Ţările care nu au fost afectate de COVID-19

A.D.
Miscellanea / 8 iunie 2020

Ţările care nu au fost afectate de COVID-19

Sunt puţine locuri care nu au fost atinse de pandemia de Covid-19. Dar există, totuşi, nişte ultime "puncte de rezistenţă" pe Terra, informează Digi24.ro.

Africa, continent ce părea cruţat pentru un timp de pandemie, nu mai are acum nicio ţară "neatinsă" după ce inclusiv izolatul Lesotho, ţară aflată la altitudine, practic o enclavă pe teritoriul Africii de Sud, a anunţat deja primele cazuri, la mijlocul lunii mai.

Totuşi, unele ţări par să fie scutite de acest val. Din 193 de state recunoscute de ONU, numai zece nu au declarat niciun caz de COVID-19.

Printre ele se numără Insulele Samoa, care numără 250.000 de locuitori. Afectat de o epidemie de rujeolă care a luat viaţa a 70 de copii, la sfârşitul anului 2019, acest arhipelag din Oceania a declarat rapid starea de urgenţă, şi-a închis şcolile şi aeroportul. Potrivit France Info, şeful statului a ordonat populaţiei o perioadă de post şi rugăciune, precizează sursa.

La nord de Australia, Vanuatu, ţară aflată în sudul Oceanului Pacific, compusă din circa 80 de insule ce se întind pe 1.300 de kilometri, nu a declarat niciun caz de COVID-19. Devastată de ciclonul Harold la 6 aprilie, micul stat s-a arătat reticent în a accepta ajutor din străinătate, de teamă că aceste ajutoare vor aduce cu ele o altă catastrofă: coronavirusul.

Un alt stat din Pacific cruţat de pandemie: Insulele Solomon şi cei 653.000 de locuitori ai lor. Cele 12 insule principale şi cele 1.000 de insuliţe care le înconjoară nu au până acum niciun caz de coronavirus.

Micronezia, stat federal ce ocupă o parte a arhipelagului insulelor Caroline, în largul Filipinelor, face parte, de asemenea, din aceste teritorii de la capătul lumii care au scăpat până acum de coronavirus.

La fel stau lucrurile şi cu Republica Nauru, o insulă-stat un pic mai mare decât Monaco, pierdută undeva în Oceanul Pacific. Cu cei 160 de turişti pe an este unul dintre locurile cel mai puţin vizitate de pe glob. Insula a interzis oricum accesul călătorilor care vin din China, Coreea de Sud, Italia, apoi Iran şi a suspendat zborurile care veneau din insulele Fidji, Kiribati şi Marshall.

Ceva mai la vest, între Filipine şi Indonezi, insulele Palau, aflate în inima Oceanului Pacific, au beneficiat de asemenea de pe urma izolării lor geografice. În ciuda contaminărilor cu coronavirus înregistrate la sfârşitul lunii martie în insulele Mariane de Nord, situate la est, guvernul nu a declarat niciun caz de COVID-19. În schimb, această ţară mică se confruntă cu lipsuri importante în materie de aprovizionare. Înainte de pandemie, compania United Airlines avea şase zboruri pe săptămână între Guam şi Palau. Acum există doar un zbor pe săptămână.

Insulele Marshall, formate din vulcani şi atoli de corali şi populate de numai 75.000 de locuitori, au rămas şi ele neatinse de coronavirus.

Nu au fost raportate cazuri nici în republica insulară Kiribati, cu cei 33 de atoli ai săi, situată între Polinezia şi Micronezia.

Toate aceste ţări sunt răspândite în Oceanul Pacific, uneori la depărtare de mii de kilometri de un oraş mare. Această izolare geografică, ce nu le aduce de obicei avantaje, acum s-a dovedit a fi un beneficiu salvator, cu atât mai mult cu cât sunt ţări care de obicei nu au sisteme de sănătate foarte solide. Sunt populaţii mici şi fragile, care n-au de pildă aparate de ventilaţie artificială. Dacă s-ar declanşa o epidemie, populaţia lor ar putea fi decimată.

Mai sunt două ţări care, până acum, nu au declarat niciun caz de contaminare cu noul coronavirus: Coreea de Nord şi Turkmenistan. În ambele cazuri, informaţiile trebuie privite cu reticenţă, pentru că sunt guvernate de regimuri autoritare, prea puţin înclinate să comunice, mai ales dacă este vorba de recunoaşterea unei epidemii.

De altfel, Coreea de Nord şi-a plasat în izolare forţele militare timp de 3o de zile, potrivit şefului trupelor americane staţionate în Coreea de Sud.

În Turkmenistan, nici măcar nu este voie să vorbeşti de coronavirus. Presa de stat păstrează tăcere, iar termenul nu apare în broşurile medicale distribuite în şcoli, spitale şi la locurile de muncă, potrivit Chroniques du Turkmenistan, una dintre rarele surse de informare independente, al cărei site este blocat în Turkmenistan, dar este găzduit de organizaţia Reporters sans Frontières.

Dacă aceste două ţări n-ar fi puse la socoteală, lista scurtă a teritoriilor neatinse de coronavirus s-ar reduce la opt, adică numai 4 la sută dintre ţările lumii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb