Tăriceanu, vizită în Polonia

I.T.
Politică / 8 decembrie 2018

Călin Popescu-Tăriceanu (sursa foto: Twitter)

Călin Popescu-Tăriceanu (sursa foto: Twitter)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat în perioada 6 - 8 decembrie într-o vizită oficială în Republica Polonă la invitaţia omologului său, Stanislaw Karczewski, şi-a exprimat, în cadrul unor întâlniri cu înalţi oficiali, interesul pentru amplificarea relaţiilor economice bilaterale.

Tăriceanu a avut, în cadrul vizitei, întrevederi cu Andrzej Duda, preşedintele Republicii Polone, Stanislaw Karczewski, mareşalul Senatului Republicii Polone, Marek Kuchcinski, mareşalul Seimului Republicii Polone (Camera Deputaţilor), Jacek Czaputowicz, ministrul Afacerilor Externe, şi Jerzy Kwiecinski, ministrul Investiţiilor şi Dezvoltării, potrivit unui comunicat al Senatului publicat pe site-ul instituţiei.

De asemenea, Tăriceanu a avut o întrevedere privată cu Jaroslaw Kaczynski, preşedintele partidului de guvernământ Lege şi Justiţie.

El a apreciat frecvenţa şi calitatea dialogului dintre forurile legislative ale celor două ţări, evidenţiind contribuţia semnificativă la extinderea şi diversificarea domeniilor de cooperare şi a formatelor de dialog şi parteneriat strategic între state pe care diplomaţia parlamentară o are în contextul actual al evoluţiilor globale.

În cadrul întrevederilor, Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat importanţa proiectelor organizate împreună, precum "Trilaterala România-Polonia-Turcia", care se realizează la nivelul Parlamentelor şi al ministerelor de Externe, sau "Formatul Bucureşti (B9)", care se desfăşoară la nivelul şefilor de state, al preşedinţilor Parlamentelor şi al miniştrilor Apărării din cele nouă ţări care asigură flancul estic al NATO.

Potrivit sursei citate, a fost menţionat în mod special succesul primului summit parlamentar al Formatului B9, organizat la iniţiativa comună a preşedintelui Senatului României şi mareşalului Senatului Republicii Polone, găzduit în Palatul Parlamentului din Bucureşti, în perioada 17-19 aprilie 2018.

Tăriceanu a exprimat interesul pentru amplificarea relaţiilor economice bilaterale, deopotrivă în domeniul comercial şi al investiţiilor, arătând că noile posibilităţi oferite de formatul "Iniţiativa celor Trei Mări" trebuie valorificate în context regional prin iniţierea neîntârziată a unei cooperări între cele două ţări în domeniul infrastructurii de transporturi, de telecomunicaţii şi de energie.

"Tăriceanu a declarat că intervalul următor oferă României o oportunitate în plus pentru a-şi confirma vocaţia profund democratică şi europeană şi de a avea o contribuţie tangibilă şi efectivă în perioada de exercitare a Preşedinţiei Consiliului UE. El a insistat asupra importanţei pe care o are, în etapa actuală a construcţiei europene, asigurarea coeziunii la nivelul întregii Uniuni, preşedinţia rotativă pe care România o va prelua de la 1 ianuarie 2019 având acest obiectiv principal atât referitor la dezbaterile de negociere a unor dosare importante pentru viitorul UE, cât şi în privinţa întăririi politicilor prin care Uniunea va evita adâncirea clivajelor cu care se confruntă în prezent", se arată în comunicat.

Vizita include şi o deplasare la Gdansk, municipiu reşedinţă al voievodatului Pomorski (Pomerania). Acolo Tăriceanu va avea întrevederi cu Dariusz Drelich, voievodul (prefectul) regiunii, cu membri ai consiliului de administraţie al Portului Gdansk, cu reprezentanţi ai consiliului de administraţie al companiei Grupa Lotos, cu activitate de exploatare, rafinare şi comercializare în sectorul petrol-gaze şi cu un grup de angajaţi şi pensionari ai companiei, absolvenţi ai Universităţii de Petrol-Gaze din Ploieşti.

Cu prilejul deplasării la Gdansk, preşedintele Senatului va depune o coroană de flori la Monumentul Martirilor şi va vizita, în localitatea Sztutowo (34 km la est de Gdansk), Muzeul lagărului nazist Stutthof, primul lagăr de concentrare stabilit în afara Germaniei, care a funcţionat în perioada 2 septembrie 1939 - 9 mai 1945.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Face parte din eforturile lor disperate de a integra Romania in grupul de disidenta de la Visegrad si a o scoate din lumina reflectoarelor ue. Marile hotii nu se fac la lumina ci in intuneric sau semi intuneric si in niciun caz cu comisarii UE suflandu-ti in ceafa . Sa nu ne surprinda daca in 2019 nu se va demara o politica externa similara cu cea a poloniei si a ungariei, iar Romania se va dezice de UE.

    1. Comisarii europeni par din ce in ce mai apropiati comisarilor sovietici din vremurile de trista amintire. Perpetuarea termenului e doar o ironie a istoriei.

      Si da, Romania trebuie sa inceteze sa se comporte ca o sluga! Trebuie sa inceteze sa accepte orice imbecilitate diktata de parteneri. Exemple sunt destule: obligativitatea exportului resurselor naturale, achizitiile de armament, imigranti fara numar, etc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb