SVETLANA TIHANOVSKAIA: "Angajarea armatei belaruse împotriva Ucrainei ar fi o sinucidere politică"

V.G.
Internaţional / 28 septembrie 2022

"Angajarea armatei belaruse împotriva Ucrainei ar fi o sinucidere politică"

Opozanta belarusă în exil Svetlana Tihanovskaia l-a avertizat astăzi pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că angajarea armatei sale în susţinerea Rusiei în Ucraina ar fi echivalentă cu o sinucidere politică şi a spus că se teme de o utilizare a armei nucleare de pe teritoriul ţării sale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un interviu pentru AFP, Svetlana Tihanovskaia a calificat referendumurile de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate drept "simulacre menite să prezinte ruşilor o victorie, deşi de fapt blitzkrieg-ul Kremlinului a eşuat".

"Toată lumea a văzut că armata Kremlinului nu era atât de puternică pe cât se spunea, regele este gol, nicio ţară normală nu ar recunoaşte aceste voturi", a estimat fosta candidata la preşedinţia Belarus pe marginea congresului Partidului Laburist britanic de la Liverpool, în nord-vestul Angliei.

În contextul în care Vladimir Putin a decretat o mobilizare militară, Svetlana Tihanovskaia a estimat că, dacă Lukaşenko decide să trimită trupe, belaruşii ar dezerta, pentru că ei simt o apropiere cu Ucraina.

"Însă dacă decide participarea armatei noastre, asta ar fi echivalent cu o sinucidere politică pentru el", a declarat ea.

"Chiar cei care susţin regimul şi aliaţii lui Lukaşenko se opun războiului în Ucraina", a dat ea asigurări.

Kremlinul este principalul aliat al regimului Lukaşenko, la putere din 1994 şi care şi-a pus la dispoziţie teritoriul armatei ruse pentru a permite ofensiva militară împotriva Ucrainei.

Svetlana Tihanovkaia se declară acum îngrijorată că o armă nucleară poate fi lansată de pe teritoriul Belarus, opţiune permisă de un pretins referendum de anul trecut. "Ar fi o catastrofă", a afirmat ea.

Opozanta trăieşte în exil în Lituania după alegerile prezidenţiale din Belarus din august 2020. Ea a revendicat victoria la finalul acestui scrutin în care l-a înfruntat pe Aleksandr Lukaşenko, care a câştigat alegerile potrivit rezultatelor oficiale, declanşând un val de proteste la scară naţională.

Ea a apreciat că preşedintele este într-o poziţie foarte fragilă, dând asigurări că disidenţa creează multiple puncte de presiune şi utilizează mijloace deturnate pentru a se adresa elitei şi armatei.

"Va veni un moment în care militarii, KGB-ul, se vor alătura poporului", şi-a exprimat ea încrederea.

"Este munca noastră să-i divizăm", a explicat ea. "Vedem că politica lui Lukaşenko face ca ţara noastră să-şi piardă independenţa, suveranitatea şi chiar existenţa însăşi a naţiunii noastre este în joc", a mai spus Svetalana Tihanovskaia.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Daca un razboi nuclear o sa fie declansat, asa cum este acum imaginat de fortele nucleare, Rusia isi va lua masuri sa nu fie implicata. Prima lovitura impotriva americii si a aliatilor sai, o sa fie declansata de Belarus si nu de Rusia. America si aliatii sai nu vor putea lovi Rusia, decat fara motiv si nejustificat. In realitate Rusia nu va declansa ea prima lovitura.

    1. Curajosul de Lukasenko va incepe un razboi nuclear, chiar asa? Ala nu stie cate prune are in straita fara sa vorbeasca inainte cu Putin.

    pana va lovi bomba nucleara va incepe sa loveasca costurile reale ale acestui razboi.... inflatei astronomica (parabolica) falimente plansete si cugete.

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb