Sute de pensionari au ieşit ieri în stradă şi au protestat la Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară cerând un trai decent şi mărirea pensiilor. Organizaţiile sindicale ale pensionarilor au pichetat sediul Guvernului şi sediile prefecturilor din judeţe şi le-au înmânat autorităţilor o listă de revendicări stabilite la nivel naţional.
Pensionarii cer majorarea punctului de pensie până la 45% din valoarea salariului mediu pe economie, acordarea de ajutoare sociale pentru pensionarii cu venituri mai mici de 350 de lei, medicamente mai ieftine şi acces gratuit la analize medicale, bilete de tratament în staţiunile balneare, gratuitate pe transportul public.
Pensionarii vor ca la următoarea rectificare bugetară, prevăzută pentru finele lunii iunie, revendicările lor să fie soluţionate.
Confederaţiile sindicale CNSLR Frăţia şi Cartel ALFA, la care sunt afiliate organizaţiile de pensionari, susţin revendicările acestora şi au anunţat că vor sesiza organismele internaţionale în privinţa situaţiei precare a pensionarilor din România.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, care a avut o discuţie cu reprezentanţii pensionarilor, consideră că o majorare a valorii punctului de pensie până la 45% din salariul mediu pe economie nu poate fi operată în prezent, întrucât depăşeşte posibilităţile bugetului.
"O valoare a punctului de pensie de 45% din salariul mediu pe economie nu este realistă, este foarte mult faţă de ceea ce poate bugetul în prezent", a explicat ministrul Muncii.
Potrivit lui Păcuraru, efortul financiar necesar pentru a majora pensiile până la acest nivel este de circa două miliarde de euro.
Ministrul le-a promis pensionarilor că va analiza până la începutul săptămânii viitoare resursele financiare disponibile în acest moment pentru a le îmbunătăţi viaţa.
Lunea viitoare, reprezentanţii pensionarilor se vor întâlni cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu.
Ministrul Muncii a amintit că din septembrie punctul de pensie va creşte cu 5 procente faţă de 31% cât este în prezent.
Pensionarii au mers ieri şi la Parlament, unde au asistat la şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, în care s-a dezbătut un proiect de lege iniţiat de Partidul Social Democrat (PSD) pentru mărirea pensiilor.
După discuţii aprinse, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a dispus retrimiterea la Comisia pentru muncă a articolului din lege care vizează majorarea punctului de pensie. Social-democraţii au prevăzut o majorare a punctului de pensie la minim 45% din salariul mediu brut pe economie.
Liberalii au motivat că este necesar un punct de vedere al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Muncii, în timp ce deputaţii PSD, PC, PRM, PD şi ai minorităţilor au susţinut că sunt bani la buget pentru a majora pensiile.
Decizia preşedintelui Camerei Deputaţilor a atras nemulţumirea parlamentarilor PSD. Liderul social-democraţilor, Mircea Geoană, a declarat că este posibil ca PSD să iniţieze o moţiune de cenzură pentru demiterea Guvernului dacă proiectul de lege privind creşterea punctului de pensie nu va fi adoptat în Parlament.
O altă iniţiativă legislativă care vizează îmbunătăţirea traiului pensionarilor se află în discuţie la Parlament. Este vorba despre un proiect de lege iniţiat de Partidul Conservator (PC) privind crearea Fondului Solidarităţii, prin care vor fi ajutaţi pensionarii cu venituri reduse.
Deputaţii conservatori au reclamat faptul că mai multe amendamente importante nu au fost aprobate de Comisia pentru buget şi au cerut reluarea discuţiilor pentru obţinerea unui aviz pozitiv care să ducă adoptarea legii.
În majoritatea oraşelor reşedinţă de judeţ pensionarii au ieşit în stradă de dimineaţă, înainte să se instaleze canicula, şi au pichetat sediile prefecturilor. Ei le-au înmânat prefecţilor liste cu revendicări, pe care reprezentanţii Guvernului în teritoriu au promis că le vor trimite primului-ministru.
La Braşov şi la Giurgiu au ieşit în stradă aproximativ 400 de pensionari, în timp ce Prefectura Olt a fost pichetată de doar zece pensionari.
O situaţie inedită a fost la Drobeta-Turnu Severin, unde pensionarii protestatari au fost ţinuţi la o distanţă de 300 de metri de sediul Prefecturii Mehedinţi. Autorităţile au motivat că au luat această măsură pentru a nu bloca circulaţia rutieră în zona centrală a oraşului.
În Harghita, pensionarii nu au pichetat Prefectura, ci au preferat să trimită o delegaţie care s-a întâlnit cu prefectul. Reprezentanţii sindicatului pensionarilor au explicat că au ales această metodă deoarece este vorba de persoane în vârstă care nu pot sta în soare sau care nu se pot deplasa.
În Hunedoara şi Timiş, pensionarii nu au primit aprobare să picheteze sediile prefecturilor. Chiar şi aşa, reprezentanţii pensionarilor s-au întâlnit cu prefecţii şi le-au înmânat listele cu revendicări.
Pensionarii au pichetat Prefectura Olt
Aproximativ 100 de pensionari, membri ai Asociaţiei "Pensionarul" din judeţul Olt au pichetat ieri, între orele 9,00 şi 11,00 Prefectura Olt. Nota de protest pe care Florea Mitroi, preşedintele asociaţiei a înaintat-o prefectului de Olt, Octavian Popescu, în scopul transmiterii acesteia către Guvern, priveşte condiţiile de viaţă ale pensionarilor şi cuprinde noun revendicări, din care cele mai importante sunt: creşterea punctului de pensie până la 45% din salariul mediu brut pe ţară, acordarea de către Guvern a unor ajutoare sociale lunare pensionarilor care au pensia mai mică decât salariul minim pe economie şi acordarea unui ajutor lunar care să reprezinte 25% din pensie pentru soţul sau soţia ce a rămas în viaţă, după decesul unuia din soţi.
De asemenea, pensionarii mai solicită compensarea medicamentelor la nivelul preţului de vânzare la raft din farmacii, efectuarea gratuită a analizelor medicale recomandate de medicii specialişti, aprobarea în regim de urgenţă a unui act normativ care să garanteze pensionarilor care locuiesc în casele naţionalizate păstrarea domiciliului până ce statul le va asigura alte locuinţe, suplimentarea numărului de bilete de tratament şi includerea veniturilor obţinute din munca în acord, pentru care s-au plătit contribuţii la asigurările sociale, în calculul pensiilor. Prefectul Popescu şi-a luat angajamentul că va transmite la centru doleanţele pensionarilor olteni, în vederea soluţionării acestora de Executiv.
Ana Maria MATEI, Slatina