Ţările occidentale au exclus numeroase bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT

Ţările occidentale au exclus numeroase bănci ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 27 februarie 2022

Ţările occidentale au adoptat un nou set de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, în special prin decizia de a exclude numeroase bănci ruseşti din platforma interbancară Swift. De asemenea, s-au impus restricţii asupra activelor Băncii Centrale a Rusiei, informează news.ro.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat, sâmbătă seară, că decizia va "interzice oligarhilor ruşi să-şi folosească activele financiare pe pieţele noastre".

"Putin a pornit pe o cale care vizează distrugerea Ucrainei. Dar ceea ce face el, de fapt, este să distrugă viitorul propriei ţări", a scris von der Leyen pe Twitter.

Aceasta a anunţat şi restricţii asupra activelor Băncii Centrale a Rusiei.

"Acest lucru îi va îngheţa tranzacţiile şi va face imposibil ca Banca Centrală să îşi lichideze activele", a mai scris preşedinta Comisiei Europene.

Sunt vizate "toate băncile ruseşti deja sancţionate de comunitatea internaţională, precum şi, dacă este cazul, celelalte instituţii", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului german, a cărui ţară prezidează în prezent G7.

Aceste măsuri au fost luate de Statele Unite, Franţa, Germania, Marea Britanie, Canada, Italia şi Comisia Europeană.

Aliaţii occidentali spun că se vor "angaja, de asemenea, să impună măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-şi desfăşoare rezervele internaţionale în moduri care să submineze impactul sancţiunilor noastre".

De asemenea, va fi limitată capacitatea oligarhilor ruşi de a cumpăra cetăţenie în alte ţări. "Ne angajăm să acţionăm împotriva oamenilor şi entităţilor care facilitează războiul din Ucraina şi activităţile dăunătoare ale guvernului rus. În mod specific, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea cetăţeniei - aşa-numitele paşapoarte de aur - care să permită ruşilor bogaţi conectaţi la guvernul rus să devină cetăţeni ai ţărilor noastre şi să obţină acces la sistemele noastre financiare".

Germania s-a declarat sâmbătă pregătită să accepte o "restricţionare ţintită" a accesului Rusiei la platforma interbancară SWIFT, ca represalii faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar vrea o "limitare a pagubelor colaterale" alte unei astfel de măsuri.

Suspendarea Rusiei de la SWIFT "ar însemna un risc mare ca Germania să nu se aprovizioneze cu gaze naturale şi materii prime" din Rusia, declara săptămâna aceasta ministrul german al Finanţelor Christian Lindner.

Excluderea unei ţări din acest sistem de mesagerie care permite plăţi interbancare între instituţii din întreaga lume este considerată o "armă atomică" în domenul financiar.

Deconectarea unui stat de la SWIFT înseamnă împiedicarea propriilor bănci să facă tranzacţii cu bănci din ţara sancţionată.

Berlinul considera, de asemenea, că această măsură poate fi ineficientă, în contextul în care Moscova a ţesut în paralel legături strânse cu China.

"Mi-e teamă că Vladimir Putin a implementat de mult timp o alternativă acestui sistem SWIFT", declara Christian Lindner.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Și Belarus?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb