Suspiciunile că SIF "Transilvania" şi-ar fi cumpărat propriile acţiuni prin intermediul "Turism Felix" pentru a-şi impune "dorinţele" la viitoarea AGA, apărute ieri în presă, au fost spulberate de Floriean Firu, membru în CA al societăţii din Băile Felix şi totodată director general adjunct la societatea de investiţii financiare. Domnia sa a subliniat că data de înregistrare a acţionarilor care pot participa la AGA a SIF "Transilvania" este 5 martie şi că "Turism Felix" a achiziţionat acţiunile cu pricina ulterior acestei date, şi deci că noile acţiuni cumpărate nu aduc drept de participare la AGA.
Cum cele două societăţi au acelaşi preşedinte, domnul Mihai Fercală, şi mai mult, SIF "Transilvania" deţine "Turism Felix" în proporţie de 60%, este lesne de înţeles că orice tranzacţie care le implică pe ambele naşte suspiciuni. Astfel, faptul că "Turism Felix" a cumpărat, între 9 şi 22 martie, în total 1.034.000 de acţiuni SIF3, a fost interpretat în presă ca intenţia SIF "Transilvania" de a obţine, prin intermediul companiei de turism, întrunirea cvorumului necesar în viitoarea Adunare Generală a Acţionarilor săi. Aceasta va avea loc pe 27 aprilie şi are pe ordinea de zi majorarea capitalului social cu suma de 54.607.166,6 lei prin utilizarea rezervelor constituite din profit. Cu alte cuvinte, acţionarii societăţii de investiţii financiare nu ar primi dividende dacă propunerea ar fi aprobată, aceasta fiind decizia care ar conveni SIF-ului şi pentru care ar avea nevoie în primul rând de prezenţa acţionarilor, criteriu care s-a dovedit greu de îndeplinit în Adunările precedente, conform ipotezelor apărute în presă.
Conducerea "Turism Felix" a declarat că achiziţiile la SIF-uri au fost făcute pentru o perioadă scurtă şi nu au alt obiectiv decât creşterea profitabilităţii plasării lichidităţilor deţinute.
Pe lângă faptul că nu vor putea fi folosite pentru realizarea cvorumului necesar în AGA, titlurile respective nu sunt purtătoare de dividende şi nu vor avea drept de vot în AGA ale SIF-urilor (conform prevederilor legale).
Domnul Firu ne-a mai precizat că nu sunt corecte informaţiile conform cărora SIF "Transilvania" a cumpărat 313.200 de acţiuni "Turism Felix" (simbol TUFE). Este vorba într-adevăr despre volumul respectiv, cu menţiunea că societatea de investiţii financiare a vândut pachetul de titluri. Floriean Firu a exprimat intenţia SIF "Transilvania" de a vinde în continuare acţiuni TUFE pentru a crea o lichiditate acestor titluri. Această intenţie a fost exprimată de conducerea societăţii de investiţii financiare şi cu ocazia trecerii acţiunilor TUFE la cota BVB, pe 21 martie. Domnul Fercală a declarat atunci că SIF "Transilvania" vrea să valorifice pe piaţă aproximativ 10% din totalul acţiunilor TUFE. SIF Transilvania deţine peste 60% din capitalul social al emitentului. O altă modalitate pe care societatea din Băile Felix o ia în calcul pentru menţinerea lichidităţii este emiterea de acţiuni noi.