Preţul acţiunilor companiei aeriene germane Deutsche Lufthansa AG au crescut cu 1,5% vineri, pe piaţa din Frankfurt, atingând 6,48 euro, pe fondul declaraţiilor optimiste făcute de conducerea acesteia în privinţa evoluţiei domeniului său de activitate.
Directorul general al Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat, citat de Reuters, că redeschiderea Japoniei către turişti şi majorarea cererii pentru călătorii de afaceri va susţine expansiunea sectorului aviaţiei, chiar dacă războiul din Ucraina, inflaţia ridicată şi recesiunea pot să limiteze ritmul creşterii.
"Nu sunt motive de pessimism. Ne aşteptăm la redeschiderea treptată a Chinei, după încheierea Congresului Partidului Comunist", a spus Carsten Spohr.
Afirmaţiile sale vin după estimările optimiste ale conducerilor companiilor rivale IAG (deţinătorul British Airways), Ryanair şi easyJet, care au previzionat, săptămâna trecută, că cererea de călătorii aeriene este în creştere.
În Europa, acţiunile celor mai multe companii aeriene au scăzut în ultimele şase luni, unele cu 50%, din cauza temerilor că sporirea facturilor la energie pentru gospodării va afecta cererea de călătorii.
Lufthansa se aşteaptă să ajungă, anul viitor, la 87% din capacitatea sa de dinaintea pandemiei, după o proporţie de 75% anul acesta, în condiţiile în care aproximativ 86% din bilete sunt vândute.
"În sfârşit, am lăsat criza în urmă, după doi şi jumătate", a subliniat Spohr.
În august, Lufthansa anticipa că va reveni pe profit anul acesta, în baza majorării cererii pentru zboruri pe distanţe scurte în Europa.
Amintim că, luna trecută, antreprenorul în logistică Klaus-Michael Kuehne şi-a majorat pachetul de acţiuni la Lufthansa la 17,5%, după ce guvernul german a vândut toate acţiunile pe care le mai deţinea la compania aeriană.
Executivul de la Berlin şi-a vândut pachetul de 20% din Lufthansa, pe care l-a preluat în timpul pandemiei de coronavirus pentru a menţine compania aeriană pe linia de plutire, ceea ce înseamnă că operatorul aerian este acum din nou în proprietatea investitorilor privaţi.
Fondul de stabilizare economică (WSF), care a salvat Lufthansa de la faliment în timpul pandemiei, cu un pachet în valoare totală de 9 miliarde de euro, şi-a redus progresiv participaţia în ultimii ani, cu scopul de a o vinde complet până în octombrie 2023.
După vânzarea acţiunilor rămase, WSF nu mai deţine niciun pachet de acţiuni la Lufthansa.
Tot în septembrie, piloţii germani ai Lufthansa au convenit cu conducerea companiei să nu intre în grevă până la jumătatea anului viitor, în temeiul unui acord care include o creştere salarială de 980 de euro. În perioada de "armistiţiu", care va dura până pe 30 iunie anul viitor, sindicatul şi compania urmăresc să extindă acordul într-un acord mai larg, a menţionat Lufthansa.
Conform acordului iniţial, echipajele din cabina de pilotaj vor primi o creştere a salariului lunar de bază în două etape, cu câte 490 de euro fiecare, cu efect retroactiv de la 1 august 2022 şi de la 1 aprilie 2023.
O grevă a piloţilor Lufthansa, organizată în 2 septembrie, a forţat anularea a sute de zboruri, afectând compania şi pasagerii. Grevele şi lipsa de personal au obligat deja mai multe companii aeriene, inclusiv Lufthansa, să anuleze mii de zboruri în această vară.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2022, 14:07)
Stati fara griji!!!
Risc ridicat de insolventa scrie pe ei!!!
s c cret