Guvernul ar putea emite ordonanţe de urgenţă pe perioada verii dacă anumite situaţii ar putea cere acest lucru şi atunci Parlamentul ar putea fi chemat din vacanţă pentru a le aproba, a declarat, ieri, primul-ministru Călin Popescu- Tăriceanu.
Şeful Executivului a recunoscut că emiterea ordonanţelor este o chestiune relativ anormală şi Guvernul a limitat această practică.
"În fond, uzul de ordonanţe de urgenţă şi de ordonanţe simple este o chestiune uşor anormală. După cum ştiţi, am limitat foarte mult recursul la acest sistem", a arătat premierul Tăriceanu, subliniind că în şedinţa Executivului de ieri a refuzat aprobarea a două ordonanţe de urgenţă introduse pe ordinea de zi, pe care nu le-a considerat stringente şi a cerut, iniţiatorilor actelor normative respective, transformarea lor în proiecte de lege.
Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat însă că, în cazuri excepţionale, Guvernul trebuie să aibă posibilitatea de a emite ordonanţe şi, în acest caz, Parlamentul ar putea fi chemat din vacanţă să le voteze.
"În cazul în care pe perioada verii apare un accident, ne trezim - ştiu eu? - în faţa unei situaţii provocate de calamităţi naturale, atunci e într-adevăr nevoie de capacitatea de a acţiona prompt şi de aprobarea rapidă a unei ordonanţe. Dacă Parlamentul consideră că Guvernul nu trebuie să dea ordonanţe, putem da ordonanţă de urgenţă şi chemăm Parlamentul din vacanţă. Este şi aceasta o soluţie. Deci, Parlamentul trebuie să hotărască formula pe care o consideră cea mai potrivită", a susţinut primul-ministru. Şeful Executivului a arătat că decizia finală va aparţine Camerei Deputaţilor şi a subliniat că este normal ca Parlamentul să decidă în privinţa abilitării Guvernului de a emite ordonanţe.
"Aceste lucruri se reglează în spiritul raportului de control şi echilibru reciproc al puterilor. E o relaţie normală între Parlament şi Guvern", a afirmat premierul Tăriceanu.
Senatul a respins, ieri pentru prima dată, proiectul de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, însă Camera Deputaţilor este cameră decizională în această privinţă.
Reprezentanţii PSD, PC şi PRM anunţaseră că nu vor vota acest proiect. Conservatorul Sabin Cutaş a afirmat, în cadrul dezbaterilor, că PC este un partid de opoziţie, motiv pentru care "este mai bine" să monitorizeze activitatea Guvernului, decât să voteze acest proiect.
La rândul său, senatorul PRM Gheorghe Funar a precizat că Executivul nu mai trebuie să legifereze prin ordonanţe de urgenţă, ci trebuie să fie preocupat de interesul naţional. Nici PD nu s-a pronunţat în favoarea proiectului. Senatorul democrat Radu Berceanu a afirmat că "puţine lucruri nu ar putea fi realizate din septembrie încolo sau nu ar fi putut fi făcute până acum". În schimb, reprezentanţii PNL şi UDMR s-au pronunţat pentru aprobarea acestui proiect.