Tăriceanu: Cererile sindicaliştilor din învăţământ trebuie să fie rezonabile

David Ungureanu
Ziarul BURSA #Politică / 14 septembrie 2006

Guvernul a făcut eforturi importante pentru a-şi respecta angajamentele şi obiectivele privind dezvoltarea învăţământului, iar discuţiile cu sindicatele din educaţie trebuie să fie marcate de respect reciproc şi de responsabilitate, a afirmat ieri primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. Şeful Executivului a precizat că, la dialogul cu sindicatele din educaţie, reprezentanţii Guvernului au propus pentru anul viitor o creştere salarială în două etape care totalizează 14%. "Ţinând cont că avem o inflaţie care anul acesta probabil va atinge 6%, dar anul viitor va fi şi mai mică, prin această majorare putem spune că veniturile vor creşte substanţial", a menţionat premierul, care a adăugat că la salariul de bază vor fi adăugate sporurile de care beneficiază cadrele didactice.

"Prin programul de guvernare, Guvernul s-a angajat să majoreze salariile bugetarilor, în perioada 2005-2008, cu 60%. Suntem practic la jumătatea drumului. Având în vedere majorarea salarială care va avea loc în anul 2007, dacă convenim asupra procentului de 14%, ar rămâne să facem în anul 2008 încă o majorare de 18% şi în acest fel ne atingem obiectivul pe care ni l-am propus", a afirmat primul-ministru.

Şeful Executivului a subliniat că salariile bugetarilor pot fi majorate în funcţie de performanţele economice: "Vreau să dăm o atitudine clară de seriozitate şi să se înţeleagă că acestea sunt posibilităţile bugetului în acest moment. Avem toată deschiderea pentru a ne respecta toate angajamentele, inclusiv pentru a considera că cea mai mare creştere de salarii în sectorul bugetar va fi cea pentru învăţământ".

Primul-ministru a precizat că Guvernul şi-a onorat angajamentele faţă de sindicatele din educaţie. În acest an, s-au investit în domeniul învăţământului cei mai mulţi bani alocaţi în ultimii 16 ani pentru infrastructura din grădiniţe, şcoli, universităţi. Majorările salariale din acest an pentru personalul din învăţământ au fost mai mari în comparaţie cu celelalte categorii de personal bugetar, a arătat primul-ministru. De asemenea, Guvernul a alocat fonduri pentru plata drepturilor salariale restante din perioada 2001- 2004.

Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări, ieri, la Baia Mare, că anul şcolar 2006-2007 va începe la 15 septembrie. Şeful statului a spus că se vor găsi soluţii pentru ca elevii să aibă unde să înveţe, acolo unde condiţiile igienico-sanitare din unităţile şcolare sunt necorespunzătoare. Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) i-a solicitat ieri, printr-o scrisoare deschisă, preşedintelui Traian Băsescu să determine guvernul să-şi respecte promisiunile asumate prin acordul încheiat cu federaţiile sindicale din învăţământ la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut. Potrivit documentului, reprezentanţii FEN susţin că, prin negocieri, "se poate găsi o soluţie, până la începerea cursurilor, care să ofere salariaţilor din învăţământ o creştere decentă a veniturilor".

Semnatarii scrisorii consideră că intervenţia preşedintelui Băsescu este "necesară, cu atât mai mult cu cât în această perioadă toate solicitările celor peste 300.000 de salariaţi au fost tratate cu indiferenţă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb