Tăriceanu: Prima prioritate a României nu poate fi Armata

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 1 noiembrie 2007

Tăriceanu: Prima prioritate a României nu poate fi Armata

Priorităţile bugetare ale României trebuie să fie cele din educaţie, sănătate, agricultură şi infrastructură şi nu cele din domeniul Apărării, a declarat, ieri, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, adăugând că Guvernul nu consideră necesară o majorare a bugetului alocat Ministerului Apărării pentru anul 2008. "Securitatea naţională este o problemă de importanţă strategică majoră. Totodată, problemele de securitate cărora România trebuie să le facă faţă sunt mai puţin ameninţările externe - România nu este o ţară angajată în conflicte cu vecinii săi. În plus, România are un statut diferit faţă de cel pe care îl avea la mijlocul anilor "90: astăzi suntem membri ai Uniunii Europene şi ai NATO. Deci problemele legate de riscurile externe sunt clar diminuate", a afirmat şeful Executivului.

El a subliniat că, în aceste condiţii, problemele cele mai importante cu care România se confruntă sunt cele legate de riscurile interne. "Riscurile date de un segment de populaţie care încă trăieşte sub pragul de sărăcie, riscurile date de vulnerabilităţile din sistemul de sănătate, infrastructura insuficient pusă la punct, sistemul de educaţie care nu este încă la nivelul pe care ni-l dorim pentru ca România să se poată considera o adevărată ţară europeană", a spus Tăriceanu, care a adăugat că prioritatea României este minimizarea acestor riscuri şi dezvoltarea.

"Bugetul pe anul 2008 merge exact pe aceleaşi priorităţi stabilite la începutul mandatului, care sunt direcţiile fundamentale de dezvoltare şi modernizare ale României", a precizat premierul Tăriceanu.

El a adăugat că "România nu are veleităţi de stat care să facă instrucţie cu ţările din regiune" şi, de aceea, investiţiile în Apărare nu sunt o prioritate pentru România.

"Avem anumite obligaţii datorită calităţii de membru NATO pe care ni le asumăm: participăm pe teatre de operaţiuni externe. Dar prima prioritate a României nu este şi nu poate să fie Armata şi investiţiile în Armată. De aceea, în bugetul pe anul 2008, nivelul de cheltuieli a ajuns la 1,91% din PIB, ceea ce este un nivel record. Cheltuielile sunt cu 300 milioane de euro mai mari decât în 2007 ceea ce reprezintă un efort considerabil, practic 13% majorare a bugetului faţă de anul 2007 şi nu consider că putem să luăm din alte domenii vitale pentru România şi să punem la Armată", a afirmat Tăriceanu.

Premierul a subliniat că pes-te 60% din cheltuielile din domeniul militar sunt cheltuieli cu salarii şi pensii, reprezentând 1,1% din PIB. Mai mult, ministerul Apărării nu a cheltuit toţi banii care i-au fost alocaţi pentru investiţii şi, de aceea, nu există niciun sens în majorarea bugetului acestui minister pentru anul viitor. "În măsura în care programele de înzestrare multianuală strategice vor necesita sume suplimentare, există posibilităţi de planificare în afara bugetului a acestor sume, astfel încât la momentul în care ele vor deveni scadente ele să poată fi achitate", a precizat premierul Tăriceanu, care a conchis că "nu ar fi înţelept să afectăm atât de mulţi bani pentru cheltuieli militare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb