Ţării, cât mai mulţi studenţi!

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 12 iulie 2011

Cătălin Avramescu

Prin alte facultăţi s-a întâmplat acum câţiva ani. La noi, la ştiinţe Politice (Universitatea Bucureşti), abia anul trecut. Până atunci aveam admitere cu interviu dat în faţa unei comisii. Nu era simplu, mai ales la secţiile cu predare în engleză sau franceză. Anul trecut, facultatea a fost obligată să adopte metoda admiterii "cu dosar". Ajungi student doar pe baza notelor din liceu şi de la bacalaureat.

Efectele au fost devastatoare. Exis-tă un obicei, între profesori, să raporteze "perlele" pe care unii elevi sau studenţi le produc la examene. Mă tem că nu mai sunt în măsură să fac acest lucru. Nivelul este atât de scăzut acum încât aberaţia a devenit regula, nu excepţia. La examenul de istorie a gândirii politice procentul celor care au promovat, la sfârşitul anului I, este de circa 20%.

În facultăţi a apărut, datorită admiterii "cu dosar", un student de tip nou. Eu nu am întâlnit acest gen uman decât prin anii "80, când am fost elev, pentru doi ani, la un liceu industrial de periferie. Cunoştinţele lor sunt riguros egale cu zero. Mulţi dau foaia goală înapoi, la examenele scrise, ori lasă doar câteva rânduri, cu o grafie precară.

Mai gravă decât lipsa cunoştinţelor este lipsa motivaţiei. Numeroşi studenţi nu au nici o idee despre raţiunea pentru care au venit la facultate. Unii sunt înscrişi la două sau chiar trei facultăţi în acelaşi timp. Pe unii nu îi vezi decât la examene. Pe alţii, nici atât. Sunt simple nume trecute într-un catalog.

Întâlnirea cu asemenea personaje este o experienţă care te înmărmureşte, ca dascăl. Am avut de-a face, până acum, cu destule "poame". Însă aceştia erau excepţia. Ştiau că sunt "în ofsaid" şi încercau şi ei micile trucuri pe care studenţii le-au exersat dintotdeauna.

Acum însă, e cu totul altceva. Ai senzaţia că ai oprit pe cineva pe stradă să îl întrebi despre distincţia dintre Gemeinschaft şi Gesellschaft la Ferdinand Tönnies. Reacţia subiectului este de stupoare completă. Pur şi simplu nu înţelege ce îi spui. Şi nici de ce îi pui întrebări de acest fel. Puţini reuşesc să lege mai mult de două fraze cu un sens oarecare.

Ce s-a schimbat fundamental, printre altele, este ideea despre misiunea Universităţii. Înainte era o instituţie elitistă. Absolventul era, dacă nu un "om de cultură", atunci cel puţin un intelectual, un om cultivat. Acum, Universitatea a ajuns să fie privită ca o simplă şcoală de meserii.

Cum s-a ajuns aici? Principalul vinovat este, nu am nicio îndoială, chiar acest sistem, al admiterii "cu dosar". Altfel spus, eliminarea examenului de admitere la facultate.

"Dar ce vă împiedică să organizaţi examen?", vor întreba unii cititori. Să vă explic.

Pe la finele anilor "90 s-a introdus un sistem nou, al finanţării facultăţilor în funcţie de numărul de studenţi. Am criticat virulent sistemul şi am afirmat că acesta va duce învăţământul superior direct în mormânt. Mă tem că am avut dreptate. Bugetele facultăţilor devenind direct dependente de numărul de studenţi, acestea au început să scadă standardele la admitere. În scurt timp a devenit primejdios să organizezi orice fel de admitere, pentru că mulţi candidaţi ar fi migrat spre alte facultăţi. Aşa s-a ajuns la situaţia supra-realis-tă să avem mai multe locuri în facultăţi decât sunt candidaţi.

Pe scurt, familiile candidaţilor au fost mituite cu promisiunea că se va găsi un loc şi pentru copiii lor. Acest "trend" a apărut chiar în 1990, când Ministerul a cedat în faţa presiunii străzii şi a suplimentat locurile la admitere la câteva facultăţi foarte solicitate, precum Medicina. Ceea ce a început ca o fisură s-a transformat într-un torent. Rezultatul: inflaţia de diplome universitare.

Iar calitatea studenţilor s-a prăbuşit prin podea. Dacă înainte de 1989 râdeam de un coleg care credea că "azecii" s-au luptat cu Cortes, acum am descoperit studenţi care nu ştiu când a fost Evul Mediu.

Eliminarea selecţiei a transformat grupele de studenţi în eşantioane aleatoare de populaţie. Efectiv nu mai este o diferenţă semnificativă dacă angajezi o discuţie în metrou sau într-un amfiteatru despre un subiect academic precum teoria ciclurilor po-litice la Polibius. Statistic, rişti acelaşi gen de reacţie. Ca profesor, pierzi timpul pentru a recupera lucruri care trebuiau cunoscute din liceu.

Inutil să mai spun că sistemul este ineficient, din punctul de vedere al banului public. La finele primului an, cam 25% dintre studenţi oricum abandonează cursurile. Alţi 25% (nu neapărat aceiaşi) nu vin practic niciodată la ore.

Acum câţiva ani i-am reproşat unei foste ministre a Educaţiei situaţia deplorabilă generată de inflaţia de lo-curi şi de diplome. Mi-a răspuns: "Dar ce aţi vrea, domnule Avra-mescu? Ce să facă toţi tinerii aceia? Să stea pe stradă sau să ajungă la puşcărie?".

Raportez cu mândrie patriotică tovarăşei ministru. Aveţi dreptate, n-au ajuns pe stradă! Iar la intrarea în facultate s-a montat un aparat care distribuie sucuri şi ciocolată. Cine spune că nu s-a investit în învăţământ?

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Da, domnule Catalin ! asa ne trebuie daca "trebuie" promovate si ministarese ! ce cauta politica in universitate ?? vom avea iarasi academiciana ??.

    Foarte bun termenul " sunt inmarmurit" atata doar ca trebuia sa fie in contextul : tara este inmarmurita .... sau incremenita. 

    Asta-i de-a noastra : Tarii cat mai mult carbune ! .... 

    1. Nu raspund opiniei 1 si 2 ci incerc sa ma dumiresc: ce cauta acest domn,Catalin Avramescu in postul ce-l ocupa acum? Ce legatura are D-sa ,un fost tine tava al actualului jucator de la Cotroceni,un participant la degustarile cu Johny Umblaretu de la Ciresica sau aiurea, cu diplomatia? Sau este un viitor colectionar voios de voturi prin corespondenta predate in ritmul de un plic in 10milisecunde? Am inteles ca in adolescenta D-sale a facut un liceu industrial. Dupa care s-a straduit mult si ,gratie sistemului pe care-l critica , acum a ajuns profesor de politici ?! internationale la Universitatea din Bucuresti! !!? Atunci ,de fapt ce sunteti Dvs dle autor al editorialului de astazi din Bursa on- line? Cel mai bun profesor in politici internationale dintre matriteri sau sau cel mai bun matriter dintre specialistii in Hobbes ? Nu analizati, in editorialul de astazi , fondul problemei reale a sistemului de invatamant postdecembrist. Strans legat de situatia economica a tarii. Distrusa de spoliatorii banului public ! Cu industria la pamant si inglodata in datorii la gastile financiare din UE, FMI si aiurea! Ghinionul Dvs este ca autorul opiniei provine din sistemul universitar. Din care a iesit acum un deceniu. Si care cunoaste ambele situatii ale invatamantului: cea antedecembrista si cea postdecembrista. Exemplele citate de dvs in editorial se explica prin debusolarea unui tineret care nu-si gaseste rostul intr-o tara saracita de cei carora le-ati dus tava! Si le veti aduna voturile prin corespondenta din postul pe care-l ocupati acum ! Tineret care incearca sa-si gaseasca un loc de munca si ajunge in domeniul etnobotanicelor! Cu acordul discret al unui jucator cotrocenist. Si stimulat,tot discret, de o europarlamentara . Specialista in nu stie nimeni in ce! Dar cu succesuri ! La fel ,nu stie nimeni care! In ce-l priveste pe ministrul dvs de resort,dl Funeriu, situatia BAC-ului dat de D-sa in Franta este clara Dl Funeriu si-a dat BAC-ul in 1991! Nu are nici-o importanta. Hazliu ,dar trist ,fiind in fond o magarie ,este lipsa de diferentiere a subiectelor date la bacalaureat.Sa-i obligi pe candidatii de la BAC,din liceele cu profil de arta sa stie matematica sau biologie este ,in cel mai bun caz , o crasa lipsa de intelegere de catre actualul dvs ministru, dl Funeriu, a rolului pe care-l mai joaca ! Inca ..Intr-un Guvern care se pricepe la toate si la nimic ! La fel ca jucatorul de la Cotroceni.. In privinta editorialului de astazi,din Bursa on-line, ati demonstrat ca sunteti ..cel mai bun matriter..Adica un manipulator de constiinte . Valorand trei parale. Si daca aplicam regulile ingineriei valorii in privinta matriterului , ca persoana , valoarea acestuia scade rapid catre zero. Nici trei parale ! Va sugeram sa va schimbati profesia. Eventual incercand sa va ocupati cu agricultura. Pe bune!

      Omul mieu e un hodorog pensionar iertati'l ca e senil

      G.B. inseamna grupul B ,dle autor necunoscut al opiniei nr 4 Se pare ca opinia nr 3 si-a atins tinta. Pentru a cultiva putin mintea sculerului matriter,ajuns politolog, sa-i amintim titlul exact al disciplinei respective: Ingineria valorii de L.W.Crum. Si inseamna lucrul bine facut. Ce lucru bun a facut dl C.Avramescu ? Ce valoare a produs D-sa? Nimic ! De aici sugestia ca ar fi mai bine sa se apuce de agricultura si sa-l lase pe Hobbes & co in pace . Nu intereseaza pe nimeni ! Sau pe Polibius etc..etc Nu a produs ,in timp,decat diversiune mediatica on-line ,afisand o cultura ,discutabila. Pentru cine? Nu a inteles acest domn , Cat. Avram. ,ca lumea D-sale se va prabusi odata cu jucatorul principal ? Ca parghiile manevrate de jucator se vor rupe sub actiunea cetatenilor infuriati? Ca acel: Iesi afara ,javra ordinara ! strigate de manifestantii politisti se va materializa odata?Si ca seismul intern nu va cruta pe nimeni din fostii tine tava ? Chiar ambasadori ? In ce-l priveste pe nefericitul domn Funeriu, nu are nimeni, nimic, cu D-sa Un grup de avizati in domeniu a facut o investigatie in timp si au rezultat niste date. Ce nu intereseaza decat pe colectionari....Care la randul lor le stocheaza. Pentru istorie. Asa cum va deveni si dl C.Avramescu. Istorie....

    ...dragi cititori ca aceste randuri le scrie unul care e CONSILIERUL PRESEDINTELUI TARII DE CATIVA ANI BUNI... cica "Am criticat virulent sistemul şi am afirmat că acesta va duce învăţământul superior direct în mormânt." Cum adica_coane Cataline ? ai criticat.... si ce tzi s'a raspuns? Ca si tatane'su Basescu care face "constatari" in aceasta tara de 6 ani ... Pai de ce va platim bai nerusinatilor, ca sa'mi spuneti cum e rau in Romania, sa sa faceti ceva? Pana unde iti merge tupeul asta? ...macar de'ai fi scris nota ca esti consilier inainte de semnatura ca sa se prinda si imbecilii si analfabetii dumitale de studenti... pe care, apropos...II TRECI BINE MERSI...adica_CONSIMTZI la dezonoarea scolii pe care IPOCRIT O CRITICI!!!

    Tot este bine ca se aminteste starea de fapt a celor cu diplome. Sunt javrele imbecile care ne "conduc", adica ne fura banii!

    O precizare: in 1990 nu ministerul a fost cel care a suplimentat locurile la unele facultati ci jidanul idiot petre roman, pe atunci scula mara a tiganului cretin si criminal ion ilici iliescu, de patru ori presedente al rrominiei!

    Dintre rezultate observati medicii de familie, incompetenti total, care fura pe rupte bani din fondurile uriase ale asigurarilor de sanatate! 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb