Maturizarea societăţii româneşti şi intrarea în UE au făcut ca România să reglementeze mult mai eficient comerţul, iar felul în care băncile calculau dobânda de referinţă la credite a fost una dintre excepţiile pe care autorităţile au fost nevoite să o corecteze prin OUG 114, a afirmat, astăzi, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
"Maturizarea societăţii româneşti şi intrarea în UE ne-au făcut să reglementăm mult mai eficient comerţul, dar ştiu sigur că cea mai funcţională garanţie pentru consumator este piaţa liberă şi concurenţială. Continui să cred asta chiar atunci când văd şi excepţii. Şi felul în care în România se calcula de către bănci dobânda de referinţă la credite a fost una dintre excepţiile pe care am fost nevoiţi să o corectăm prin OUG 114. Nu cred că este o întâmplare că în România dobânzile la credite erau de până la patru ori mai mari decât în alte ţări ale UE, cum nu cred că băncile sunt organizaţii de binefacere. La fel, a trebuit să arătăm şi celor din domeniul energiei că liberalizarea preţului la energie nu presupune doar măsuri pentru consumatori şi că în faţa acestora trebuie să luăm măsuri pentru a-i proteja pe cei care pe moment sunt vulnerabili", a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la Conferinţa europeană a Zilei consumatorilor şi a concurenţei, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.
În opinia sa, consumatorii au dreptul la protecţie maximă şi au dreptul la o informare cât mai corectă şi completă.
"Una dintre marile provocări ale momentului este creşterea gradului de conştientizare a drepturilor de care beneficiază consumatorii, iar eforturile nu sunt suficiente în acest sens, în opinia mea, în special în condiţiile în care ia amploare, de la an la an, comerţul online, segment în care consumatorii sunt încă şi mai descoperiţi informaţional. Orice consumator lipsit de cunoştinţele necesare poate fi un client pierdut, în special cetăţenii mai vârstnici fiind victime ale progresului prea rapid în domeniu, inclusiv al digitalizării comerţului", a spus Tăriceanu.
El şi-a exprimat aprecierea despre felul în care Consiliul Concurenţei înţelege să vegheze la libera competiţie. "Este şi meritul celor care lucrează acolo că România are astăzi cea mai mare creştere economică din UE, pentru că acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără o protejare a pieţei libere şi a competiţiei", a punctat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a susţinut că raportul privind competitivitatea globală 2018, elaborat de Forumul Economic Mondial, poziţionează piaţa din România pe locul 52 în topul celor mai competitive pieţe din lume şi printre cele mai puţin competitive din UE, conform Agerpres.
"Având în vedere rezultatele noastre indiscutabile în dezvoltarea unei pieţe libere competitive într-un timp atât de scurt şi trendul ascendent al economiei, sunt încrezător că putem lucra împreună în identificarea celor mai bune reforme structurale şi politici publice menite să stimuleze competitivitatea şi să genereze, implicit, o productivitate sporită în sectoare cheie din economia românească", a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.