Premierul Tăriceanu a declarat ieri că nu are afaceri cu niciuna dintre persoanele nominalizate de Cozmin Guşă în scandalul afacerilor imobiliare cu Poşta şi neagă acuzaţiile potrivit cărora Executivul a emis o hotărâre prin care a trecut terenul din Calea Victoriei în proprietatea Poştei Române.
"Nu am afaceri cu niciunul dintre cei menţionaţi în declaraţiile făcute de domnul Guşă. Nu am afaceri în primul rând pentru că sunt prim-ministru, în al doilea rând nu există legături de afaceri între acele firme şi firma la care sunt acţionar. În al treilea rând, Guvernul nu a dat niciun teren Poştei", a declarat Tăriceanu, la sfârşitul şedinţei de Guvern.
Premierul a precizat că Executivul nu a dat terenuri şi nici nu s-a asociat cu cineva în această chestiune şi spune că dosarul de la DNA nu vizează decizia Guvernului din acest an. "Ţine de o companie de stat (Poşta Română n.r.) care a făcut procedurile prevăzute de lege şi în această privinţă vă dau asigurări că este legal. Procuratura are un dosar de un an de zile care nu este legat de decizia Guvernului din acest an", a conchis prim-ministrul.
Tăriceanu l-a acuzat totodată pe liderul PIN că face afirmaţii fără acoperire. "Am impresia că şi-a greşit meseria, trebuia să se facă procuror, dar probabil că încearcă să îmbine cele două activităţi, politica şi anchetele", a spus Tăriceanu.
Liderul PIN, Cozmin Guşă, a declarat ieri că cei care stau în spatele afacerilor imobiliare cu Poşta, grupul Popoviciu-Creţeanu, sunt parteneri de afaceri cu premierul Tăriceanu, căruia i-au construit show-room-ul Citroen din Capitală, dar şi cu Adriean Videanu, primarul Capitalei.
Mai precis, liderul PIN a arătat că însuşi premierul Tăriceanu şi firma sa, ATS, dealer autorizat Citroen, au beneficiat de afacerile cu terenuri scoase din proprietatea publică a statului. Cozmin Guşă susţine că omul de afaceri Gabriel Popoviciu a cesionat firmei lui Tăriceanu o bucată dintr-un teren din partea nordică a Capitalei înstrăinat de Universitatea Agricolă, iar un alt afacerist, Sorin Creţeanu, a realizat ridicarea construcţiei.
Deputatul independent a mai dezvăluit luni o altă afacere păguboasă cu terenuri a Poştei, făcută cu aceeaşi firmă, Imopost. În 2006, Poşta ar fi inclus în activele firmei un teren de pe strada Matei Milo pe care l-a subevaluat, folosind o metodă similară celei folosite în cazul terenului din jurul Cazinoului Victoria - proprietatea care a generat, potrivit lui Guşă. scandalul dosarului DNA deschis pe numele lui Chiuariu.
Guşă a dat presei o copie după un act adiţional prin care se majorează capitalul social al Imopost cu terenul respectiv, precum şi o evaluare făcută de o firmă imobiliară acelui teren, potrivit căreia acesta valorează 1,8 milioane de euro. Terenul şi imobilul ar valora, după calculele lui Guşă, 12 milioane de euro, fiind astfel subevaluat de către şefii Poştei, pentru ca statul să nu aibă participaţia majoritară în firma Imopost.
Informaţia a fost lansată iniţial de Cozmin Guşă duminică, potrivit NewsIn, într-o conferinţă de presă. El a spus că ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, este cercetat de DNA pentru un aviz dat în aprilie 2007 pentru HG 377/2007. "E vorba de o asociere ilegală a Poştei Române, pe baza unui ansamblu imobiliar, care s-a făcut fără licitaţie publică şi care s-a făcut în condiţiile în care acel ansamblu avea calitatea de proprietate publică a statului şi nu putea intra în asocieri patrimoniale", a explicat liderul PIN.