Ţara noastră rămâne sub media UE în Indicele de Percepţie a Corupţiei 2024

A.B.
Miscellanea / 11 februarie

Sursa foto: Unsplash

Sursa foto: Unsplash

Măsurile împotriva corupţiei sunt în scădere la nivel global, ceea ce afectează negativ calitatea vieţii, conform Indicelui de Percepţie a Corupţiei (IPC) 2024, lansat de Transparency International. Scorul IPC reflectă percepţia experţilor şi mediului de afaceri privind corupţia din sectorul public din 180 de state şi teritorii, pe o scară de la 0 (foarte corupt) la 100 (deloc corupt).

În 2024, nivelul global al corupţiei rămâne ridicat, iar eforturile de combatere a acestui fenomen sunt în scădere, cu repercusiuni grave asupra democraţiei, statului de drept, protecţiei mediului şi drepturilor omului.

Uniunea Europeană, deşi se află printre regiunile cu cele mai ridicate scoruri, a înregistrat o scădere a mediei IPC în 2024, ajungând la 62 de puncte, cu 2 puncte mai puţin faţă de anii anteriori. Ţara noastră rămâne în continuare printre ţările cu cele mai slabe rezultate în combaterea corupţiei, având un scor de 46 de puncte, la egalitate cu Malta, mult sub media Uniunii Europene. Deşi noi am păstrat un scor constant faţă de anul anterior, acesta este considerat inacceptabil de scăzut, conform metodologiei Transparency International.

Pentru a combate eficient corupţia la nivel naţional, Transparency International România recomandă implementarea Pactelor de Integritate pentru monitorizarea achiziţiilor publice, inclusiv a celor verzi, şi îmbunătăţirea protecţiei avertizorilor în interes public.

De asemenea, organizaţia solicită actualizarea legislaţiei privind integritatea publică pentru a elimina lacunele şi inconsecvenţele existente şi propune un program guvernamental anticorupţie ce vizează atingerea unui scor de cel puţin 50 de puncte în IPC până în 2027.

În plus, Transparency International România subliniază importanţa educaţiei civice, recomandând derularea de programe educaţionale pentru elevi şi studenţi, pentru a promova principiile democratice, etica şi integritatea în societate.

Organizaţia atrage atenţia asupra necesităţii unei cooperări între toate sectoarele societăţii - instituţii publice, mediul privat, societatea civilă şi mediul academic - pentru a construi o societate integră şi a combate eficient corupţia.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Transparency International a studiat si Direct36+USAID,

    sau inca nu este politic corect  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8244
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2894
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.2987

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb