• Fostul ministru al finanţelor spune că deşi nu toate ţările europene aplică acciza la energia electrică, totuşi autorităţile noastre au ales cel mai ridicat nivel
• PSD vrea o moţiune simplă pe tema modificării Codului Fiscal
• Patronatele nu au fixat o dată pentru atacarea în instanţă a ordonanţei privind modificarea Codului Fiscal, publicată ieri în Monitorul Oficial
Deputaţii Partidului Social Democart poartă în prezent dis-cuţii pentru iniţierea unei moţiuni simple pe tema modificării Codului Fiscal, a declarat ieri preşedintele comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Mihai Tănăsescu.
Fostul ministru al Finanţelor a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin schimbările aduse Codului Fiscal au fost încălcate patru legi. Prima dintre acestea este chiar un articol din Codul Fiscal, a doua este legea transparenţei, apoi nerespectarea normelor de tehnică juridică şi organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social.
În replică, reprezentanţii Ministerului Finanţelor ne-au declarat că potrivit normelor în vigoare privind normele de tehnică legislativă, se poate deroga de la o anumită normă legală printr-un act de aceeaşi putere juridică. Pe lîngă aspectele enumerate mai sus, Mihai Tănăsescu a făcut referire la fie-care modificare în parte şi a explicat consecinţele care vor decurge de aici.
• Prejudicii generate de noul Cod Fiscal
Mihai Tănăsescu spune că modificările aduse Codului Fis-cal vor genera o serie de prejudicii atît întreprinzătorilor din ţara noastră, cît şi celor străini. O altă categorie afectată este cea a firmelor care vînd în rate, deoarece impozitarea va fi efectuată pentru veniturile înregistrate în contabilitate, şi nu pentru cele efective, a precizat Tănăsescu. Tot la acest capitol, fostul ministru al Finanţelor a trecut modificările aduse articolului în care este reglementată amortizarea accelerată.
La capitolul accize, Mihai Tănăsescu a declarat că aici \"încălcările sînt cu totul inacceptabile\". În primul rînd, domnia sa a făcut referire la accizarea energiei electrice. Fostul ministru al Finanţelor a declarat că nici în ţări din Uniunea Europeană nu este accizată energia electrică.
Pe de altă parte, nivelul de accizare poate fi stabilit de fiecare ţară în parte numai că la noi a fost ales plafonul cel mai ridicat. De asemenea, la capitolul referitor la accizarea ţigaretelor a fost scoasă o menţiune prin care era stabilit faptul că accizarea nu poate fi făcută în orice condiţii. În acest fel, valoarea taxelor poate să fie modificată oricînd, a mai precizat domnul Tănăsescu. Domnia sa declarat că majorarea accizelor la acest produs va conduce la sporirea contrabandei cu ţigarete. Domnul Tănăsescu a mai spus că ţara noastră va fi printre puţinele state care au accize la nivel european, unele dintre ele chiar mai mari, ca în cazul cherosenului sau al GPL-ului.
Oamenii de afaceri nu şi-au schimbat atitudinea faţă de decizia Guvernului de modificare a Codului Fiscal. Noile măsuri fiscale au fost deja publicate ieri în Monitorul Oficial. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Marian Petre Miluţ, ne-a declarat că nu a renunţat la ideea de a da în judecată autorităţile, dar nu a fost stabilită încă o dată pentru această acţiune. Nici Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România nu s-a hotărît în privinţa unei eventuale acţionări în instanţă a autorităţilor, ne-a declarat preşedintele acesteia, Florin Pogonaru.