Ţările arabe care acuzau Qatar de susţinerea terorismului au renunţat la blocadă

J.P.
Internaţional / 6 ianuarie 2021

Relaţiile diplomatice dintre Qatar şi alte patru ţări arabe care îl boicotau, Arabia Saudită EAU, Egipt şi Bahrain, au fost reluate după un embargo care a durat vreme de trei ani, a anunţat ministrul saudit de Externe, relatează BBC, citat de Digi24.

Prinţul Faisal bin Farhad a spus că cele cinci ţări au decis să renunţe la conflicte. Declaraţiile au fost făcute în cadrul sumitului Consiliului de Cooperare a ţărilor din Golf. Anterior, şi prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman s-a întâlnit cu emirul din Qatar.

"Astăzi s-a decis, datorită înţelepciunii liderilor din Golf şi Egiptului, să întoarcem pagina şi să restabilim toate relaţiile diplomatice cu Qatarul", a declarat ministrul saudit de Externe, în cadrul unui summit organizat între mai multe ţări din Golf. La deschiderea acestui summit, ţările participante au semnat un acord pentru "solidarite şi stabilitate".

Qatarul a dezminţit, anterior, acuzaţiile făcute de cele patru ţări, susţinând constant că îi este încălcată suveranitatea şi că este victima unei blocade.

Pe parcursul ultimelor luni, mediatori din partea Statelor Unite şi Kuweitului şi-au accentuat eforturile de a încheia conflictul dintre aceste ţări arabe, într-o încercare de a menţine ţările din Golf într-un front comun împotriva Iranului.

Ce a provocat conflictul dintre ţările arabe

Din iunie 2017, Arabia Saudită, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au rupt legăturile cu Qatar, acuzând această ţară că susţine grupuri islamiste şi că este prea apropiată de Iran şi Turcia.

Atunci, cele patru ţări au rupt relaţiile diplomatice şi comerciale cu Qatar, iar Arabia Saudită a închis singura graniţă terestră a Qatarului, izolând practic ţara. Vasele sub pavilion al Qatarului nu au mai putut intra în porturi, iar spaţiul aerian din regiune a fost şi el închis aeronavelor din această ţară.

Cele patru ţări arabe au pus, atunci, 13 condiţii Qatarului pentru revenirea la relaţii normale, printre acestea numărându-se şi închiderea postului Al Jazeera, reducerea relaţiilor diplomatice cu Iranul şi închiderea unei baze militare turce de pe teritoriul său.

Qatar a refuzat acuzând cele patru state arabe că încalcă legea internaţională şi că nu îşi va ceda suveranitatea. Pentru a putea supravieţui blocadei, ţara şi-a stabilit noi rute comerciale cu Turcia şi Iran şi s-a folosit de resursele sale de petrol şi gaz pentru a îşi consolida economia.

Deşi la începutul conflictului Donald Trump a fost de partea saudiţilor şi a denunţat Qatarul, în ultimii ani a luat o poziţie ceva mai neutră, iar începând cu sfârşitul anului trecut, administraţia sa a început o campanie de presiune direcţionată spre ambele părţi ale conflictului pentru soluţionarea acestuia.

Jared Kushner, ginerele lui Trump, a participat personal la summitul ţărilor din Golf.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb