Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, că guvernul va încerca să promoveze, în perioada următoare, ordonanţa privind Fondul Proprietatea, a cărei aprobare a fost amânată din cauza unor "probleme neesenţiale" care au preocupat România.
"Este normal ca proprietarii să fie nerăbdători să fie gata actul normativ. Când România se ocupă de la 1 ianuarie de alte probleme neesenţiale, ca cel de sâmbătă, problemele cetăţenilor încep să fie neglijate", a afirmat Tăriceanu, citat de NewsIn.
La sfârşitul lunii aprilie, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, anunţa că va demara, pe durata a două săptămâni, consultări cu partidele parlamentare pe marginea ordonanţei Fondului Proprietatea, astfel încât să obţină consensul acestora asupra proiectului.
Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă postat pe pagina de internet a Ministerului Economiei şi Finanţelor în februarie, Cancelaria Primului Ministru, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, va emite titluri de despăgubire, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român, corespunzător despăgubirilor acordate potrivit prezentei legi şi care urmează a fi valorificate prin conversia lor în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau prin preschimbarea lor contra numerar în limitele legii.
Proiectul de ordonanţă dă posibilitatea ca titlurile de despăgubire să fie vândute, până la data realizării conversiei acestora în acţiuni emise de Fondul Proprietatea sau preschimbarea lor contra numerar, pe baza oricărui act juridic translativ de proprietate încheiat în formă autentică, sau ca efect al succesiunii.
Procedurile de listare la Bursă a minim 10% din titlurile companiilor încă necotate, din portofoliul de deţineri al Fondului Proprietatea, erau programate să înceapă până la data de 31 martie 2007 şi să se încheie până la 31 august, potrivit proiectului. Vosganian a recunoscut că termenele prevăzute în actualul act normativ sunt deja depăşite şi că acestea trebuie corectate.
Fondul Proprietatea, creat în 2005 ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, pe 29 decembrie 2005. Fondul Proprietatea are în portofoliul său acţiuni la 114 companii româneşti, iar capitalul său social este, în prezent, de 3,9 miliarde euro. Planurile guvernului prevăd listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti şi la o bursă internaţională, Londra sau New York. Până în prezent au fost emise titluri de despăgubire a căror valoare depăşeşte 400 milioane euro.
1. prim-ministru neesential
(mesaj trimis de che borala în data de 25.05.2007, 08:03)
Sfertodoctul Tariceanu maimutareste functia pe care inca o ocupa. El nu se poate ocupa decat de lucruri neesentiale, asa este construit. Fondul Proprietatea nu va fi cotat la Bursa in timpul madatului sau, chiar daca si-a propus sa se tina de scaun pana in primavara lui 2009.