Tăriceanu pregăteşte prima remaniere guvernamentală

Iulia Niţescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 februarie 2005

Prima modificare a echipei guvernamentale va avea loc în luna mai, imediat după semnarea Tratatului de Aderare la UE

Printre cei vizaţi să fie înlocuiţi sînt Ionuţ Popescu, Mircea Miclea şi Ene Dinga

Dacă va fi schimbat, atunci Ionuţ Popescu va fi reprezentantul României la BERD

Semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, la finalul lunii aprilie, va avea efecte asupra echipei guvernamentale. În cercul restrîns al conducerii Alianţei PNL-PD se pregăteşte, pentru începutul lunii mai, prima remaniere a Cabinetului Tăriceanu.

Potrivit unor surse din cadrul PNL-PD, premierul ar dori ca aceste modificări să poată fi făcute mai devreme de luna mai, însă orice schimbare făcută pînă momentul semnării Tratatului de Aderare ar da pes-te cap activitatea guvernamentală şi ar da un semnal negativ oficialilor europeni. Deşi dis-cuţia referitoare la prima remaniere a Cabinetului Tăriceanu este la început, deja cîteva nume sînt avute în vedere pentru a fi înlocuite la conducerea unor ministere. Printre cei vizaţi se află ministrul finanţelor, Ionuţ Popescu, care, potrivit aceloraşi surse, a fost deja actorul unor clinciuri dure chiar cu premierul Călin Popescu Tăriceanu. "Strategia economică a premierului nu coincide în multe puncte cu cea a lui Ionuţ Popescu", ne-a declarat un reprezentant al Alianţei. Înlocuirea actualului ministru din fruntea MF nu este agreată de toţi reprezentanţii conducerii PNL. Unii spun că, dacă se va decide totuşi schimbarea lui Ionuţ Popescu, fostul ziarist să fie desemnat ca trimis al Guvernului la BERD, pentru a nu i se ştirbi imaginea. La capitolul înlocuitori, PNL se gîndeşte deja la trei persoane, dintre care ar urma să fie ales viitorul minis-tru al finanţelor: Daniel Dăianu, Varujan Vosganian şi Radu Ruşanu. Sursele citate susţin că dintre primii doi va fi ales viitorul ministru al finanţelor deoarece Radu Ruşanu a dat semne că nu este atras foarte tare de postul ocupat în prezent de Ionuţ Popescu. Un alt minis-tru care ar putea fi schimbat în luna mai este Ene Dinga, ministru al integrării. PD caută încă un înlocuitor pentru acesta, astfel încît experienţa cu Cristina Pîrvulescu de la Primăria Generală (respinsă de Parlament) să nu se mai repete.

Prima remaniere a Cabinetu-lui Tăriceanu îl va afecta, după cum susţin sursele noas-tre, şi pe ministrul învă-ţă-mîn-tului, Mircea Miclea, căruia i se reproşează că iniţiativele sale pentru reformarea sistemului educaţional sînt mai mult acţiuni personale. Alianţa speră că, pînă la începutul lunii mai, Adrian Năstase să fie detronat de la conducerea Camerei Deputaţilor. Astfel, Mona Muscă ar părăsi ministerul culturii pentru a deveni preşedinte al Camerei Deputaţilor, locul său urmînd să fie ocupat de un alt reprezentant liberal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb