"Taxa pe lăcomie" va fi modificată

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 5 martie 2019

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice: "Mi-am asumat în scris că taxa pe activele bancare nu va fi legată de valoarea indicelui ROBOR"

OUG 114/2018 are aspecte bune, are şi aspecte ce pot fi modificate, dar ea nu trebuie abrogată, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea iniţiată de parlamentarii PNL cu privire la necesitatea abrogării acestui act normativ.

Înainte de dezbaterea din Camera Deputaţilor, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat că taxa pe activele financiare nu va fi legată de ROBOR, precizând că şi-a asumat acest lucru şi în scrisoarea trimisă către Standard & Poors.

Eugen Teodorovici a declarat: "Mi-am asumat în scris că taxa pe activele bancare nu va fi legată de valoarea indicelui ROBOR. Nu vor fi taxate titlurile de stat, împrumuturile pentru unităţile administrativ - teritorial, programele guvernamentale şi partea de împrumuturi în economie - persoane fizice şi persoane juridice - aşa cum au solicitat şi cei de la Asociaţia Română a Băncilor".

Premierul Viorica Dăncilă a menţionat, de la tribuna Camerei Deputaţilor că prin OUG 114/2018 au fost luate măsuri prin care s-a urmărit asigurarea unor venituri necesare construcţiei de şcoli, spitale şi autostrăzi.

Viorica Dăncilă a spus: "Deşi pretinşii «specialişti» discută despre impactul negativ al măsurilor stabilite de Guvern, aproape toţi uită că cel mai important capitol din ordonanţa de urgenţă se referă la instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice.

De asemenea, nimeni nu spune că prin acest act, Guvernul, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, stabileşte ca domeniu strategic sectorul construcţiilor şi oferă acestuia un set de facilităţi prin care este stimulat programul de investiţii menite să ducă la creşterea economică".

Premierul s-a referit şi la faptul că prin actul normativ s-a înfiinţat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, prin care vor fi finanţate investiţiile autorităţilor locale şi ale universităţilor, doar pe baza autorizaţiei de construcţie. Investiţiile ar urma să fie făcute în domenii prioritate precum sănătate, educaţie, apă - canalizare, reţea de energie electrică şi reţea de gaze, transport, drumuri, salubrizare, cultură, culte, sport si locuinţe.

Domnia sa a precizat că prin actul normativ adoptat de Guvern la finalul anului trecut, în sectorul energetic vor fi protejaţi consumatorii casnici prin instituirea unui mecanism nou, iar în domeniul gazelor naturale, preţul va fi plafonat la nivelul stabilit ca medie a preţului gazelor din producţia internă.

Acest lucru a fost criticat de deputatul liberal Virgil Popescu care a declarat: "Preţul respectiv este plafonat doar pentru furnizori, nu pentru producători. De aceea, clienţii finali vor plăti mai mult, inclusiv la facturile de electricitate. Ar mai trebui să ştiţi că taxa de 2% se va aplica atât la offshore, cât şi onshore, pentru că este o taxă de licenţiere plătită la ANRE şi se va regăsi şi ea în facturile clienţilor finali".

Opinia lui Virgil Popescu a fost împărtăşită şi de preşedintele USR, deputatul Dan Barna, de cei de la UDMR, de la PMP şi de la Pro România.

Aceeaşi abordare a existat şi cu privire la taxa stabilită prin OUG 114/2018 în domeniul comunicaţiilor, unde premierul Viorica Dăncilă a dat exemplul Franţei, iar reprezentanţii opoziţiei au susţinut că această nouă taxă se va regăsi în facturile finale plătite de clienţi.

Discuţii aprinse au fost şi pe capitalizarea de 800 milioane euro impusă de Guvern administratorilor fondurilor de la Pilonul II de pensii şi cu privire la txa de 2% pe activele bancare.

Viorica Dăncilă a susţinut că randamentele la pilonul II de pensii sun inferioare inflaţiei şi că modificarea legis-laţiei a avut drept scop recompansarea performanţei şi implicarea capitalurilor fondurilor respective.

În schimb, deputatul Dan Barna a afirmat: "Răul cel mai mare din OUG 114 este desfiinţarea de facto a pilonului II de pensii. Companiile respective nu şi-au recuperat investiţiile iniţiale, iar acum le cereţi să se capitalizeze cu 800 de milioane euro, prin acest act normativ ce reprezintă o inginerie financiară care aparţine celor doi condamnaţi penal care conduc Guvernul: Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov".

Deputatul Raluca Turcan, lidera grupului PNL din Camera Deputaţilor a spus că OUG 114 este "ordonanţa lăcomiei grupului condus de Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov şi un act normativ ce pune piedici pilonului II de pensii, administraţiilor publice locale, activităţii bancare şi companiilor din energie".

În legătură cu taxa pe activele bancare, prim-ministrul Viorica Dăncilă a menţionat că prin instituirea acesteia a avut în vedere corectarea practicilor incorecte faţă de populaţie, întâlnite în sectorul bancar. Domnia sa a precizat: "Guvernul este deschis la dialog şi în zilele imediat următoare vor avea loc discuţii, atât cu reprezentanţii din domeniul energiei, cât şi cu cei din sectorul comunicaţiilor, astfel încât, împreună, să identificăm cele mai bune soluţii. Guvernul susţine realizarea unui cadru legal echilibrat cu avantaje pentru toate părţile implicate. Vă asigur că analizăm cu atenţie şi efectele taxei pe activele financiare, prevăzute de OUG nr. 114/2018, asupra sustenabilităţii finanţelor publice şi ale economiei reale".

În legătură cu taxa pe activele bancare, fostul premier Mihai Tudose, actual deputat din partea Pro România, a afirmat: "Eu sunt unul dintre cei care nu pot fi acuzat că sunt prietenul sistemul bancar. Dar, în privinţa taxei din sectorul bancar, una este să culegi merele şi alta să tai pomul. Toate aceste taxe, vor fi plătite de către cetăţeni".

În finalul dezbaterii, premierul a sus-ţinut că nu va abroga OUG 114, ci o va modifica deoarece actul normativ are şi aspecte bune menite să dezvolte economia românească şi investiţiile în ţara noastră.

Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), prin preşedinţii Confederaţiilor patronale reprezentative la nivel naţional au solicitat, ieri, Parlamentului amânarea cu şase luni a aplicării a cinci aspecte reglementate prin OUG 114/2018, cu impact major asupra funcţionalităţii (chiar a viabilităţii) mediului de afaceri.

Patronatele nu sunt de acord cu suprataxarea băncilor în funcţie de creşterea ROBOR, cu suprataxarea companiilor din energie cu 2% pe cifra de afaceri, suprataxarea companiilor din telecomunicaţii cu 3% pe cifra de afaceri, limitarea activităţilor cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi nici cu majorarea capitalului administratorilor fondurilor de pensii.

ACPR confirmă intenţia de a oferi întregul suport decidenţilor, în structurile parlamentare, prin oferirea expertizei deţinute, astfel încât să fie identificată soluţia optimă OUG 114/2018, inclusiv prin propuneri de completare, modificare sau abrogare a unor prevederi concrete.

Amânarea cu 6 luni a aplicării acestor componente ale OUG 114/2018 va permite găsirea unor soluţii care să corespundă scopului Guvernului, fără a dăuna major mediului socio-economic, va face posibilă găsirea unor soluţii acceptate şi acceptabile.

------

PNL a anunţat că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, legată de OUG 114/2018.

Ludovic Orban, preşedintele PNL a spus: "Biroul Executiv a decis ca, împreună cu alţi parteneri din Opoziţie, să depunem o moţiune împotriva ministrului Finanţelor, în care principalul reproş pe care îl facem şi principalul mesaj pe care îl transmitem este acela de abrogare a OUG 114, pentru că acest act guvernamental poate să distrugă România, să ducă la dispariţia oricărei creşteri economice şi poate arunca România în criză şi în recesiune".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ce vor astia sa taxeze? credite cu buletinul? creditele luate de electoratul lor? pentru astia cu buletinul bancile sunt cea mai buna solutie, IFNurile si camatarii sunt peste banci. teodorovici, ce taxati voi?

    1. are posibilitatea de a fi evaluat prin doua metode si anume cea standard si cea a modelelor interne. Voi propune ministrulul sa impoziteze activele care sunt evaluate prin metoda standard si cer acordul BCE

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb