţia că unii speculatori se poate să se fi sus­tras, astfel, obligaţiilor de plată a impozitului pe profit.

Un cititor al ziarului "BURSA" a calculat, vineri, pe site-ul nostru, câţi bani ar putea statul să piardă ca urmare a evaziunii fiscale semnalate în cazul tranzacţiilor cu acţiuni FP.

Reproducem opinia cititorului nostru: "Statul (...) nu se ocupă să încaseze impozitele de la cei care au cumpărat sute de milioane de acţiuni (drepturi litigioase) la 0.1-0.2 ron şi le-au vândut la 0.5-0.6 ron. Să facem un calcul 1.000.000 acţiuni x .035 ron = 35000 ron profit. 350.000 ron x 16/100= 56.000. Cam atât a pierdut statul la fiecare milion de acţiuni FP, la care nu s-a declarat preţul de achiziţie corect. E uşor de aflat. Dar nu vrea nici CNVM şi nici fiscul. Încă o sumă pentru care noi plebea trebuie să plătim din buzunar..." .

Ce pot face autorităţile

Suspiciunile de evaziune fiscală la tranzacţiile cu dosare sau acţiuni "Fondul Proprietatea" sunt dificil de probat, în condiţiile în care contractele de cesiune, în baza cărora s-au făcut aceste tranzacţii, nu sunt înregistrate la Depozitarul Central, ci au rămas la părţile implicate în astfel de schimburi.

Sursele menţionate mai sus ne-au precizat: "Depozitarul Central a prestat un serviciu, înregistrând transferul de proprietate, dar nu a vrut să se încarce şi cu informaţii suplimentare legate de preţul la care au fost făcute tranzacţiile. De altfel, la Depozitar au fost înregistrate, de obicei, cererile de cesiune, şi nu contractele. Atunci când, totuşi, Depozitarul a acceptat ca dovadă contractele de cesiune, preţul tranzacţiei a fost şters pentru că nu era o informaţie de care instituţia să aibă nevoie. Mai există, însă, şi posibilitatea ca preţul trecut în contract să nu fie unul real şi părţile implicate să fi bătut palma pe altă sumă".

Totuşi, susţin aceleaşi surse, autorităţile au pârghii pe care le pot folosi ca să confime sau să infirme suspiciunile de evaziune fiscală: "ANAF sau DIICOT pot să ceară de la brokeri evidenţa tranzacţiilor, pot verifica declaraţiile pe proprie răspundere ale clienţilor şi pot merge pe firul contractelor de cesiune, luând la întrebări părţile implicate. Mi-e greu să cred că foştii proprietari vor accepta să ascundă preţul real la care s-au făcut tranzacţiile, atunci când vor fi întrebaţi de procurori".

Înainte de listarea "Fondului Proprietatea" la bursă, Dana Mirela Ionescu, preşedintele "Raiffeisen Capital&Investment", a declarat că foştii proprietari, care au fost despăgubiţi cu acţiuni FP, vor fi scutiţi de impozit dacă le vor vinde pe bursă. În schimb, cei care au cumpărat acţiuni înainte de listare şi decid să le vândă, sunt obligaţi să plătească impozit pe diferenţa dintre preţul de vânzare şi cel de achiziţie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Daca brokerii nu au solicitat acte doveditoare privind pretul de achizitie (adica fix contractul de cesiune) sunt complici la evaziune, adica buni de...legat.

    ma desteptule exista o declaratie pe propria raspundere privind pretul de achizitie pe care fiecare o completeaza cu mana lui...pe propria raspundere...pe propria raspundere...intelegi?

    dar asta nu se va intampla pentru ca in RO doar cei mici platesc taxe. brokerii care au facut tranzactii la depozitar nu trebuie sa plateasca pentru ca profiturile lor au fost foarte mari si depasesc pragul celor mici care si fraieri care platesc taxe si impozite. nu se va intampla nimic spectaculos sumele sunt foarte mari si atunci totul se rezolva.

    se scrie in articol ca cesiunile au fost facute la 0.1-0.6.La fel scria si in ziare anul trecut inainte de listare,dar daca vroiai sa cumperi actiuni FP si ai i fi sunat la anunturile din ziare sau de pe internet ai fi vazut ca preturile nu erau acestea:au fost tranzactii si la 0.9- 1RON,iar in plus pretul tranzactiei era strict confidential?de unde sa fi stiut cei din presa cu cat se tranzactioneaza actiunile Fp la ''gri'?

    1. Haha, ce glumetz esti, care 1 ron? ca doar mereu erau sfatuiti de liderii asociatiilor de fosti proprietari sa nu le mai vanda speculatorilor sub 0.5 roni, ca e prostie curata dupa ce au asteptat 10 ani dupa ele. Daca fostii proprietari ascultau de sfaturile liderilor, si vindeau doar fractionat si nicidecum sub 0.5 (pe piata neagra), pretul era acum altul pe bursa, fiindca nu le mai convenea speculatorilor sa le revanda pe bursa sub 0.8. Speculatorii cu actiuni FP (de la Depozitar) sunt dealtfel principalii vinovati de listarea FP la un discount atat de mare fata de VUAN, tocmai datorita inundarii bursei in primele saptamani cu actiuni luate f. ieftin, acestia marcand profituri intre 50-300%, chiar si la preturi de 0.61 (pretul mediu ponderat). E de inteles ca s-au inghesuit toti speculatorii sa vanda, devreme ce le-au luat intre 0.2-0.4. In plus, aveau si ei nevoie de bani, pentru glam-shopping...

      Maximilian, ai fost indus in eroare. Nu uita ca s-au cumparat drepturi litigioase.Si ale trebuie impozitate.Ai cumpbuie sa existe si un impozit.Ai cumparat ceva la 0.1 si ai vindut la 0.5.E un profit.Trebuie sa fi si un impozit.Altfel la batrinete nu o sa ai medicamente si asistenta sociala.Asta e problema omenirii de mileniii...

    sa fim seriosi. in 99% din cazuri au fost sfatuiti chiar de broker sa faca asa. brokerul are tot interesul sa isi ia comision,mai departe nu-l intereseaza de pierderea ta reala sau nu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb