Tăriceanu: "Nu vreau să candidez la şefia PNL"

F.A.
Politică / 26 ianuarie 2013

Tăriceanu: "Nu vreau să candidez la şefia PNL"

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că nu doreşte să candideze la şefia PNL, el menţionând că partidul a obţinut recent, sub conducerea lui Crin Antonescu, o victorie electorală de care el se bucură foarte mult.

El a adăugat că ceea ce este important în acest context este menţinerea unei stabilităţi politice în cadrul PNL.

De asemenea, fostul premier a fost întrebat dacă intenţionează să candideze la vreo altă funcţie din conducerea PNL la viitorul Congres. "Nu, pentru că este cu totul şi cu totul nefiresc şi neuzual, după ce am fost preşedinte al partidului, să candidez pentru o altă funcţie din cadrul conducerii. (...) Am privilegiul, aş putea numi, ca în calitate de fost preşedinte să pot face parte din Biroul Politic al PNL, alături de ceilalţi preşedinţi ai partidului", a mai explicat Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Tăriceanu: Sunt extrem de îngrijorat faţă de alegerile pe liste în PNL

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că susţine ideea revenirii la un sistem de vot uninominal pentru conducerea PNL, apreciind că menţinerea sistemului de listă din Statutul partidului va duce la teama de "represalii" şi "răzbunări", precum şi autoîngrădirea unor libertăţi.

"Sunt extrem de îngrijorat de o serie de discuţii şi decizii interne în PNL, prima este cea în legătură cu modificarea Statutului la viitorul Congres al PNL. Pledez cu multă ardoare pentru modificarea Statutului în sensul realizării alegerilor interne pentru conducerea PNL pe baza unui sistem de vot uninominal, şi nu pe sistem de listă, aşa cum se pare că se conturează destul de puternic una dintre idei", a afirmat Tăriceanu.

El a apreciat că, dacă se va merge pe un sistem de listă, "atunci va începe să domnească în PNL teama de represalii şi de răzbunări".

"Spun acest lucru pentru că, dacă vom merge pe un sistem de listă, atunci va începe să domnească în PNL teama de represalii şi de răzbunări şi, în loc să avem un partid în care să existe discuţii libere, ne vom trezi într-un partid care îşi autoîngrădeşte libertatea de gândire, liberatatea de expresie, libertatea de iniţiativă", a susţinut Tăriceanu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că Delegaţia Permanentă a convocat Congresul partidului pe 22 şi 23 februarie, în Bucureşti, pentru modificarea Statutului, adoptarea noului program politic şi alegerea noii conduceri a partidului.

Antonescu a menţionat că prima zi a congresului va avea loc pe 22 februarie, în Bucureşti, de la ora 10.00, în care se va prezenta raportul de activitate a structurilor de conducere ale partidului, precum şi dezbaterea asupra unui nou proiect de statut.

De asemenea, pe 23 februarie în congresul PNL se vor adopta un nou program politic, declaraţii politice şi va fi aleasă noua conducere a partidului.

Tăriceanu: N-am decis dacă intru în cursa prezidenţialelor; desemnarea lui Antonescu a fost necesară

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că nu a decis încă dacă va intra în cursa pentru nominalizarea drept candidat PNL la prezidenţiale, menţionând că desemnarea lui Crin Antonescu în 2012 a fost necesară, însă ar putea exista şi alte persoane potrivite profilului de candidat.

Decizia fundamentală pe care USL a luat-o a fost aceea de a sprijini şi de a propune în final în cazul victoriei în alegeri un prim-ministru din partea PSD şi un preşedinte din partea PNL, a precizat domnia sa, adăugând: "Nu cred că aţi uitat că a existat şi o decizie la nivelul USL, în urma unui congres care s-a ţinut în vara anului trecut privitoare la aceste nominalizări. Eu cred că acest lucru era necesar în contextul politic de atunci, şi anume în contextul politic în care se prefigura o posibilă suspendare a preşedintelui urmată de alegeri pentru Preşedinţie. Ca atare, cred că această alegere politică a fost potrivită atunci şi necesară pentru a nu ne trezi într-un gol de decizie politică".

În ceea ce priveşte respectarea deciziei USL privind susţinerea lui Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale, Tăriceanu a menţionat că în acest caz a fost vorba de "o reciprocitate" între PNL şi PSD, în care liberalii şi-au respectat decizia.

"USL trebuie să performeze politic ca să ne menţinem şansele anul viitor la alegerile prezidenţiale, al doilea lucru - ca o dovadă a seriozităţii noastre faţă de cetăţeni - trebuie să ne respectăm angajamentele pe care le avem cu cetăţenii şi pe care le avem între noi", a explicat fostul lider al PNL.

Tăriceanu a fost întrebat dacă în situaţia reconfirmării lui Crin Antonescu la şefia PNL liberalii vor vota pentru un alt candidat la prezidenţiale în 2014. "Dacă ne uităm la exemplul dat de alte partide, nu întotdeauna persoana care este preşedintele partidului poate să întrunească calităţile necesare şi să fie cât mai aproape de profilul ideal de candidat la Preşedinţie. (...) Acest lucru nu înseamnă că eu contest cuiva calităţile, inclusiv ale actualului preşedinte, calităţile şi posibilităţile", a replicat Tăriceanu.

De asemenea, el a fost întrebat dacă are încredere în şansele lui Crin Antonescu de a deveni preşedintele României în acest moment. "Este prea devreme de a spune, scena politică nu este bătută în cuie. (...) Rămâne să vedem, sigur că oamenii toţi vor analiza o serie de elemente în momentul în care vor lua decizia", a spus Tăriceanu.

"Polarizarea opţiunilor într-un partid nu trebuie să fie semn de revoltă, nu trebuie să fie semn de conflict, trebuie să intrăm într-o altă logică. O logică mai degrabă care să fie una bazată pe încredere reciprocă şi pe dorinţa de a promova cel mai bun candidat", a susţinut Tăriceanu, dând exemplul din SUA unde Hillary Clinton a fost contracandidatul în partid al lui Barack Obama pentru poziţia de candidat la prezidenţiale, dar în final a fost desemnată de acesta secretar de stat.

Tăriceanu a mai fost întrebat dacă a identificat în PNL persoane care să aibă aceleaşi şanse la viitoarele prezidenţiale sau poate mai mari. "Nu vreau să fac comparaţie între nimeni, eu cred că există persoane, există astfel de persoane. Sigur că acum nu vorbim de duzini", a spus fostul premier.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu propune ca desemnarea candidatului PNL la Preşedinţie să se facă printr-un scrutin intern, aşa cum se întâmplă în alte ţări, menţionând că cel desemnat va trebui să aibă şansele cele mai mari de a obţine mandatul prezidenţial.

"Propunerea mea e ca în PNL desemnarea candidatului (la Preşedinţie, n.r.) să se facă printr-un scrutin intern", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă.

Tăriceanu a apreciat că în organizarea alegerilor interne în PNL pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale ar trebui să se desfăşoare cel mai devreme în martie 2014, precizând că această idee ar duce la modernizarea necesară partidului.

"Aceste alegeri interne (pentru desemnarea candidatului la prezidenţiale, n.r.) trebuie organizate nu mai devreme de martie 2014. Nu există niciun fel de raţiune pentru a le organiza mai devreme, în ţările democratice în care se practică acest sistem se organizează că puţine luni înainte de alegerile propriu-zise. În Statele Unite ele se organizează exact în toiul verii, sunt cele două convenţii. Orice alt sistem, orice altă încercare de a stabili candidatul de pe acum ar însemna o acţiune prematură şi care, după părerea mea, s-ar constitui într-o mare eroare. Ar însemna că a renunţa la această formulă înseamnă că ratăm ceea ce numesc eu modernizarea partidului şi posibilitatea de a motiva membrii noştri sau alţi oameni care doresc să se alăture PNL", a afirmat Tăriceanu.

Tăriceanu: "Alegerile europarlamentare nu trebuie cuplate cu alte alegeri, sunt şi recomandări ale UE"

Tăriceanu nu susţine ideea avansată în USL pentru cuplarea alegerilor europarlamentare cu cele prezidenţiale în 2014, motivând prin faptul că tematica acestora este cu totul diferită şi împotriva recomandărilor UE.

Vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu a declarat, marţi seară, într-o emisiune TV, că USL ia în considerare varianta în care alegerile prezidenţiale din 2014 să fie organizate concomitent cu cele europarlamentare, existând ideea la nivelul USL ca preşedintele să-şi preia mandatul mai târziu.

Premierul Victor Ponta a anunţat că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre posibilitatea ca alegerile prezidenţiale să fie organizate în luna mai sau iunie 2014, simultan cu alegerile europarlamentare, dar că nu a primit încă un răspuns din partea acestuia.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu are încă o opţiune în privinţa comasării alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, însă a spus că el este gata să-şi depună mandatul simultan cu cei 588 de parlamentari, pentru alegeri simultane prezidenţiale şi parlamentare. Băsescu a susţinut că soluţia o reprezintă "demisia simultană a preşedintelui şi a Parlamentului", după revizuirea Constituţiei, în spiritul referendumului din 2009 privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de membri.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi seară, că organizarea simultană a alegerilor prezidenţiale cu cele europarlamentare, dacă va fi posibilă, se va face indiferent de voinţa preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, liderul PNL a susţinut că şefului statului nu i s-a făcut niciun fel de ofertă la care să răspundă prin faptul că e dispus să-şi dea demisia odată cu întregul Parlament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb