România importă forţa de muncă din Indonezia pentru HoReCa. Agenţia WORK FROM ASIA, care anul trecut pregătea o amplă campanie de recrutare a personalului din Indonezia specializat în HoReCa, declară că odată cu venirea muncitorilor recrutaţi anul trecut, reacţiile sunt pozitive şi tendinţa antreprenorilor este aceea de a îşi suplimenta efectivele iniţiale, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
,,Vorbim despre o forţă de munca premium, care asemenea celei din Filipine, vine cu un know-how net superior la capitolul serviciilor existente în prezent în industria HoReCa, de la noi din ţară. Experienţă ţării lor în turism este net superioară multor altor teritorii, iar standardele de lucru în consecinţă sunt ridicate. În momentul de faţă România are multe de învăţat de la industriile mai dezvoltate. Ceea ce ne bucură este că semnalele pe care le avem până acum sunt unele pozitive, iar antreprenorii români apreciază deja foarte mult personalul recrutat din Indonezia", declară Yosef Gavriel Peisakh, General Manager WORK FROM ASIA.
Printre calităţile pe care le posedă muncitorii indonezieni se numără răbdarea lor, buna specializare şi pregătire în domeniile lor de activitate, atitudinea mereu pozitivă, cunoştinţele lor de limba engleză, precum şi promptitudinea lor.
Pe lângă HoReCa, personalul din Indonezia excelează şi în materie de prelucrare a lemnului, Indonezia este o ţară care produce mobilier din lemn masiv de mai multe esenţe pentru Asia şi occident, cu o mare industrie dezvoltată în acest sens. Există astfel mulţi muncitori specializaţi în prelucrarea manuală şi industrială a mobilierului. Putem vorbi aici chiar şi de mobilier de artă şi piese unicat, iar cele mai răspândite meserii în acest domeniu sunt cele de tâmplar şi tapiţer. ", a completat Yosef Gavriel Peisakh.
Joburile cele mai solicitatate din HoReCa sunt în momentul de faţă sunt cele de ospătar, camerista hotel, recepţioner, bucătar cu specific asiatic, personal spa şi terapeuţi în masaj, iar salariile pentru muncitorii din Indonezia pornesc de la 600 de euro şi pot ajunge până la 1200 de euro, în cazul unui sous chef.
,,Ambasada Indoneziei este un factor important în relaţia cu importul şi detaşarea forţei de muncă, iar toate procedurile trebuie să urmeze un curs anume, care implică şi verificarea sau monitorizarea întregului proces de către ambasadă. Apreciez implicarea ambasadei în procesul de autorizare şi monitorizare post plasare. ", a concluzionat Yosef Gavriel Peisakh.