Sute de milioane de euro cheltuite pentru "olimpiada forţelor de ordine"

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 15 ianuarie 2014

Sute de milioane de euro cheltuite pentru "olimpiada forţelor de ordine"

Pregătirile pentru startul Jocurilor Olimpice de la Soci lasă impresia că lumea se află la câteva zile de un iminent război şi mai puţin că se pregăteşte pentru o mare sărbătoare a sportului. Se vorbeşte din ce în ce mai puţin despre vedetele adevărate pe care le vom vedea la "olimpiada albă" şi tot mai mult despre agenţi speciali, forţe de ordine, atentate, terorişti, bombe şi restricţii. Sunt speranţe că nimic neplăcut nu se va petrece în luna februarie la Soci în timpul desfăşurării jocurilor, dar chiar şi aşa tot există un gust amar lăsat de aceste energii uriaşe consumate pentru combaterea unor posibile atentate.

Zilnic apar noi dezvăluiri despre atentate dejucate şi despre recomandările marilor puteri ale lumii vizavi de ce măsuri suplimentare de securitate mai trebuiesc luate. Rusia a mobilizat peste 30.000 de agenţi de poliţie în regiune, pentru a evita acţiuni teroriste islamiste, alţi 64.000 de agenţi de ordine fiind oricând gata să intervină. De asemenea, armata rusă are unităţi speciale trimise în zonă, iar Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă a detaşat 1.700 de agenţi şi 250 de autovehicule speciale. Măsurile de securitate, unele fără precedent, ale căror costuri se vor ridica la mai mult de un miliard de euro, au fost sporite după cele două atentate comise în decembrie în oraşul Volgograd, soldate cu 34 de morţi. Chiar dacă atentatele nu au fost revendicate, autorităţile sunt convinse că aparţin separatiştilor ceceni conduşi de Doku Umarov, acesta ameninţând în repetate rânduri că va face orice este posibil ca Jocurile Olimpice de iarnă să nu se desfăşoare.

De altfel, duminica trecută, poliţia a arestat cinci presupuşi membri ai unei organizaţii teroriste în nordul Caucazului, în oraşul Nalcik, situat la aproximativ 300 de kilometri est de staţiunea Soci. Asupra celor cinci suspecţi arestaţi au fost găsite grenade şi alte tipuri de dispozitive explozive. La această dejucare de planuri au contribuit din câte se pare şi agenţi ai SUA. Cu două zile înainte, Statele Unite au avertizat că există riscul unor atentate în timpul evenimentului sportiv, şi au au emis o alertă de călătorie destinată cetăţenilor americani care intenţionează să meargă la Soci, pe litoralul Mării Negre, în luna februarie: "Vizitatorii care vor merge la Soci trebuie să se aştepte la prezenţa poliţiei şi la măsuri sporite de securitate în şi în apropierea siturilor olimpice. Cetăţenii americani trebuie să rămână vigilenţi şi să dea dovadă de bun simţ şi de discreţie când utilizează transporturile publice". "Blocada" autorităţilor pare a fi una totală. Vehiculele care vin din exterior şi nu au autorizaţie specială nu mai pot intra în Soci până pe 23 martie. De asemenea, a intrat în vigoare interdicţia de a transporta orice fel de lichid la bordul avioanelor în bagajul de mână. Decizia aparţine agenţiei ruse de aviaţie civilă (Rosaviatsia), care susţine că astfel se diminuează riscul unor atacuri teroriste.

Cum toată această nebunie nu era suficientă, există o altă ameninţare, de altă natură, asupra bunei desfăşurări a Jocurilor. În Rusia a fost adoptată de curând o lege care interzice promovarea homosexualităţii în rândul minorilor şi care i-a determinat pe activiştii pentru drepturile homosexualilor să facă apel la boicotarea JO de la Soci. Turiştii străini care se deplasează în Rusia şi care încalcă această lege riscă pedepse care pornesc de la amenzi de maxim 100.000 de ruble, dar şi pedepse cu 14 zile de detenţie sau expulzarea din ţară. Tocmai de aceea sunt aşteptate unele proteste ale unor grupări care susţin drepturile minorităţilor sexuale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb