Susţine libertatea presei din Gaza, îndeamnă FIJ - Comunicat

Internaţional / 3 mai

Susţine libertatea presei din Gaza, îndeamnă FIJ - Comunicat

Înainte de Ziua Mondială a Libertăţii Presei de pe 3 mai, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) pune în atenţie Gaza, Palestina şi condamnă uciderea a peste o sută de jurnalişti şi lucrători media de la începutul războiului. Acesta a fost un atac prelungit asupra libertăţii presei şi a "dreptului de a şti" al lumii, la fel ca şi arestările arbitrare şi intimidarea. Federaţia face apel la guvernele din întreaga lume, şi în special guvernul israelian, să protejeze vieţile jurnaliştilor şi libertatea presei în conformitate cu obligaţiile internaţionale.

Numărul deceselor jurnaliştilor din Gaza este fără precedent. Cel puţin 109 de jurnalişti şi lucrători media au fost ucişi în războiul din Gaza din 7 octombrie: 102 palestinieni, patru israelieni şi trei libanezi, potrivit datelor IFJ. Este unul dintre cele mai mortale conflicte din istorie pentru mass-media şi, totuşi, există o altă victimă critică: libertatea presei.

De când guvernul israelian a blocat accesul civililor în Fâşia Gaza la 7 octombrie, în urma atacului Hamas, doar jurnaliştii palestinieni cu sediul în enclavă şi, într-o măsură foarte limitată, echipele de presă internaţionale încorporate în armata israeliană în condiţii controlate, au fost capabili să raporteze pe teren. FIJ a cerut de mai multe ori Israelului să lase presa străină să intre în Gaza şi să nu mai împiedice munca jurnaliştilor şi dreptul publicului la libertatea de exprimare.

"Este o chestiune de interes public global ca nu numai jurnaliştii locali, ci şi internaţionali să depună mărturie şi să documenteze războiul care se desfăşoară în Gaza. Prelungirea interdicţiei de a intra în enclavă neagă lumii o imagine fidelă a evenimentelor din Gaza şi încalcă în mod deliberat libertatea presei. Acesta este motivul pentru care, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, facem apel la Israel să nu mai ţintească jurnaliştii şi să nu mai încalce libertatea presei - acţiuni care nu sunt potrivite pentru o democraţie", a declarat secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger.

În ciuda faptului că au suferit pierderi teribile sau au fost răniţi ei înşişi, jurnaliştii locali au devenit ochii şi urechile lumii şi singura sursă de informaţii din Gaza către lume.

IFJ şi afiliatul său, Sindicatul Jurnaliştilor Palestinieni (PJS) au lucrat îndeaproape pentru a strânge fonduri de solidaritate pentru a oferi sprijin de urgenţă jurnaliştilor din Gaza prin Fondul de siguranţă al IFJ, cu solidaritatea remarcabilă a sindicatelor jurnaliştilor.

Următoarele eforturi comune se vor concentra pe reconstruirea peisajului media din Gaza. Datorită sprijinului acordat de Unifor, afiliatul canadian al FIJ, şi de Uniunea Norvegiană a Jurnaliştilor, în enclavă vor fi înfiinţate redacţii de solidaritate.

PJS, care are o filială în Gaza, va clarifica preocupările legate de siguranţă cu armata israeliană pentru a se asigura că toţi cei autorizaţi în redacţiile de solidaritate IFJ-PJS sunt jurnalişti profesionişti pentru a evita ţintirea de către IDF.

Pe măsură ce războiul se prelungeşte, sunt necesare mai multe fonduri pentru reconstruirea peisajului media din Gaza şi pentru sprijinirea muncii jurnaliştilor palestinieni, cum ar fi proiectul redacţiilor IFJ-PJS. Toate donaţiile contează şi pot fi făcute aici.

De Ziua Mondială a Libertăţii Presei, FIJ îşi reiterează apelurile pentru adoptarea urgentă a unui instrument internaţional obligatoriu care să consolideze libertatea presei, forţând guvernele să investigheze şi să răspundă la atacurile împotriva mass-mediei.

Preşedintele FIJ, Dominique Pradalie, a declarat: "De la adoptarea Declaraţiei de la Windhoek în 1991, s-a făcut puţin pentru a proteja mai bine jurnaliştii în dreptul sau convenţiile internaţionale. Libertatea şi securitatea de care au nevoie jurnaliştii pentru a-şi face treaba lipsesc în multe părţi ale lumii. Astăzi, Israelul pare hotărât să reducă la tăcere jurnaliştii din Gaza, inclusiv să-i vizeze. Crimele împotriva jurnaliştilor nu trebuie să rămână nepedepsite. Îndemnăm guvernele din întreaga lume să-şi recunoască public sprijinul pentru un instrument internaţional obligatoriu care îi protejează pe jurnalişti. Prin adoptarea unei astfel de convenţii împotriva impunităţii, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite va afirma fără echivoc că masacrele împotriva jurnaliştilor, precum cel care se desfăşoară în Gaza, nu se vor repeta".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb