Tăriceanu: Noul calcul al consumului la gaze nu este foarte accesibil

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 iulie 2008

Tăriceanu: Noul calcul al consumului la gaze nu este foarte accesibil

Noua modalitate de calcul a consumului la gaze naturale nu este foarte accesibilă pentru populaţie, iar operatorii au trebuit să se dovedeas-că pregătiţi pentru această nouă modalitate, a declarat ieri primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. "Modalitatea, din punctul meu de vedere, ca cetăţean şi ca prim-ministru, nu este una foarte accesibilă pentru cineva care nu are cunoştinţe în domeniu. Elementul de cantitate, metrul cub, este mai uşor de înţeles, e mai uşor de integrat", a arătat premierul.

El a precizat că noua modalitate de calcul promovată de ANRE decurge din responsabilitatea României ca stat membru al Uniunii Europene. "Se introduce un sistem care ţine cont de capacitatea energetică, de calitatea gazului livrat - există gaze naturale cu o capacitate calorifică mai mare sau mai redusă. Noua modalitate de tarifare nu este bazată numai pe cantitate, ci este bazată şi pe calitatatea produsului", a declarat Tăriceanu.

El a amintit că operatorilor din domeniu li s-a acordat un termen în plus pentru a pregăti noua modalitate de calcul.

"Trebuie să fie pregătiţi operatorii. Reglementările ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2008 şi a fost prorogat termenul pentru că societăţile de distribuţie a gazelor nu erau pregătite cu aparatura necesară, cu gazcromatografele, pentru a putea să factureze în noul sis-tem. Acum, din moment ce au promovat-o, înţeleg că sunt pregătiţi", a afirmat premierul.

Surse ministeriale au declarat, ieri, citate de Rompres, că primul-ministru Călin Popes-cu-Tăriceanu a solicitat, în şedinţa de Guvern, ca Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să verifice riguros modul în care Transgaz, companiile de distribuţie şi ceilalţi operatori s-au pregătit pentru noua modalitate de calcul a consumului de gaze naturale. "Premierul a solicitat o verificare complexă a acestor proceduri astfel încât să nu fie probleme tehnice, iar consumatorii să fie afectaţi", au precizat sursele citate.

De la 1 iulie, consumul gazelor de către populaţie va fi facturat în megawaţi/ oră şi nu în metri cubi. Transgaz, distribuitorii şi operatorii depozitelor de gaze au fost obligaţi să trimită Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei, până pe 27 iunie, datele privind cantităţile de gaze naturale şi puterile calorifice ale acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb