Actualizare 12:10
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut premierului şi ministrului Finanţelor Publice ca, în măsura în care indicatorii economici permit, să încerce să devanseze în 2016 o parte din măsurile cuprinse în Codul Fiscal cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2017, relatează surse din presă.
"Suntem într-un moment în care putem face un bilanţ. Noul Cod Fiscal a fost adoptat. Au fost multe discuţii pe marginea Codului Fiscal şi, din considerente de precauţie, s-a hotărât decalarea termenului de introducere a unor măsuri de la 1 ianuarie 2017. L-am rugat pe primul ministru şi pe Eugen (ministrul Finanţelor Publice - n.r.) să urmărim evoluţia economiei şi, în condiţiile în care cifrele şi indicatorii macroeconomici permit şi dacă economia merge bine, să încercăm să devansăm măsurile anunţate pentru 2017 în 2016", a declarat, marţi, preşedintele Senatului în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii mediului de afaceri.
Potrivit acestuia, în urma discuţiilor cu firmele din domeniul alimentar, se poate trage concluzia că introducerea cotei reduse de TVA în domeniu şi-a făcut efectele într-o măsură spectaculoasă. "De aceea sunt convins că şi măsurile complementare vor avea acelaşi impact de stimulare a economiei şi de reducere a evaziunii fiscale", a mai spus Tăriceanu.
În opinia sa, investiţiile încep să îşi revină iar consumul trebuie stimulat, "în ciuda celor care vor austeritate cu orice preţ".
Preşedintele Senatului a făcut o paralelă între economia României şi cea israeliană, afirmând că ţara se poate dezvolta foarte mult pe acest model, prin sprijinirea start-up-urilor şi prin investiţii în cercetare, dezvoltare, inovare. "Stăm foarte prost la capitolul inovare, cercetare tehnologică, cercetare. În lupta între firmele româneşti şi cele străine suntem complet depăşiţi", a subliniatTăriceanu.
În acest context, preşedintele Senatului a propus dezvoltarea unor centre de afaceri în principalele centre universitare, extinderea ajutorului de stat pentru firmele nou înfiinţate şi chiar înfiinţarea unui fond de investiţii public-privat pentru finanţarea afacerilor.
(A.L.)
----------
Preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că, în şedinţa coaliţiei de guvernare, s-a decis ca proiectul legislativ privind înfiinţarea unei agenţii specializate în recuperarea prejudiciilor provenite din infracţiuni să fie adoptat de Senat şi să fie urgentată adoptarea sa şi de către Camera Deputaţilor.
Domnia sa a precizat: "Eu am solicitat Guvernului să urgentăm adoptarea acestui proiect de act normativ printr-o ordonanţă de urgenţă. Am văzut şi luarea de poziţie a ministrului Justiţiei, pentru că ministrul Justiţiei ne dă asigurări că va urmări cu prioritate acest proiect de lege. (...) Având în vedere că proiectul este astăzi (n.r. ieri) în dezbaterea Senatului şi Guvernul nu mai poate să retragă proiectul şi să-l transforme în ordonanţă de urgenţă, am convenit că, la Senat, o să-l adoptăm astăzi (n.r. ieri) şi am discutat cu colegul meu Valeriu Zgonea să facem demersurile să mergem pe viteză accelerată pentru adoptarea lui şi în Cameră. Dorinţa ministrului Justiţiei de a da posibilitatea unor dezbateri o salut. Mi-aş fi dorit ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu codurile civil şi penal şi codurile de procedură unde avem atâtea probleme şi care, din păcate, s-au adoptat fără dezbateri".