Szekely Ervin: Criza economică afectează şi Sănătatea

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 14 noiembrie 2008

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii(MS) Szekely Ervin a declarat ieri, la Timişoara că actuala criză economică va afecta şi sistemul sanitar din România, deoarece, prin reducerea activităţii unor companii se va reduce şi plaja contribuabililor la fondul de sănătate. "Din moment ce va creşte numărul celor disponibilizaţi, va scădea numărul plătitorilor de impozite", a spus secretarul de stat, citat de Agerpres.

În plus, Szekely a menţionat că Sănătatea nu a beneficiat de bani în plus, nici la rectificarea bugetară, ci li s-au tăiat 10% din fonduri. Pe lângă aceasta, Sănătatea a alocat, cu titlu de împrumut, 16 milioane de lei pentru summit-ul NATO ce a avut loc în aprilie, la Bucureşti, dar banii nu le-au mai fost restituiţi. De asemenea, el a mai spus că are temeri şi în ceea ce priveşte durabilitatea măsurii prin care au fost eliminate plafoanele lunare din farmacii pentru onorarea reţetelor gratuite şi compensate. Szekely a menţionat faptul că, atunci când existau plafoanele, mulţi medici prescriau medicamente foarte scumpe, de multe ori, nejustificat."Măsura de renunţare la plafoanele pentru reţetele gratuite şi compensate nu a fost una electorală. Din punctul de vedere al MS, nu am o îngrijorare, dar, personal, mă tem să nu reapară fenomenul de prescriere a unor medicamente foarte scumpe de către unii medici şi care să greveze peste măsură bugetul", a explicat Szekely.

El vede rezolvarea situaţiei prin crearea unui sistem informatic implementat la nivel naţional, prin care să fie monitorizate farmaciile şi Casa de Sănătate, dar şi medicii de familie şi medicii specialişti să poată fi verificaţi în ceea ce priveşte prescrierea medicaţiei pentru a preveni abuzurile. În altă ordine de idei, Szekely Ervin a abordat şi recenta ordonanţă de guvern prin care spitalele orăşeneşti şi comunale trec din administrarea Ministerului Sănătăţii în cea a autorităţilor locale. În ceea ce priveşte finanţarea acestora, el a spus că este o prevedere în legea privind administraţia publică locală, care menţionează faptul că descentralizarea unor servicii se poate face doar dacă şi fondurile sunt descentralizate corespunzător şi, deşi acest lucru nu s-a întâmplat întotdeauna, Ministerul Sănătăţii doreşte să respecte legea şi să aloce fonduri pentru ajutorarea autorităţilor locale la lucrările de reparaţii sau renovare. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii doreşte, potrivit lui Szekely, ca autorităţile locale să se implice mai multe în această problemă, să fie conştiente de faptul că starea de sănătate a populaţiei face parte din problemele administraţiei publice locale şi că alegerea sau realegerea edililor şi a consilierilor în administraţiile locale depind de gradul de satisfacere a cerinţelor populaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb