TBI Bank, subsidiara locală a băncii TBI Bank EAD Sofia operată de grupul TBIF Financial Services, vrea să acorde în acest an credite de 60-70 milioane de euro pentru persoane fizice şi IMM-uri şi să atragă depozite de 30-40 milioane euro, având deja o firmă care a depus 100.000 de euro. "Ne propunem pentru acest an depozite de 30-40 milioane de euro şi credite noi de 60-70 milioane euro pentru retail şi IMM-uri. Ca structură, retailul credem că va fi majoritar, cu o pondere de 60%, restul revenind IMM-urilor", a declarat directorul executiv al TBI Bank Florentina Mircea, citată de Mediafax.
Totodată, cota de piaţă vizată este de 1,5%-2% într-o perioadă de trei ani.
Banca mizează în special pe clienţii existenţi ai firmei de leasing şi ai celei de credite de consum, având un portofoliu de circa 19.000 de companii mici care au beneficiat de finanţări în leasing şi peste 300.000 de persoane fizice care au avut credite de consum sau carduri de credit.
Instituţia de credit, care a devenit operaţională la 22 martie ca sucursală a băncii din Bulgaria a grupului TBIF Financial Services înregistrat în Olanda, va fi condusă de doi directori executivi, Florentina Mircea şi Traian Baicu, care administrează TBI Leasing, respectiv TBI Credit.
Mircea a menţionat că banca a înregistrat deja un depozit de 100.000 de euro în cele câteva zile de la deschidere, constituit de o firmă din domeniul imobiliar, vechi client al companiei de leasing. Totodată, au apărut şi primele depozite ale persoanelor fizice, care au depus sume de circa 1.000-2.000 de euro.
Instituţia oferă în această perioadă bonificaţii de 7,5% pe an la economiile în lei şi 5,5% la cele în euro, pentru depozitele pe un an constituite de persoanele fizice, şi de 7,25% - lei şi 5% - euro pentru economiile firmelor plasate pe o perioadă de un an. Ulterior acestei promoţii, banca va avea dobânzi "în limitele pieţei".
Depozitele sunt garantate de Fondul de Asigurări al Depozitelor din Bulgaria, în limita a 100.000 de euro stabilită la nivel european, iar în caz de necesitate banii sunt înapoiaţi deponenţilor numai în moneda naţională a Bulgariei, leva, inclusiv pentru cei care au constituit depozite în alte state.