Ţara noastră a semnat un nou Tratat privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice

Elena Deacu
Politică / 22 mai 2015

Ţara noastră a semnat, ieri, prin Reprezentantul Permanent la Geneva, «Actul de la Geneva al Acordului de la Lisabona privind denumirile de origine şi indicaţiile geografice», un un nou tratat în domeniul proprietăţii intelectuale care garantează protecţie produselor care se comercializează la nivel internaţional şi care sunt renumite pentru calităţi pe care le au, specifice zonei geografice din care provin.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), noul instrument răspunde necesităţii modernizării şi ameliorării calităţii serviciilor oferite beneficiarilor sistemului de protecţie a indicaţiilor geografice şi va contribui la promovarea comercială în plan global a produselor protejate prin indicaţii geografice.

De la momentul intrării în vigoare a noului tratat, produsele româneşti a căror calitate, reputaţie sau alte caracteristici sunt în mod esenţial datorate originii geografice (precum vinuri, ape minerale, brânzeturi, mezeluri, gemuri), odată protejate în România, vor putea obţine protecţie şi la nivel internaţional, fapt ce deschide noi oportunităţi de comercializare şi promovare pentru producătorii români.

Documentul a fost negociat şi adoptat în cadrul Conferinţei diplomatice pentru adoptarea Noului Act al Acordului de la Lisabona privind protecţia denumirilor de origine şi înregistrarea internaţională a acestora, eveniment organizat şi găzduit de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală, în perioada 11-21 mai 2015. La conferinţă au participat 114 delegaţii. Dintre acestea, 54 au semnat Actul Final, iar 11 state au semnat inclusiv noul tratat chiar în ziua deschiderii procedurii.

Noul tratat va intra în vigoare la trei luni după depunerea la OMPI de către cinci Părţi Contractante a instrumentelor de ratificare sau accedere la tratat.

Acordul de la Lisabona privind protecţia denumirilor de origine şi înregistrarea internaţională a acestora a fost adoptat în 1958 şi revizuit în 1967. Actualmente, 28 de state sunt Părţi la acest tratat.

Discuţiile cele mai recente de revizuire a Acordului de la Lisabona au avut loc în perioada 2008-2014, în cadrul Grupului de lucru al Uniunii de la Lisabona. România a participat la aceste discuţii, precum şi la Conferinţa diplomatică de revizuire a Acordului.

Semnarea tratatului este deschisă părţilor interesate timp de un an.

Exemple de produse româneşti vizate: apele minerale, vinuri, telemea de Dobrogea, salam de Sibiu, magiun de Buciumi etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb