Ţara noastă, lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul în luna octombrie

Andreea Cuzub
Macroeconomie / 5 decembrie 2017

Ţara noastă, lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul în luna octombrie

Volumul comerţului cu amănuntul în ţara noastră a urcat cu 12,6% în luna octombrie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, ţara fiind lider în UE la acest capitol după ce a consemnat, pentru a treia lună consecutiv, cea mare creştere în ritm anual înregistrată de o ţară membră a Uniunii Europene, arată datele publicate astăzi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit sursei citate se menţionează: "În octombrie, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 1,5%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 0,8% iar cele de alimente, băuturi şi tutun au urcat cu 0,1%".

Cele mai mari creşteri au fost raportate în ţara noastră (12,6%), Polonia (7,1%), Irlanda, Ungaria şi Malta (6,3%).

Datele Eurostat arată însă că ritmul anual de creştere a vânzărilor cu amănuntul în România a intrat pe o pantă descedentă în ultimele luni, de la un avans de 15,5% în luna august, ajungând la 14,3% în septembrie şi 12,6% în luna octombrie.

Ţara noastră este lider în UE şi când vine vorba de creşterea comerţului cu amănuntul în luna octombrie 2017 comparativ cu luna septembrie 2017, cu un avans de 1%, în condiţiile în care, de la o lună la alta, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 1,1% în UE şi cu 0,5% în zona euro. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 0,9%, în timp ce vânzările de combustibili şi de produse non-alimentare s-au redus cu 0,8%.

Cele mai mari creşteri în octombrie, comparativ cu luna precedentă, au fost raportate în România (1%), Marea Britanie (0,9%), Polonia şi Slovacia (ambele cu 0,6%).

Conform Institutul Naţional de Statistică (INS), cheltuielile gospodăriilor au avut cea mai mare contribuţie la creşterea economică din primele nouă luni din acest an, respectiv de 6,1%, în condiţiile în care consumul final s-a majorat cu 9,7%.

Produsul intern brut a crescut cu 7%, în termeni reali, în perioada ianuarie - septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent, având o valoare de peste 696,7 miliarde lei.

"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat în principal cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 9,7% contribuind cu +6,1% la creşterea PIB şi formării brute de capital fix, cu o contribuţie de +0,8%, consecinţă a creşterii cu 3,8% a volumului său", informează INS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb