Liderii ţărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) vor semna săptămâna viitoare un acord privind înfiinţarea unei bănci proprii de dezvoltare, pentru a concura cu instituţiile economice internaţionale care nu le reprezintă îndeajuns, a anunţat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov.
Înfiinţarea "Noii bănci de dezvoltare" figurează prima pe lista summitului care va renuni în 15-16 iulie Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
Ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a precizat că principalele puncte de dezacord au fost depăşite, iar liderii BRICS vor putea parafa actul de naştere al noii bănci, cu o forţă de finanţare de 100 de miliarde de dolari, destinată în principal infrastructurilor.
"Trebuie introduse amendamente la legislaţie, inclusiv asupra legilor bugetelor, trebuie ratificate deciziile. Acest lucru va necesita timp şi, dacă ajungem în 2015, o vom lansa în 2016", a spus ministrul, citat de agenţiile ruseşti de presă.
Principiul creării acestei bănci, dar şi a unei rezerve comune de valute, a fost convenit în urmă cu doi ani. Dar, de atunci, negocierile au trenat şi summitul din martie 2013 din Africa de Sud s-a soldat cu un eşec.
Siluanov a precizat că fiecare ţară va contribui cu două miliarde de dolari, respectiv un capital de 10 miliarde dolari. Pentru a masca această sumă modestă, având în vedere ambiţiile foarte mari anunţate iniţial, ministrul rus a subliniat că forţa de creditare va fi de 100 miliarde dolari.
Sediul va fi fie la Shanghai, fie la New Delhi. Directorul instituţiei va fi numit pe cinci ani şi deciziile trebuie aprobate de patru dintre cele cinci ţări membre.
Ministrul rus a adăugat că banca, specializată în lucrări de infrastructură, va fi deschisă şi altor ţări membre ale ONU, dar cota rezervată membrilor BRICS va trebui să fie mai mare de 55%.