Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat, astăzi, că pentru organizarea vizitei sale recente în SUA nu au fost implicate Ambasada României la Washington şi reprezentanţa diplomatică americană de la Bucureşti, susţinând că relaţia România-SUA trebuie să fie "directă", nu "mijlocită" de ambasadorul George Maior.
"E bine ca această relaţie să fie una directă, şi nu mijlocită printr-un ambasador care nu ştiu pe cine reprezintă acolo: statul paralel din România, fundaţiile Soros şi anexele, pe doamna Kovesi, pe Coldea, pe Dumbravă, nu ştiu. (...) Sunt din 2014 preşedinte al Senatului. Ambasadorul României nu a fost capabil să aranjeze o singură vizită oficială, nu numai pentru mine, ci şi pentru prim-miniştrii care au fost în funcţie. Nimic. Oamenii aceia vor să ne cunoască. Probabil vor urma şi alte contacte, fie mergând noi la Washington, fie venind ei încoace. Avem suficiente motive să dorim ca această relaţie să capete şi altă dimensiune decât cea prezentă", a spus Tăriceanu, potrivit Agerpres.
Relaţia României cu SUA a fost caracterizată drept "bună" de Tăriceanu.
"Ea se bazează aproape în mod exclusiv pe domeniul apărării şi pe domeniul informaţiilor secrete. Dar să ştiţi că relaţia între noi şi SUA mai are şi alte componente, care nu sunt dezvoltate deloc. (...) Americanii nu au avut până acum posibilitatea să vadă rolul politic pe care îl joacă România", a afirmat Tăriceanu.
El a explicat că vizita sa a fost stabilită prin diverse contacte, printr-o firmă de consultanţă.
"Nici Ambasada SUA la Bucureşti, nici Ambasada României la Washington nu au avut nicio contribuţie. Prin diverse contacte. Am avut o firma de consultanţă care a fost angajată şi care s-a ocupat nu numai de aceste întrevederi, ci are o misiune mai largă de asigurare a componentei de public relations, de relaţionare cu media, pentru că constat că imaginea României în SUA este o imagine deformată, proiectată răuvoitor de multe vreme. Ambasadorul SUA la Bucureşti are nişte poziţii pe care le cunoaştem şi nu vreau să le comentez, constante. Ambasada României la Washington, sau mai bine zis ambasadorul României la Washington, a continuat linia din timpul preşedintelui Băsescu de a izola practic conducerea politică a României şi de a nu angaja nişte contacte care să permită americanilor să cunoască leadershipul politic din România şi modul în care noi înţelegem relaţia strategică cu SUA. Atunci, sigur că am utilizat mijloace legale şi legitime care să îmi permită mie şi României ca să proiectăm o altă imagine, modul în care vedem relaţia euroatlantică", a adăugat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a subliniat că îşi doreşte "detensionarea" relaţiei SUA-UE.
"Aş vrea să contribuim la detensionarea relaţiei existente în momentul de faţă între SUA şi UE, pe care o văd pe cale să se deterioreze. Eu cred că ar fi o greşeală imensă, de care ar profita evident Rusia, să vadă această relaţie slăbindu-se sau chiar deteriorându-se", a punctat Tăriceanu.
El a menţionat că miercuri s-a întâlnit cu ambasadorul României la Washington, George Maior. "Am avut ieri o scurtă întrevedere. Ieri după-amiază, înainte de plecare, la mine la hotel. Atât", a mai spus Tăriceanu.