TAXAREA SUPLIMENTARĂ A SALARIILOR MARI - MĂSURĂ DE TIP ROBIN HOOD Grindeanu, în război cu multinaţionalele

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Companii / 9 ianuarie 2017

Grindeanu, în război cu multinaţionalele

CASS pe chirii şi drepturile de autor rămân plafonate la maxim cinci salarii

Tranzacţiile cu terenuri şi construcţii sub 450.000 de lei nu vor mai fi impozitate

-------

Actualizare 12:15 Analist: "Efectele pozitive asupra microîntreprinderilor prin reducerea impozitelor sunt anulate de creşterea cheltuielilor cu salariile"

Efectele pozitive asupra microîntreprinderilor prin diminuare impozitelor sunt anulate de creşterea cheltuielilor cu salariile, ca urmare a majorării salariului minim pe economie din 1 februarie 2017, a declarat luni analistul financiar Iancu Guda, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

Guda a afirmat: "Efectele pozitive asupra microintreprinderilor prin diminuarea impozitelor sunt anulate de creşterea cheltuielilor cu salariile. În esenţa, vorbim despre o redistribuire a veniturilor orientate posibil către stimularea consumului, care nu are efecte benefice pe termen scurt asupra companiilor româneşti deoarece consumul se orientează preponderant către importuri".

Analistul susţine că această ordonanţa sprijină 90% din companiile din România, care intră în categoria microîntreprinderilor cu venituri anuale sub 500.000 euro, iar prin diminuarea impozitării impactul benefic este estimat, în scenariul de bază, la 955 milioane de lei.

Guda a subliniat: "În ciuda acestui fapt, estimez că efectul fiscal pozitiv asupra companiilor va fi compensat în întregime de creşterea cheltuielilor cu salariile, în scenariul foarte probabil în care microintreprinderile înregistrează o pondere de 25% a cheltuielilor salariale aferente angajaţilor care sunt plătiţi la nivelul salariului minim".

Analistul estimează că noile reglementări au impact în mod direct asupra a nouă din 10 companii, care au în jur de 1,2 milioane de angajaţi.

Guda a spus: "Salariul minim pe economie a fost majorat de 12 ori în ultimii opt ani, şi a crescut mult mai rapid decât nivelul productivităţii medii, ponderea acestuia în salariul mediu brut înregistrat la nivelul economiei crescând de la 27% în anul 2008, până la 43% în anul 2016".

O măsură de reducere a costurilor fiscale pentru microîntreprinderi, condiţionată de reinvestirea economiilor generate astfel în investiţii pe termen lung pentru dezvoltarea afacerilor, ar fi avut un efect mult mai puternic în economie, prin reducerea fenomenului de polarizare şi creşterea păturii de mijloc în rândul firmelor romaneşti, consideră analistul, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Cei cu salarii mai mari de cinci venituri medii brute lunare vor trebui să vireze contribuţii mai mari la sănătate şi pensii, începând din aprilie, după ce Guvernul a decis, vineri, prin ordonanţă de urgenţă, să elimine plafonul care limita aceste taxe.

Măsura a fost luată la pachet cu majorarea salariului minim pe economie, la 1.450 de lei lunar, începând cu 1 februarie, dar şi cu eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile din dobânzi şi dividende.

Renunţarea la plafonul pentru CAS şi CASS afectează 36.000 de salariaţi, astfel că a fost criticată dur pe reţelele de socializare, în special de corporatişti, unii numind-o măsură "de tip Robin Hood". Principalele afectate vor fi multinaţionalele, care au deja bugetele făcute.

Premierul Sorin Grindeanu a prezentat măsurile adoptate vineri drept o echilibrare a veniturilor şi cheltuielilor bugetare: "Eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, aici avem undeva în jur de 36.000 de beneficiari. Veniturile cresc cu 500 de milioane lei, deci nu vorbim doar de cheltuieli, care ar acoperi eliminarea CASS pentru veniturile din investiţii şi alte activităţi şi, de asemenea, creşterea salariilor pentru sectorul de cultură pe care astăzi o adoptăm. 500 de milioane venituri pe partea asta cu plus, cheltuieli cu minus".

Un alt exemplu dat de şeful Guvernului a fost eliminarea plafonului CAS pentru aceeaşi categorie de salariaţi: "De asemenea, un plus pe venituri de 1,4 miliarde prin eliminarea plafonului CAS pentru cei cu salarii de cinci ori mai mari, care ar acoperi creşterea pensiei minime de la 400 la 520 lei de la 1 martie, transportul gratuit CFR pentru toţi studenţii şi mai mult decât dublarea burselor, de la 83 la 201 lei. 1,4 miliarde cu plus pe venituri, 1,4 miliarde pe aceste măriri".

Potrivit ordonanţei de urgenţă, se introduce excepţia potrivit căreia, persoanele care realizează venituri din investiţii şi/sau din alte surse nu datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri dacă, în cursul anului fiscal realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoană juridică sau venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Conform proiectului de OUG, postat pe siteul Ministerului Finanţelor, cei care au venituri din drepturi de autor, cu reţinere la sursă a contribuţiilor, sau chirii, vor datora CASS plafonat de cinci ori câştigul salarial mediu brut.

Impozit de 1% pentru microîntreprinderi

În ceea ce priveşte "Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor", ordonanţa de urgenţă aduce următoarele elemente de noutate. În primul rând, majorează limita veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro, modificând astfel una dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiţia microîntreprinderii, potrivit comunicatului Guvernului, unde se mai arată: "De asemenea, în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă şi pentru aşezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderi, se stabileşte o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi şi se abrogă cota actuală de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat".

O altă măsură constă în eliminarea impozitului pe venit datorat de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţilor cu caracter sezonier, în baza contractului individual de muncă, încheiat pe durată determinată, potrivit Guvernului: "Măsura propusă are ca efect dezvoltarea unui capital uman calificat. De asemenea, măsura are scopul să fidelizeze forţa de muncă autohtonă, prin stabilitatea raporturilor contractuale de muncă şi diminuarea migrării personalului specializat pentru aceste activităţi, cu un impact semnificativ în plan social".

De asemenea, se modifică modalitatea de stabilire a impozitului pe venit datorat pentru veniturile obţinute din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, astfel: "Se introduce un plafon neimpozabil în cazul veniturilor obţinute ca urmare a transferului dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, în sumă de 450.000 lei; - peste această sumă, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% la diferenţa dintre valoarea declarată de părţi şi suma neimpozabilă de 450.000 lei.

Decizia are scopul încurajării vânzării imobilelor, ceea ce permite creşterea industriei construcţiilor, orientată spre construcţia de locuinţe".

În prezent, la transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel: "Pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv: - 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv; -peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv; - Pentru imobilele descrise mai sus, dobândite la o dată mai mare de 3 ani: -2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv; -peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv".

Guvernul a mai anunţat că un alt element de noutate constă în deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor a contravalorii serviciilor medicale furnizate sub formă de abonament, servicii medicale preplătite pe care furnizorii le oferă în mod direct abonaţilor şi nu prin intermediul asigurătorilor, în afara serviciilor din pachetul de servicii medicale de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate, suportate de angajaţi, pe lângă primele de asigurare voluntară de sănătate (conform Legii nr. 95/2006, republicată), în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Grindene, mai Papusaha masculina, stai in banca ta, ca te frigi!Este vorba de bani, nici ocnasul Dragnea nu te mai salveaza!!!Tu vezi-ti de cretinismele tale si de mimoza de la interne!

    1. Postacule paiata, dispari

      Banuiesc ca esti un om tare amarat, traiesti din ajutorul social, nu???

      Te scalzi in lux din 0,3 lei postarea?

      Tu atat primesti, dupa ca ce ai capul mic, sta si creierul lejer, nu?

      Asta-i piata. Tu, usor agramat si complet incoerent, faci mai mult de 0,3?

    Catre dl Prim Ministru Grindeanu,

    Catre dl Presedinte Dragnea, 

    Catre PSD, 

     

    Sunt un contribuabil care intra in categoria celor 36000 de oameni care vor plati taxe marite prin eliminarea plafonului de 5 salarii. Si nu ma deranja prea tare CAS-ul, intelegand ratiunile economice ale plafonarii contributiilor sociale pe care un cetatean ca mine le va obtine la varsta pensiei de la statul roman. Plafonarea de pana acum actiona si ca limita la numarul de puncte de pensie pe care le puteai acumula din contributia personala. Exista un maximum de 5 puncte de pensiei. Acum va disparea si aceasta limita si mai mult din banii mei vor fi investiti in fondurile private obligatorii dar si in pensia de stat. 

    Dar, frustrarea incepe sa creasca, pentru ca, in mod discretionar, nu ati eliminat plafonarea. Ati pastrat-o cu dedicatie pentru cei platiti prin drepturi de autor. Acestia sunt moderatorii de programe TV care va invita in fiecare seara. Este prima mita pe care le-o acordati. Actul este straveziu si evident pentru toata lumea. 

    1. Ai salariu mare,,,,,plateste!

      ai salariu mic, frustratule

      Situatia nu trebuie interpretata ca o majorare de taxe (pentru ca nu este asa) ci ca o incetare a acordarii unei favori constand in reducerea CASS/CAS (altfel spus, statul considera ca nu mai este cazul sa va ofere in continuare acest cadou asa incat cei aflati in aceasta situatie trebuie sa spuna multumesc pentru ceea ce au primit pana acum si sa mearga mai departe cu ceea ce au si cu satisfactia ca statul le-a acordat pana acum acest cadou desi erau multi altii care ar fi avut nevoie mai mare de el si nu l-au primit). Grindeanu face o redistribuire a cadourilor bugetare tinand cont ca sunt categorii sociale pentru care un astfel de cadou inseamna mult mai mult decat pentru voi (voi nu o sa mai mergeti in concediu in Bali ci doar in Tenerife in timp ce multi altii vor reusi sa puna alaturi de paine si o bucata de salam). Din punctul meu de vedere guvernul a procedat corect in privinta CASS/CAS iar reactia ta este una rezonabila si de bun simt (nu precum cea a primatei de la postarea 1) ceea ce este de apreciat.

      Deja din discutiile cu multinationalele...se incearca angajarea acestor persoane prin externalizare.........alte offshoruri....

      papagalilor di multinationale va credeti destepti dar sunteti niste roboti fara sa ginditi, stiti numai sa executati,masura referitoare laCAS este in favoarea voastra nu in defavoare,mai studiati si legile

      Vine impozitarea cifrei de afaceri. Să ne spui ce mai auzi din discutiile cu multinationalele. Faceti sedinta in sufragerie?

      ...Ne ajunge favoarea ..pentru CASS care-l platim la nivel de 5 salarii..Iar pana sa intram noi in acest "favor" o sa treaca mult timp.....Romania va deveni atunci o tara ..bananiera....Daca in 27 de ani s-a facut ce s-a facut in aceasta tara...,daca aplicam regula de trei simple..va dati seama ce in urma ramanem fata de alte tari...Ma gandesc sa platesc acesta taxa in alta tara mai sigura d.p.d.v al credibilitati...

      Domnule, mergi si plateste taxa unde doresti.

      Vânătorule, situația corporatiștilor este foarte interesantă. Eu nu m-aș plânge deloc dacă aș fi în locul lor. Salariul mediu brut folosit pentru CAS pe 2016 a fost de 2681 lei. Estimez că pe 2017 va fi 2900 lei. Cinci salarii = 14500. Mă refer la cei cu salarii brute de peste 14500 de lei pe lună.

       

      După cum și mesajul 2 o spune, limitarea contribuției CAS la 5 salarii nu era un cadou, Vânătorule. Era o limitare. Vezi tu, cu fiecare contribuție la CAS (și nu CASS), tu acumulezi o parte dintr-un punct de pensie care ți se va întoarce cândva în viitor. Sau/și acumulezi în fondurile private obligatorii. Randamentele acestora sunt mult superioare produselor de investiție obișnuite. 

       

      Ce vreau să spun este că, dacă cineva ar avea perspectiva economisirii, și-ar dori să poată contribui mai mult la pilonul 2 dar nu îl lasă legea. Chiar și contribuția la fondul public nu este rea, punctul de pensie având o valoare stabilită în raport cu restul societății... crește ea, crește și valoare punctelor de pensie. .... Una peste alta, suma care merge la CAS este o investiție care se va întoarce către corporatiști cu mult profit peste câteva zeci de ani. Este un avantaj faptul că vor fi lăsați să contribuie cu mai mulți bani la cele două fonduri (public și privat) obligatorii.

      Limitarea unei datorii/obligatii la un anumit nivel presupune anularea restului din datoria/obligatia respectiva astfel incat aceasta parte din datorie lasata astfel la dispozitia datornicului prin bunavointa societatii reprezentata de guvern capata practic caracteristicile unui cadou.autentic. Deci, este un cadou oferit sub forma limitarii unei datorii. Referitor la eventualele pensii ... am o singura intrebare - Care pensii? Cati dintre noi se vor mai bucura de pesnii si mai ales pentru cat timp?

      Spui aiureli; un om cu salariu mare tinea in spate pana acum 5 salariati cu salarii medii; acum va tine 6/7/10/ etc. Cam care este cadoul de care vorbesti tu ca a fost acordat pana acum: ca 1 om tine in spate echivalentul a 5 salariati medii ? Asta este cadou oferit de stat omului cu salariu mare ? Daca iti functioneaza logica, o sa vezi ca este exact pe dos: statul este DEGREVAT (statistic bineinteles) de grija de a asigura inca 5 locuri (statistice) de munca.

      CASS funcționează cum spui tu... plătești acum și cu asta basta ... ești sănătos, să îți fie de bine.

       

      Însă în privința CAS (adică a pensiilor publice) eu contez pe ele. Gândește în felul următor... punctele pe care le acumulezi te vor diferenția față de alt pensionar. Dacă ai 5 puncte de pensie (limita maximă dată de plafonarea despre care vorbim), când vei fi pensionar, te vei vedea menționat la TV "pensiile nesimțite", deși nu se referă la tine, nefiind pensii speciale ci contribuite cu fiecare bănuț. 

       

      Părerea mea, fundamentată și pe deciziile CCR și ale altora prin lume, este că pensia publică este un element important. Tu spui că este neglijabil. Eu consider că acest pilon ar putea furniza 1/4-1/3 din veniturile la pensie... restul venind din pilonul 2 și propriile investiții/economii. 

      Dacă cineva strânge 5 puncte de pensie atunci se apropie de pensia medie europeană (deci va trăi bine)... dacă va fi suplimentată și de pilonul 2 și economii, atunci viața pensionarului român va fi frumoasă oriunde pe planetă. 

    Eu aș fi curios care sunt grupurile de pe feisbuc unde corporatiștii discută despre taxa Robin Hood. Aș vrea să știu ce gândesc. Ne puteți spune?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb