Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a solicitat, miercuri, invitarea la comisiile de specialitate ale Parlamentului a ministrului de Externe şi a directorilor SRI şi SIE, pentru a furniza date în sensul afirmaţiilor făcute de preşedintele Klaus Iohannis faţă de o presupusă "înţelegere" a PSD cu o putere străină pentru a ceda Ardealul.
"Solicit Parlamentului să invite la comisiile de specialitate pe ministrul de Externe şi pe directorii celor două servicii de informaţii, SRI şi SIE, pentru a răspunde la întrebări şi a furniza date în sensul afirmaţiilor făcute de preşedinte. Pentru că altfel nu pot să cataloghez intervenţia preşedintelui decât ca o diversiune iresponsabilă, care readuce flamura ultranaţionalismului pe care a purtat-o odinioară Corneliu Vadim Tudor în dezbaterea publică, în spaţiul public din România, când România se chinuie să devină mai europeană şi nu mai puţin europeană", a spus Tăriceanu în şedinţa extraordinară a Senatului.
El a susţinut că este "culmea ironiei ca să vedem discursul ultranaţionalist pe care l-am condamnat întotdeauna fiind astăzi dus de preşedintele statului, Klaus Iohannis, şi de prim-ministrul Ludovic Orban".
"Este regretabil pentru România şi cer Parlamentului să ia atitudine fermă pentru a curma astfel de derapaje şi de declaraţii iresponsabile", a adăugat Tăriceanu.
Preşedintele ALDE a reiterat cererea ca preşedintele Iohannis să fie invitat în faţa Parlamentului pentru a aduce dovezile necesare în sprijinul afirmaţiilor sale.
"Însă nu pot să trec peste declaraţiile halucinante ale preşedintelui statului de astăzi. Eu cred că nu ne putem juca cu astfel de acuzaţii care au fost aduse de preşedintele statului unui partid politic. Şi de aceea cred că singura soluţie normală în această situaţie este să fie invitat preşedintele pentru a aduce dovezile necesare în sprijinul afirmaţiilor sale", a mai afirmat Tăriceanu.
Acesta s-a declarat împotriva "autonomiei pe criterii etnice", dar a pledat pentru "o descentralizare politică şi administrativă" a României şi a precizat că senatorii ALDE sunt împotriva proiectului de lege.
"Cred cu convingere că România trebuie să ia, cât de curând, decizia de a trece la o descentralizare politică şi administrativă, o decizie care, acum, este concentrată excesiv la nivel central şi vedem cât de nepotrivită şi păguboasă este gestionarea crizei coronavirusului numai de către Guvern şi deloc de către autorităţile locale. Dar nu pot fi de acord cu autonomie pe criterii etnice, care ar înfrânge, cum bine ştiţi, prevederi constituţionale clare în acest sens. De altfel, vă readuc aminte că în 2013, un proiect de lege promovat chiar de Guvern pe tema descentralizării şi autonomiei locale a fost respins de CCR pentru că nu respectă, printre altele, prevederea constituţională de la art. 1 din Constituţie", a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.
Senatul a respins, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul privind Statutul de autonomie a Ţinutului Secuiesc, care prevedea ca acesta să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.
Senatorii au votat telefonic în favoarea raportului de respingere întocmit de Comisia de administraţie - 126 de voturi "pentru" şi 9 'împotrivă'.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2020, 17:51)
Dnul Calin, poate aveti treaba si noi va retinem!
Cat ati fost "la putere" ce ati facut?
Nu pot sa uit imaginea marelui om politic cu lacrimi in ochi in timpul cercetarilor la Parchet! (cu ceva vreme in urma)
Mare Om Mare Caracter Demn de Admirat!
Nu si de urmat!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.04.2020, 22:41)
Asta e mai nesimtit decat parlamentarii UDMR.El nu trebuie sa solicite nimic nimanui.Poate doar sa fie suparat pe ma-sa fiindca l-a facut si nu l-a educat.