Competiţia Civil Society Prize organizată de Comitetul Economic şi Social European (EESC) a selectat Ateliere Fără Frontiere, pe locul III în topul asociaţiilor din Uniunea Europeană pentru implicarea în acţiuni climatice. Premiul a fost acordat pentru activitatea atelierului educlick, unde echipamentele IT uzate sunt colectate, recondiţionate şi donate către şcoli din medii vulnerabile. Toată activitatea atelierului reprezintă un program de inserţie socio-profesională pentru persoane vulnerabile, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, educlick este o platformă prin care sunt colectate deşeurile electrice şi electronice, sunt recondiţionate calculatoare uzate care sunt mai apoi donate pentru educaţia digitală în şcolile şi organizaţiile care lucrează cu comunităţile dezavantajate, iar ce nu poate fi reutilizat este trimis către reciclare. Calculatoarele donate au calitatea necesară folosirii lor în implementarea diferitelor proiecte educaţionale propuse, de la modernizarea laboratoarelor de informatică, la activităţi de educaţie non-formală şi alfabetizare digitală.
Impactul pozitiv semnificativ asupra mediului provine din procesul de recondiţionare şi al deşeurilor, mult mai mare care cel de reciclare. Fiecare laptop aruncat produce 180 de kg de dioxid de carbon în atmosferă; cantitatea este comparabilă cu CO2-ul absorbit de 9 144 de copaci sau 32 de autoturisme scoase din trafic pentru o zi.
educlick a început acum 13 ani, iar de atunci şi până acum am donat recondiţionat şi donat 23 000 de calculatoare, care au ajuns în 2500 de şcoli şi instituţii de învăţământ din toată România, şi de care au beneficiat aproximativ 480 000 de copii. De la începutul pandemiei calculatoarele au ajuns la peste 5000 de copii, majoritatea din mediul rural, pentru acces la şcoala online.
Acţiunile climatice premiate ale Ateliere Fără Frontiere se încadrează în noul Plan de acţiune pentru economia socială intitulat "Construirea unei economii care funcţionează pentru oameni: un plan de acţiune pentru economia socială" lansat de Comisia Europeană. Această iniţiativă are potenţialul de a extinde economia socială şi integrarea pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile în Europa, depăşind nivelul actual de 6,3% din totalul locurilor de muncă din Uniunea Europeană.
Modelul economic de dezvoltare al atelierului educlick este cel al unei întreprinderi sociale care reuşeşte să aibă un impact multiplu - de mediu, social, educaţional şi economic, şi a cărui inovaţie a clasat Asociaţia Ateliere Fără Frontiere pe primele locuri în Europa, se arată în comunicat.