Tatăl Sibex-ului, Teodor Ancuţa, îi prevede moartea

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iunie 2013

Tatăl Sibex-ului, Teodor Ancuţa, îi prevede moartea

Interviu cu domnul Teodor Ancuţa, fost preşedinte Sibex

Reporter: Ce părere aveţi de convocarea AGA pentru desfiinţarea Depozitarului Central în vederea participării grupului Sibex la înfiinţarea contrapărţii centrale locale?

Teodor Ancuţa: Dacă veţi reciti ziarul BURSA din 16.05.2012, am declarat că zilele depozitarului Sibex sunt numărate.

Opinia mea este că oficialii Sibex încearcă să convingă acţionarii că nu se vrea distrugerea Sibex aşa cum am prezis încă din 29.04.2011, când am fost schimbat cu Cristian Sima.

Cred că aţi fi putut pune liniştiţi titlul articolului "Conducerea Sibex, gata să renunţe la piaţa spot şi a derivatelor" sau "Sibexul se apropie de închiderea porţilor".

Reporter: Dar nici cu doi emitenţi nu poate fi considerată o piaţă (piaţa spot de la Sibiu numără doi emitenţi).

Teodor Ancuţa: Aşa este, dar eu, în 2010, anul lansării pieţei spot, am reuşit listarea Sibex şi tranzacţionarea Prodplast Imobiliare pe ATS. Lis-tarea Sibex pe propria piaţă s-a făcut înainte de a fi listat BVB-ul.

De asemenea, ştiţi că erau avansate discuţiile cu listarea ADEPLAST ORADEA şi a unor societăţi comerciale din Cuj, Braşov şi Hunedoara.

Este adevărat că, după AGA din 15.12.2010, când au vrut să mă schimbe cu "Colombo" (n.r. Dario Colombo), am început şi eu să mă gândesc dacă a fost bine că 96,5% din acţionari au participat la majorarea capitalului social în decembrie 2010 cu 3,3 milioane de euro.

Am început să mă gândesc ce se va întâmpla cu banii acţionarilor dacă "puciştii" vor reuşi să mă schimbe. 3,3 milione euro, majorarea de capital social, au fost probabil "lampa" lui Sima.

De altfel, ziarul BURSA, în ediţia online din 26.09.2012, scria pe surse: "Cristian Sima intenţiona delistarea Sibex şi despăgubirea preferenţială a acţionarilor care erau şi clienţii WBS" - recitiţi în acest sens planul Sima - WBS.

Reporter: Care credeţi că a fost atu-ul dumneavoastră în faţa acţionarilor astfel încât i-aţi convins să vină cu atâţia bani în vârful crizei din 2010?

Teodor Ancuţa: În primul rând evoluţia ascendentă a Sibex-ului (dividendele), încrederea de altfel dovedită că nu am trădat pentru 1 milion de euro oferit de Sima, munca până la epuizare, cinstea şi corectitudinea.

Cum Bursa de la Varşovia este acţionară la Sibex şi nu la o altă bursă? Şi au cumpărat acţiunile cu 4 lei.

Domnul Ludwig Sobolevsky (n.r. fostul şef al Bursei poloneze) a sunat pentru prima dată cu clopoţelul la des-chiderea pieţei spot la Sibiu (Bursa din Emirate ar fi cumpărat de asemenea 5% din Bursa de la Sibiu, bursa de la Sofia ar fi dezvoltat derivatele cu Sibex-ul etc). Sunt multe, foarte multe premiere făcute la Sibiu şi nu la Bucureşti, şi foarte multe proiecte nerealizate. Un colectiv mic, condus bine, a realizat ceea ce nu a crezut nimeni, foarte multe lucruri în premieră.

Reporter: Cine credeţi că este de vină că s-a ajuns în această situaţie la Sibex?

Teodor Ancuţa: În primul rând, cei care şi-au vândut voturile, cei care, în decembrie, au fost de partea mea, iar apoi, în 29.04.2011, au trecut în barca lui Sima, sigur, nu dezinteresaţi. De altfel şi domnul Iordache (n.r. Mihai Iordache, colaborator al ziarului), care nu a fost lângă bursa din Sibiu aproape niciodată, scria într-un articol din Bursa din 30.07.2012 "Care este viitorul Sibex?".

Conform informaţiilor mele, foarte sigure de altfel, (Sima) le-a făcut şi o invitaţie de documentare în străinătate (SIF-urilor).

Şi tot dânsul nota: "Odată ales (Sima), de marile sale promisiuni revoluţionare ale acestei burse s-a ales praful şi nici măcar praful".

Reporter: Ce se întâmplă cu acţiunile Sibex, de aproape două luni nu s-a mai tranzacţionat nicio acţiune?

Teodor Ancuţa: Preţul acţiunilor reflectă mersul societăţii.

De la 1,70 lei în aprilie, mai, iunie 2011, când s-au tranzacţionat peste 6 milioane de acţiuni, acum nu se mai vând nici 10.000 de acţiuni la 0,80 lei.

Cele 27 de milioane lei lichidităţi - dacă s-ar da acţionarilor ar reveni 0,80 lei/acţiune - sunt bani pe care-i pot lua acţionarii urgent. La fel, capitalul social al Casei de Compensaţie, dacă ar fi împărţit acţionarilor, ar reveni aproape 1 leu pe acţiune.

În plus, din 40 de intermediari, probabil că acum au mai rămas vreo 15.

Reporter: Vreţi să spuneţi că ar fi bine să se desfiinţeze Sibexul, creaţia dumneavoastră?

Teodor Ancuţa: Dacă vreţi răs-punsul meu sincer, urgent aş desfiinţa toate cele trei societăţi ale grupului şi aş da banii acţionarilor şi nu aş mai lăsa "termitele" să îi mănânce aşa cum au făcut în ultimii doi ani.

Personal, cred că se va aproba în AGA desfiinţarea depozitarului, SIF-urile îşi vor lua urgent participaţiile, vor merge cu acestea la CCP Bucureşti, unde cred că se va implica şi BNR. Casa Română de Compensaţie de la Sibiu rămâne fără obiectul muncii, iar Sibex-ul singur nu îşi mai găseşte rostul în "eter".

Părerea personală este că trebuie convocate AGA la toate cele 3 societăţi pentru desfiinţarea lor, returnarea capitalului social de la Depozitar şi Casa către Sibex, desfiinţarea lor şi restituirea banilor care mai sunt către acţionari.

Reporter: Asta sună a : "Eu te-am făcut, eu te omor"?

Teodor Ancuţa: Nu, dar îmi pare rău de acţionarii care au fost lângă mine 17 ani, cei cu care am clădit cărămidă cu cărămidă, cei care şi-au investit banii şi încrederea în viitorul Sibex, iar acum, cum zicea domnul Iordache, să ajungă să ia praful.

Reporter: Se vor desfiinţa derivatele în România, Sibex-ului nu îi mai daţi nicio şansă?

Teodor Ancuţa: Se vor muta toate la Bucureşti şi cu această ocazie ţin să le mulţumesc celor care au stat lângă mine atâţia ani şi sperăm ca cineva să îi pedepsească pe cei care şi-au bătut joc de banii şi munca investiţi în aceste societăţi.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Se mai baga si el in seama pe la evenimente

    1. El a facut Sibex-ul si l-a tinut si l-a crescut; tu ce ai facut, altceva decit sa latri?

    ancuta, cu bunele si relele lui(orgoliu de oltean) a CLADIT un brand...altii, nu!

    Evident, la o analiza rece si lucida, in lipsa unui proiect credibil si care sa aiba sustinerea majoritatii actionarilor, varianta sustinuta de dl. Ancuta pare a fi cea mai rationala deoarece asigura o recuperare partiala a sumelor investite. Nu cred ca banii actionarilor trebuie "sechestrati" intr-o societate care nu mai are proiecte viabile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb