Tăriceanu şi Barroso dezbat problemele din justiţie

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 30 septembrie 2008

Tăriceanu şi Barroso dezbat problemele din justiţie

Premierul Tăriceanu, însoţit de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, vor discuta, astăzi, cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, la Bruxelles, problemele din justiţia noastră.

Un subiect "fierbinte" pe agenda discuţiilor îl constituie şi decizia recentă a autorităţilor noastre de modificare a procedurii de numire a procurorilor-şefi, decizie dezaprobată de către Comisia Europeană.

Potrivit unui comunicat al Executivului de la Bucureşti, "pe agenda discuţiilor dintre premier şi preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, figurează măsurile întreprinse pentru implementarea Planului Naţional de Reforme corespunzător Agendei Lisabona, discutarea punctului de vedere al României faţă de pachetul legislativ schimbări climatice-energie, precum aspecte ale desfăşurării mecanismului de cooperare şi verificare".

Oficial, Guvernul a susţinut că întrevederea dintre Tăriceanu şi Barroso are loc la iniţiativa şefului guvernului de la Bucureşti, iar pe agenda discuţiilor figurează problematica Uniunii Europene.

Problemele României în domeniul justiţiei fac obiectul unei atenţii speciale a Comisiei Europene prin mecanismul de verificare şi cooperare.

Bruxelles-ul a dat publicităţii, în data de 23 iulie 2008, al treilea raport al său pe această temă, în care semnala că există încă o serie de neajunsuri în lupta împotriva corupţiei şi prelungea monitorizarea.

După ce Senatul a decis modificarea procedurii de numire a procurorilor şefi ai DNA, DIICOT şi ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, excluzându-l pe şeful statului, Traian Băsescu din proces şi transferând acest atribut Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia Europeană a luat poziţie imediat, criticând schimbarea procedurii.

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat ulterior că unul dintre obiectivele de referinţă asumate de România la data aderării este să nu modifice procedura de numire şi revocare a procurorilor-şefi, poziţie pe care CE a susţinut-o în mod "consecvent".

Europarlamentarul PD-L Nicolae Vlad Popa a declarat că premierul Tăriceanu a fost chemat pentru a da explicaţii în faţa Comisiei Europene pentru aspecte care pot crea tensiune în relaţia cu Bruxelles-ul, printre acestea şi schimbarea procedurii de numire a procurorilor.

"Prim-ministrul este chemat, pe 2 octombrie, pentru a da explicaţii în faţa Comisiei Europene şi a domnului Barroso, explicaţii referitoare la situaţia Autorităţii Naţionale de Telecomunicaţii, lipsa descrierii complete a sistemului de gestionare a fondurilor europene, situaţia sistemului 112, pentru care am fost chemaţi în faţa instanţei Curţii Europene de Justiţie, precum şi despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor", a declarat Popa, citat de Newsin.

În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că premierul a solicitat întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene şi că, pe agenda întâlnirii, se regăseşte problematica UE, nu cea invocată de Nicolae Vlad Popa.

Camelia Spătaru a declarat: "Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu este cel care a solicitat întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, iar întâlnirea de lucru nu va avea loc pe data de 2 octombrie, ci marţi, 30 septembrie. De altfel, îi reamintim domnului Nicolae Vlad Popa că în Uniunea Europeană nu funcţionează un sistem de "chemare la raport" a prim-miniştrilor".

Purtătorul de cuvând al premierului a precizat că agenda discuţiilor se referă la problematica Uniunii Europene, inclusiv la pregătirea următorului summit UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb