China a trimis astăzi noi nave de război, un elicopter şi un avion de luptă în apropiere de Taiwan, pentru a doua zi consecutiv după întâlnirea dintre lidera taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Kevin McCarthy, conform Apărării taiwaneze, informează Agerpres.
Trei nave de război chineze au traversat apele din jurul acestei insule autonome, a anunţat Ministerul taiwanez al Apărării, adăugând că un avion de luptă şi un elicopter anti-submarin au trecut de asemenea prin zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului. Taiwanul a detectat încă de ieri trei nave de război şi un elicopter anti-submarin chinez.
Miercuri, cu câteva ore înainte de întâlnirea din California dintre Tsai Ing-wen şi Kevin McCarthy, portavioane chineze Shandong au traversat apele de la sud-est de Taiwan în drum spre Pacificul de Vest.
Beijingul a ameninţat mereu cu o ripostă dacă întâlnirea preşedintei taiwaneze cu oficialul american are loc, în numele principiului său "O singură Chină" care, conform autorităţilor chineze, interzice legăturile oficiale cu Beijingul şi Taipeiul în acelaşi timp. Guvernul comunist chinez şi-a reiterat ieri avertismentele, promiţând un răspuns "ferm" şi "energic" pentru "apărarea suveranităţii naţionale şi integrităţii sale teritoriale".
Beijingul consideră insula drept una dintre provinciile sale care trebuie recucerită, privilegiind opţiunea unei "reunificări paşnice", dar fără a exclude recurgerea la forţă.
În august 2022, China a lansat manevre militare fără precedent în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita pe insulă a lui Nancy Pelosi, fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor din SUA.
Premierul taiwanez Chen Chien-jen a declarat astăzi că Apărarea şi Securitatea Naţională ale Taiwanului urmăresc îndeaproape evoluţia situaţiei şi a cerut "publicului să stea liniştit".
Taiwanul vrea "să împiedice ingerinţele" chineze în apele sale teritoriale, a declarat ieri Tsai Ing-wen, înainte de a părăsi SUA.
Beijingul trebuie să aleagă calea "diplomaţiei" şi nu pe cea a "presiunilor" asupra Taiwanului, a cerut la rândul său joi Vedant Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.
"Cerem în continuare Beijingului să îşi înceteze presiunile militare, diplomatice şi economice faţă de Taiwan şi să aleagă mai degrabă să exercite o diplomaţie constructivă", a declarat el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2023, 09:38)
Toti pestii din apele de langa Taiwan trebuie sa afle de supararea chinezilor.