Economia României nu are probleme structurale, a declarat, ieri, la Palatul Victoria, premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care a adăugat însă că trebuie avute în vedere semnalele economice apărute pe piaţa mondială, ce obligă la o anumită prudenţă. "Investiţiile sunt, în continuare, foarte mari. Economia românească este una atractivă pentru investiţii. În anul 2007, investiţiile au avut o creştere de 25%, ceea ce este cel mai ridicat nivel din UE", a afirmat primul-ministru.
Şeful Executivului a arătat însă că influenţele externe se fac resimţite şi pe piaţa românească, iar leul s-a depreciat şi din cauza speculaţiilor de pe piaţa financiară. "Bursa este firesc să reacţioneze la ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale. Anumite implicaţii se regăsesc şi în privinţa evoluţiei leului, care a cunoscut o anumită depreciere. Dar rata de schimb pe care o are leul acum nu este cea mai proastă rată de schimb pe care a avut-o leul vreodată şi aprecierile multora dintre analişti indică faptul că aceasta este rezultatul unor acţiuni speculative", a afirmat primul-ministru.
Tăriceanu a spus că se aşteaptă ca la nivel european această criză să ducă la diminuarea PIB-ului mediu cu 0,2-0,3 puncte procentuale. El a adăugat că anumite efecte ar putea fi resimţite şi în România. Premierul a cerut, în şedinţa de Guvern, ca ministerele să facă o planificare riguroasă, astfel încât să nu mai crească cheltuielile la sfârşitul anului. Semnalele economice şi o anumite conjunctură pe pieţele internaţionale ne obligă la o anumită prudenţă, a apreciat primul-ministru. Şeful Executivului a anunţat că a discutat cu ministrul Finanţelor despre necesitatea controlului deficitelor, în special a deficitului bugetar. Tăriceanu a insistat ca administraţiile locale să nu angajeze cheltuieli nejustificate în 2008. "Ministrul de Finanţe a propus şi am fost de acord să vină cu reglementări care să împiedice dezlănţuirea absolut necontrolată a cheltuielilor la nivelul administraţiilor locale", a afirmat primul-ministru. Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, în acest context, că preşedintele Traian Băsescu a întreţinut timp de trei ani o criză politică permanentă şi aceasta are şi efecte negative din punct de vedere economic. "Criza politică permanentă întreţinută de trei ani de preşedintele României nu poate să nu aibă anumite efecte. Dacă România s-ar fi comportat ca o ţară normală, am fi beneficiat de mult mai multe investiţii şi eforturile noastre probabil că ar fi fost mai fructuoase, a trebuit să facem eforturi foarte mari pentru a atrage investiţii mari, unele s-au realizat şi unele probabil ar fi putut să se realizeze", a afirmat premierul Tăriceanu.