Ţările sud-est europene - vulnerabile la creşterea preţurilor la alimente şi energie

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 aprilie 2011

Ţările sud-est europene - vulnerabile la creşterea preţurilor la alimente şi energie

Ţările din Europa de Sud-Est vor avea rate de creştere economică cu mult sub nivelurile anterioare crizei, potrivit analistului Peter Brezinschek, Raiffeisen Research, din cadrul Raiffeisen Bank International AG.

Domnia sa a precizat că în aceste ţări produsul intern brut (PIB) va ajunge la 1,8% anul acesta şi la 3,4% în 2012. Spre deosebire de ţările sud-est europene, ţările din Europa Centrală, Rusia şi Ucraina, vor avea o creşterea economică uşor mai mică decât valorile medii de dinainte de criză. Astfel, PIB în Europa Centrală va fi de 3,1%, în acest an şi de 3,8%, în 2012.

Peter Brezinschek a declarat: "Europa de Sud-Est rămâne vulnerabilă în faţa creşterii preţurilor la alimente şi energie. Majoritatea ţărilor din Europa Centrală, precum şi din regiunea CIS, sunt mai rezistente la efectele negative ale preţurilor mai mari la energie şi la alimente."

Analiştii Raiffeisen Research au stabilit că economiile din Europa Centrală şi de Est sunt caracterizate de vulnerabilităţi extrem de diferite, în funcţie de structura lor economică şi de nivelul lor de dezvoltare economică.

Peter Brezinschek a precizat: "Rusia şi Ucraina sunt avantajate de poziţia lor de exportatori de energie şi, respectiv alimente, de faptul că poziţiile lor externe sunt mai sănătoase decât acelea ale majorităţii statelor sud-est europene, precum şi de uriaşul lor potenţial de a face economii energetice. Rezistenţa ţărilor central europene se datorează ponderii mici a energiei şi alimentelor în coşurile lor IPC, precum şi poziţiilor lor externe solide."

În schimb, vulnerabilitatea ţărilor est-europene faţă de creşterea preţurilor la alimente şi energie este cauzată, în principal, de ponderea mare a energiei şi alimentelor în coşurile IPC, de importurile importante de energie şi de poziţiile externe slabe structural, potrivit analistului Raiffeisen Research. Domnia sa a adăugat că riscurile de ţară asociate unor preţuri mai mari la alimente şi energie ar putea să îi îndepărteze pe investitori.

Piaţa de capital din Europa Centrală şi de Est - în revenire

Analistul Raiffeisen Research se aşteaptă ca tendinţa pozitivă de pe pieţele de capital din Europa Centrală şi de Est să continue în al doilea trimestru al acestui an.

Evoluţia în general mai pozitivă de la nivelul economiei globale şi abundenţa de lichiditate sunt condiţii bune pentru ca acţiunile de pe bursele din Europa Centrală şi de Est să crească cu încă 6-11%, potrivit analistului.

Peter Brezinschek a mai precizat că pieţele de capital din Europa Centrală şi de Est beneficiază de evaluările atractive şi de perspectivele de creştere ale companiilor locale. Perspectivele sunt pozitive, în ceea ce priveşte evoluţia preţului la acţiuni.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb