Ţara noastră va dispune de 24 miliarde euro pentru proiecte "verzi"

J.P.
Macroeconomie / 24 iulie 2020

Ţara noastră va dispune de 24 miliarde euro pentru proiecte "verzi"

Dintr-un total de aproape 80 de miliarde de euro obţinut în urma negocierilor din Consiliul European, ţara noastră va avea la dispoziţie 24 de miliarde de euro pentru proiecte "verzi", susţine ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, potrivit Agerpres.

Costel Alexe a declarat într-un comunicat de presă al ministerului de resort, transmis pentru Agerpres: "Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut o sumă remarcabilă pentru România, cea mai mare pe care ţara noastră a avut-o vreodată la dispoziţie. Din aceste 80 de miliarde, conform deciziilor Consiliului European, 30% vor trebui cheltuite pentru obiective "verzi", pentru crearea unei economii performante, cu emisii reduse de carbon, conform obiectivelor Pactului Ecologic European. Prioritatea noastră de acum este una singură: atragerea tuturor acestor fonduri, inclusiv a celor pentru combaterea efectelor pandemiei. Spun asta deoarece cele 33 de miliarde de euro din programul de relansare economică vor trebui cheltuite în următorii doi ani. Asta înseamnă un ritm dinamic pentru a trimite toate planurile noastre autorităţilor europene".

În viziunea demnitarului, prioritatea pentru următoarele luni este concentrarea pe proiecte de mediu, pentru ca România să beneficieze de cât mai mulţi bani din fondurile pe care le are la dispoziţie, iar accentul va cădea, în prima etapă, pe cele aproximativ 10 miliarde de euro din Planul de relansare economică a Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, ministerul de resort are aproape finalizată o structură de coordonare care va ajuta ca România să beneficieze atât de fondurile din Pactul Ecologic European (European Green Deal), cât şi de fondurile din Next Generation EU, care sunt supuse criteriilor Pactului Ecologic.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a adăugat: "Această structură va asigura cooperarea şi coordonarea între instituţiile care au legătură cu fondurile pentru tranziţia climatică, dar şi consultarea largă cu mediul de afaceri, organizaţiile de mediu şi alte entităţi. Săptămâna viitoare vom avea primele consultări de acest fel. Vreau să fie clar un lucru: toţi aceşti bani sunt, în primul rând, pentru a construi o economie puternică. Sumele pe care le avem la dispoziţie ne pot ajuta industriile să producă mai mult cu consum redus de energie, să ne eficientizăm energetic sectorul clădirilor, să protejăm speciile, pădurile şi să investim într-un aer sănătos în marile aglomerări urbane".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ha ha ha!

    Emiterea de datorie comuna (IOUs) e deja propagata in piata ina din 1999 electonic si din 2002 in numerar circulat in masa.  

    Ce penibilisme baliverneaza omul asta...  

    Este trend maxim de crestere a banilor in piata pentru multe tari; precum Japonia, UK, USA, Austria, Germania.. etc.  

    Vedeti trendurile de lunga durata la bonduri si yieldurile ce anunta cascada exponentiala de numerare varsate in piete externe ca forma de indatorare pe maxim ascendent de creditare.  

    Cine invata sa urmareasca bondurile si sa inteleaga relatia lor cu iousurile din piata, nu va mai inchitii rahaturile politice.  

    Dupa fiecare trend maxim de varsare nominale in piata urmeaza o perioada lunga deflationista plus alta inflationista in consum (doar asa se recicleaza o cota parte nominale trecute - datorate).  

    Nu trebuie sa urmariti ce dau din gura politicienii ci sa urmariti ratele de dobanda la banci centrale (fluctuatiile lor), trendul la bonduri si fluctuatiile interciclice la yielduri, cat si yieldul ca trend de zeci de ani.  

    IOUsurile revarsate se dau pe forma de imprumut ieftin catre piete in dezvoltare iar cand trendul la bonduri si la ratele de dobanda se vor schimba (caci ele se vor schimba) atunci o sa platim creditele mai scump in procene si implicit in exponentialitate numerica.  

    Covid si restrictiile de acum cat si cele din viitor sunt ca sa nu mai circule iousurile euro/dolar catre pietele ce fac final de trend. Caci acest fenomen exacerbeaza si mai tare fractionarile bancare in multipicator cu risc crescut de inflatie in utilitati, consum, taxe; chiar daca CPIul este manevrat.  

    Cine nu crede sa vb cu Mugur Isarescu stie mai bine si perioada din 20, 80, 1870, 1845, 1790...  

    Din 50-60 de ani se ating cicluri maxime de numerare in piata; unde o tara atinge maxim putere de cumparare / economisire si alta atinge minim putere de cumparare / creditare; dar sunt si altele ce sunt in tranzitie cu diferenta de propagare a relatiilor de cauza - efect.

    Nu inteleg dc economistii nostri de 2 lei vorbesc si gandesc liniar.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb