Guvernul a decis ieri să-şi asume răspunderea pe proiectul de lege privind votul uninominal, în condiţiile în care este necesară reformarea clasei politice, proces care nu se poate face eficient şi în scurt timp decât prin schimbarea sistemului de vot, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Ca noutate, proiectul adoptat de Guvern are în vedere scăderea numărului de parlamentari prin definirea normei de reprezentare pentru calcularea numărului de senatori şi deputaţi. Astfel, a arătat Tăriceanu, numărul parlamentarilor aleşi va fi în funcţie de populaţia României. Norma de reprezentare este de 170.000 de alegători pentru un senator şi 79.000 pentru un deputat. Potrivit proiectului adoptat de Executiv, noul sistem de vot se va aplica începând cu următoarele alegeri pentru Parlamentul României, iar electoratul va vota cu cartea de alegător pentru a se evita o eventuală fraudare prin vot multiplu.
"Vrem să punem punct suspiciunilor legate de fraudele electorale. Din acest motiv am decis ca, începând cu primele alegeri parlamentare, votul să se facă pe baza cărţilor de alegător, pentru prevenirea şi combaterea votului multiplu, care ştiţi că s-a practicat, din păcate", a explicat primul-ministru. Prin noul sistem de votare, electoratul va putea alege candidaţi individuali, nu pe liste de partid, a subliniat Călin Popescu-Tăriceanu, precizând că proiectul adoptat de Executiv respectă principiul reprezentării proporţionale şi principiul constituţional al caracterului universal, egal, direct, secret şi liber al votului. În ceea ce priveşte campania electorală, premierul a arătat că Executivul a dorit să fie garantat dreptul la exprimare, fără afectarea ordinii de drept, şi libera competiţie politică.
Şeful Executivului a amintit că proiectul privind votul uninominal este un demers foarte vechi al PNL, care datează de la sfârşitul anilor 90 şi pe care, ulterior, Asociaţia Pro Democraţia l-a adus în formula pusă în dezbaterea publică. "Au fost mai multe variante în discuţia cu partidele politice. Proiectul adoptat astăzi este, practic, rolul dezbaterilor de până acum şi al unei susţineri politice foarte largi din partea partidelor", a arătat Călin Popescu-Tăriceanu.
Guvernul îşi va asuma lunea viitoare răspunderea în Parlament pe votul uninominal
Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis, ieri, ca Guvernul să îşi asume răspunderea asupra proiectului de vot uninominal în faţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, luni după-amiază, la ora 16,00, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor Ioan Munteanu (PSD). "Începând de astăzi şi până sâmbătă, la ora 14,00, se vor depune amendamentele de către parlamentari la proiectul de lege privind votul uninominal. Apoi luni, la ora 16,00, la primul punct de pe ordinea de zi va fi proiectul de hotărâre privind comisia ce va fi constituită la propunerea liderilor grupurilor parlamentare, pentru alocarea timpilor de antenă pentru referendum, iar la punctul doi prezentarea de către primul-ministru a proiectului de lege pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului", a afirmat Ioan Munteanu.
Secretarul Camerei a menţionat că cele două Birouri permanente au decis că până joi, 1 noiembrie, partidele parlamentare pot depune moţiune de cenzură. El a adăugat că, în cazul în care se depune moţiune de cenzură, pe 5 noiembrie se va organiza o şedinţă comună pentru prezentarea moţiunii, iar pe 8 noiembrie aceasta va fi dezbătută. Ioan Munteanu a susţinut că, în cadrul şedinţei conducerilor celor două Camere, grupurile parlamentare au avut poziţii diferite vizavi de termenul acordat pentru depunerea amendamentelor.