TĂRĂBOI MARE! SE AUDE ŞI LA BRUXELLES Comisia Europeană verifică programul "Prima Casă"

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2009

Fondul Naţional de Garantare susţine că s-a consultat cu Consiliul Concurenţei când au elaborat programul, iar aceştia nu au găsit nereguli.

Fondul Naţional de Garantare susţine că s-a consultat cu Consiliul Concurenţei când au elaborat programul, iar aceştia nu au găsit nereguli.

Ecoul programului guvernamental-electoral "Prima Casă" s-a făcut simţit şi la Bruxelles, de unde Comisia Europeană a cerut lămuriri referitoare la ajutorul de stat şi la condiţiile sale.

Comisia Europeană a contactat autorităţile române în legătură cu programul de finanţare "Prima Casă" pentru a verifica dacă ajutorul de stat respectă regulile Uniunii Europene privind concurenţa, a explicat, ieri, purtătorul de cuvânt al CE, Jonathan Todd.

Premierul Emil Boc susţine că Guvernul român a utilizat, pentru programul "Prima Casă", sistemul garanţiilor de stat, aşa cum sunt acestea prevăzute în Legea bugetului de stat, încadrându-se în normele impuse de UE.

Pe de altă parte, Fondul Naţional de Garantare susţine că s-a consultat cu Consiliul Concurenţei când au elaborat programul, iar aceştia nu au găsit nereguli, deci Consiliul trebuie să răspundă în faţa Comisiei.

Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Personal nu cred să existe probleme de concurenţă în cadrul acestui program. Înainte de demararea programului, noi am studiat documentele privind concurenţa şi ne-am consultat şi cu Consiliul Concurenţei, iar ei ne-au spus că lucrurile sunt în conformitate cu reglementările. Nu am făcut discriminare între cetăţeni şi nici între case, ele fiind şi noi şi vechi. Nu cunosc reglementări suplimentare pen­tru persoanele fizice, dar asta nu înseamnă că ele nu exista. Repet, personal, nu cred că o să fie probleme".

Bogdan Chiriţioiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a explicat că "solicitarea Comisiei vizează o prezentare generală a programului Prima Casă necesară pentru realizarea unei analize preliminare în baza reglementărilor în domeniul ajutorului de stat, întrucât forul comunitar este singura autoritate competentă să se pronunţe în acest domeniu".

Potrivit domnului Chiriţoiu, programul conţine măsuri menite să ajute populaţia să-şi achiziţioneze prima casă, în contextul lipsei acute a lichidităţilor generate de actuala criză economico-financiară şi reticenţei manifestate de bănci în reluarea creditării.

"În plus, pe de o parte, prin creditele acordate pe baza garanţiilor de stat se reduce considerabil nivelul avansului solicitat populaţiei (la 5% faţă de 30 -50%, în lipsa garanţiei), iar, pe de altă parte, dobânda percepută scade semnificativ (sub 6% pe an faţă de 10-12%, pe an în lipsa garanţiei, iar costurile totale cu dobânda se reduc cu 42-49%)", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, adăugând că "programul Prima Casă este nediscriminatoriu, limitat în timp şi are un pronunţat caracter social".

O altă explicaţie a fost oferită de adjunctul său, Alexe Gavrilă, vicepreşedintele Consiliului Concurenţei, care a explicat, pentru BURSA, că reglementările programul "Prima Casă" au trecut prin plenul Consiliului Concurenţei şi au primit un aviz favorabil, dar "există posibilitatea ca cineva interesat, un actor care face parte din piaţa în care se joacă, să fi făcut o sesizare la Comisia Europeană", fiind nemulţumit de unele aspecte.

Vicepreşedintele Consiliului Concurenţei a mai adăugat: "Noi am analizat programul, am avut câteva runde de discuţii cu Guvernul şi s-a găsit o formulă pe care am acceptat-o. Nu cred că o să fie probleme".

Purtătorul de cuvânt al Comisiei nu a dorit să ofere mai multe detalii despre aceste verificări, însă, în cazul în care programul "Prima Casă" nu este în conformitate cu regulile UE privind concurenţa şi ajutoarele de stat, Comisia poate demara procedura de încălcare a Tratatului (infringement). Mai mult, Comisia Europeană poate trimite cazul la Curtea Europeană de Justiţie, iar aceasta, la rândul ei, poate impune ţării noastre sancţiuni financiare.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai adăugat că instituţia pe care o conduce a realizat toate verificările necesare pentru a respecta atât legislaţia europeană, dar şi pe cea din ţara noastră, însă va răspunde solicitării CE cât de curând, neexistând un termen limită.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb