Tăriceanu: Guvernul ar putea chema Parlamentul din vacanţă să voteze ordonanţele de urgenţă

R.P.
Ziarul BURSA #Politică / 14 iunie 2007

Tăriceanu: Guvernul ar putea chema Parlamentul din vacanţă să voteze ordonanţele de urgenţă

Guvernul ar putea emite ordonanţe de urgenţă pe perioada verii dacă anumite situaţii ar putea cere acest lucru şi atunci Parlamentul ar putea fi chemat din vacanţă pentru a le aproba, a declarat, ieri, primul-ministru Călin Popescu- Tăriceanu.

Şeful Executivului a recunos­cut că emiterea ordonanţelor este o chestiune relativ anormală şi Guvernul a limitat această practică.

"În fond, uzul de ordonanţe de urgenţă şi de ordonanţe simple este o chestiune uşor anormală. După cum ştiţi, am limitat foarte mult recursul la acest sistem", a arătat premierul Tăriceanu, subliniind că în şedinţa Executivului de ieri a refuzat aprobarea a două ordonanţe de urgenţă introduse pe ordinea de zi, pe care nu le-a considerat stringente şi a cerut, iniţiatorilor actelor normative respective, trans­formarea lor în proiecte de lege.

Primul-ministru Călin Popes­cu-Tăriceanu a afirmat însă că, în cazuri excepţionale, Guvernul trebuie să aibă posibilitatea de a emite ordonanţe şi, în acest caz, Parlamentul ar putea fi chemat din vacanţă să le voteze.

"În cazul în care pe perioada verii apare un accident, ne trezim - ştiu eu? - în faţa unei situaţii provocate de calamităţi naturale, atunci e într-adevăr nevoie de capacitatea de a acţiona prompt şi de aprobarea rapidă a unei ordonanţe. Dacă Parlamentul consideră că Guvernul nu trebuie să dea ordonanţe, putem da ordonanţă de urgenţă şi chemăm Parlamentul din vacanţă. Este şi aceas­ta o soluţie. Deci, Parlamentul trebuie să hotărască formula pe care o consideră cea mai potrivită", a susţinut primul-ministru. Şeful Executivului a arătat că decizia finală va aparţine Camerei Deputaţilor şi a subliniat că este normal ca Parlamentul să decidă în privinţa abilitării Guvernului de a emite ordonanţe.

"Aceste lucruri se reglează în spiritul raportului de control şi echilibru reciproc al puterilor. E o relaţie normală între Parlament şi Guvern", a afirmat premierul Tăriceanu.

Senatul a respins, ieri pentru prima dată, proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, însă Camera Deputaţilor este cameră decizională în această privinţă.

Reprezentanţii PSD, PC şi PRM anunţaseră că nu vor vota acest proiect. Conservatorul Sabin Cutaş a afirmat, în cadrul dezbaterilor, că PC este un partid de opoziţie, motiv pentru care "este mai bine" să monitorizeze activitatea Guvernului, decât să voteze acest proiect.

La rândul său, senatorul PRM Gheorghe Funar a precizat că Executivul nu mai trebuie să legifereze prin ordonanţe de urgenţă, ci trebuie să fie preocupat de interesul naţional. Nici PD nu s-a pronunţat în favoarea proiectului. Senatorul democrat Radu Bercea­nu a afirmat că "puţine lucruri nu ar putea fi realizate din septembrie încolo sau nu ar fi putut fi făcute până acum". În schimb, reprezentanţii PNL şi UDMR s-au pronunţat pentru aprobarea acestui proiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb