Actualizare Poliţiştii şi angajaţii din penitenciare au ajuns astăzi după-amiază în marş la Piaţa Victoriei, unde vor protesta până la ora 16:00
Ei au plecat din Piaţa Revoluţiei, unde au protestat timp de peste două ore în faţa sediului MAI, scandând împotriva Guvernului, a clasei politice şi a ministrului Justiţiei Tudorel Toader.
La protest participă şi angajaţi de la medicină legală, purtând pancarte pe care scrie: "Noi lucrăm la Morgă, nu cântăm la orgă" şi "Ne-aţi scăzut salariul, nu tăiaţi şi sporul!".
Alte mesaje ale sindicaliştilor sunt: "Dialogul social MAI-Sindicate - Simulacru" şi "Stop subfinanţării Poliţiei!", "Vrem păstrarea drepturilor câştigate - Bază dublă - Spor 100%".
F.C.
-----------------------
Actualizare Poliţiştii şi angajaţii din penitenciare care protestează faţă de condiţiile de lucru şi nivelul salariilor au pornit în marş din Piaşa Revoluţiei către Piaţa Victoriei, unde ar urma să stea până la ora 16:00
Protestatarii, majoritatea cu vuvuzele, scandează împotriva ministrului Justiţiei, a Guvernul şi a PSD.
MAI a dat deja un comunicat în care răspunde criticilor protestatarilor, susţinând că deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grila de salarizare în mod etapizat, până în 2022, poliţiştii au beneficiat deja de creşteri salariale. MAI mai spune că face demersuri pentru asigurarea salarizării adecvate pentru propriii angajaţi, îmbunătăţirea dotărilor, reabilitarea sediilor şi achiziţionarea echipamentelor de protecţie.
F.C.
------------
Actualizare Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a transmis sâmbătă, după ce câteva sute de poliţişti şi angajaţi ai penitenciarelor din toată ţara au ieşit la protest în faţa Ministerului, deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grila de salarizare în mod etapizat, până în 2022, poliţiştii au beneficiat deja de creşteri salariale. MAI mai spune că face demersuri pentru asigurarea salarizării adecvate pentru propriii angajaţi, îmbunătăţirea dotărilor, reabilitarea sediilor şi achiziţionarea echipamentelor de protecţie
"Legea salarizării bugetare nr. 153/2017 prevede etapele în care vor avea loc creşterile salariilor personalului bugetar până în anul 2022. Evident că fiecare categorie profesională îşi doreşte să beneficieze de aceste creşteri salariale încă din primul an de aplicare a legii, însă o creştere a salariilor pentru toţi bugetarii în acelaşi timp nu ar fi putut fi sustenabilă din punct de vedere al posibilităţilor bugetare", transmite Ministerul Afacerilor Interne printr-un comunicat de presă.
De asemenea, Ministerul mai precizează că, deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grila de salarizare în mod etapizat, până în 2022, poliţiştii au beneficiat deja de creşterea salariului cu 10% în octombrie 2017 şi de încă o creştere de 4-5% în ianuarie 2018 şi le-au fost majorate şi sporurile cu 5-10%.
"Deşi poliţiştii şi militarii vor intra în grilă în mod etapizat, până în 2022, cu creşteri succesive, an de an, poliţiştii au beneficiat de măriri salariale în ultimul an, astfel: creştere salarială de 10% în octombrie 2017, creştere salarială de 4-5% la salariul net din ianuarie 2018, mărirea unor sporuri (de 5% sau 10%) pentru 28.000 de poliţişti din ianuarie 2018", potrivit aceleiaşi surse.
Astfel, MAI afirmă că cel mai mic salariu net din Poliţie (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 în decembrie 2016, la 1.776 în ianuarie 2018, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.
Conform MAI, ofiţerii de poliţie, fără funcţie de conducere au salariile nete între 1.909 lei şi 6.777 lei, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz, iar ofiţerii cu funcţii de conducere au salariile nete între 2.600 şi 11.000 de lei (în cazul chestorilor), la care se adaugă norma de hrană de 990 lei şi norma de echipament de 250 de lei şi alte sporuri, după caz.
Ministerul mai spune că munca prestată în zilele libere şi sărbătorile legale se plăteşte ca o zi normală de lucru la care se adaugă un spor de 75%.
"Începând cu luna aprilie 2018, poliţiştilor li se vor plăti orele suplimentare efectuate în timpul săptămânii, această măsură fiind luată, cu caracter de excepţie, numai pentru angajaţii MAI, în condiţiile în care, din anul 2009, plata orelor suplimentare a fost sistată pentru întreg sistemul bugetar. Anul acesta se vor achiziţiona autoturisme şi autospeciale în valoare de 120 milioane de lei. Procedura de achiziţie este deja începută, fiind urcat anunţul pe SEAP. Dintre acestea, cele mai multe (700-800 buc.) vor fi destinate Poliţiei Române", mai precizează ministerul.
De asemenea, Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat public că anul acesta va cheltui 9 milioane de lei pentru reabilitarea unor sedii de poliţie, din care 7 milioane lei sunt destinate reabilitării unor posturi de poliţie din mediul rural, iar 2 milioane pentru secţiile de Poliţie din Capitală.
Poliţia Română va achiziţiona veste anti-glonţ şi veste anti-înjunghiere (70.000 de buc.), căşti anti-glonţ cu vizor (1.000 buc.) şi scuturi anti-glonţ (370 buc.).
Referitor la reducerea deficitului de personal, estimat la aproximativ 23.000 de oameni, MAI va încadra anul acesta peste 7.000 de oameni, dintre care peste 3.000 în Poliţia Română.
În ceea ce proveşte propunerea de modificare a Legii 360/2002 privind statutul poliţistului, MAI menţionează că modificările se referă la "împiedicarea accesării unor mecanisme prin care poliţiştii refuzau repunerea pe funcţii în urma unor reorganizări sau a altor situaţii, iar în acest mod ieşeau la pensie la 40 de ani sau chiar la vârste mai tinere".
O altă modificare propusă la statutul poliţistului este aceea ca, atunci când faţă de un poliţist se începe o cercetare prealabilă, acesta să fie pus la dispoziţia unităţii până la finalul cercetărilor. Poliţistul va fi plătit în continuare pentru acea funcţie, dar i se vor delega alte atribuţii până la clarificarea situaţiei. În prezent, poliţistul chiar dacă este reclamat că a avut o conduită în afara cadrului legal, rămâne în continuare în acelaşi loc de muncă.
Ministerul transmite că face demersuri susţinute în vederea "asigurării unui nivel de salarizare adecvat pentru propriii angajaţi, în paralel cu eforturile pentru îmbunătăţirea dotărilor, reabilitarea sediilor, achiziţionarea echipamentelor de protecţie şi a celor de intervenţie, necesare desfăşurării misiunilor în cele mai bune condiţii".
Câteva sute de poliţişti şi angajaţi din penitenciare din toată ţara protestează sâmbătă în faţa MAI. Poliţiştii sunt nemulţumiţi de salarizare, de deficitul de personal şi de subfinanţare, în timp ce angajaţii din penitenciare solicită condiţii mai bune de lucru, o salarizare echitabilă, precum şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
Sindicatele din poliţie acuză o discriminare a poliţiştilor în ceea ce priveşte aplicarea legii salarizării, declarându-se nemulţumiţi de subfinanţarea instituţiilor din subordinea ministerului şi de logistica deficitară, de tergiversarea statutului poliţistului, de deficitul de personal şi de planificarea serviciului de permanenţă la domiciliu.
F.C.
------------------------------
Sute de poliţişti şi angajaţi din penitenciare din toată ţara protestează sâmbătă în faţa MAI. Poliţiştii sunt nemulţumiţi de salarizare, de deficitul de personal şi de subfinanţare, în timp ce angajaţii din penitenciare solicită condiţii mai bune de lucru, o salarizare echitabilă, precum şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
Protestatarii au vuvuzele şi drapele cu însemnele sindicatului angajaţilor din penitenciare şi scandează "Demisia" şi "Tudorele nici nu ştii cât de mic începi să fii" şi "Ruşine să vă fie", "Tudorel, slugă model", "PSD, ciuma roşie"
Ei urmează să plece în marş spre Piaţa Victoriei pentru a continua protestul până la ora 16.00.
Sindicatele din poliţie acuză o discriminare a poliţiştilor în ceea ce priveşte aplicarea legii salarizării, declarându-se nemulţumiţi de subfinanţarea instituţiilor din subordinea ministerului şi de logistica deficitară, de tergiversarea statutului poliţistului, de deficitul de personal şi de planificarea serviciului de permanenţă la domiciliu.
De asemenea, angajaţii din penitenciare solicită condiţii mai bune de lucru, o salarizare echitabilă, precum şi demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
Angajaţii din penitenciare spun că lucrează în condiţii improprii şi îşi riscă viaţa şi sănătatea.
"Cerem investiţii în condiţii de muncă şi dotări care să asigure protecţia personalului şi stoparea fenomenului violenţei în penitenciare, doar în 2017 înregistrându-se 95 de atacuri grave la adresa personalului", spun sindicaliştii.
Ei mai spun că s-a făcut o nedreptate atunci când au fost tăiate pensiile militare cu 30 la sută în septembrie anul trecut. De asemenea, precizează sindicaliştii, ministrul Tudorel Toader ar trebui demis, întrucât "subminează modernizarea sistemului penitenciar românesc prin incompetenţă şi servilism.
"Niciun proiect referitor la îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare nu a fost realizat. Tudorel Toader a făcut infractorul vedetă, reducându-i arbitrar pedeapsa şi premiindu-l pentru infracţiuni. Victimele infracţiunilor şi cei care înfăptuiesc justiţia - judecători, procurori, grefieri, personal auxiliar, consilieri de probaţiune şi angajaţi din penitenciare - sunt trataţi cu dispreţ şi o totală lipsă de interes", acuză sindicaliştii.
Ei atrag atenţia că dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate, vor continua protestele şi vor refuza să facă ore suplimentare, mergând chiar până la blocarea activităţii.
Potrivit Brigăzii Rutiere, pentru desfăşurarea protestului, circulaţia rutieră va fi restricţionată între orele 9.00 şi 12.00, pe strada Academiei, între Str. Ion Câmpineanu şi Str. Dem I. Dobrescu, iar începând cu ora 8.00 traficul va fi restricţionat, progresiv, dacă situaţia o va impune, pe Şoseaua Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. În acelaşi timp, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu.
Traficul va mai fi restricţionat şi pe strada Paris, doar către Bd. Aviatorilor şi pe breteaua Bd. Iancu de Hunedoara, doar către Bd. Aviatorilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.03.2018, 12:07)
Promisiuni.